Няма да охлабваме мерки поне 3 седмици, масово тестване ще има, като има сигурен тест

5575
Няма да охлабваме мерки поне 3 седмици, масово тестване ще има, като има сигурен тест
Снимка: БГНЕС

В три раздела са разделени препоръките на специалния Медицински експертен съвет към Министерския съвет относно коронавируса – извънболнична сфера, болнична сфера и общи принципи за поведение. Това каза ръководителят на съвета проф. Коста Костов на специален брифинг.

По думите му, наложително е да има социална изолация – при благоприятно развитие на епидемията може да има охлабване, но зависи от тенденциите. Съветът счита, че диагнозата на COVID-19 се осъществява с PCR тест, но "рисуването" на епидемиологичната картина следва да е с всички познати тестове, с уточнение, че може да се чакат по-добри тестове. PCR тестът е най-надежден, подкрепи изрично и премиерът Бойко Борисов и уточни, че поради липсата на достатъчно надежден тест следва да изчакаме. Няма абсолютно надеждни тестове, няма и количества – когато има тестове, когато има и количеството, ще тестваме по 20 000 – 30 000 на ден, подчерта Борисов.

Същевременно премиерът Бойко Борисов се възмути от жълтите новини, защото видял такава, че бил болен и заради това искал удължаване на извънредното положение. "Три дена Мутафчийски да каже, че имаме намаление на болните и рязко ще издърпаме мерките назад", закани се премиерът.

Кой е професор Коста Костов?

Със заповед на министър-председателя Бойко Борисов преди дни започна работа Медицинският съвет към Министерския съвет с председател про...

Все по-тежко ще става следващите 3 седмици, предупреди Борисов. Той абсолютно изключи възможността мерките са се отпуснат сега. По думите му, охлабване значи да кажеш "тези ще оживеят, тези ще умрат”. Премиерът счита и, че доц. Мангъров в момента говори така за епидемията, че хората да чуят това, което искат да чуят. „Поеми ангажимент с името си, с титлата си, че ей тези ще умрат”, каза министър-председателят.

Наложително е към предприетите досега мерки да се добавят протоколи за различни групи – медици, здрави хора, хронично болни и т.н., смята Съветът.

Работихме в интензивен режим, подчерта проф. Коста Костов, който изрази задоволство, че предложенията на съвета в размер на 400 страници са били приети безусловно и нищо не е отрязано, дори един нокът. Той уточни, че за 9 дни е свършено нещо, което иначе щяло да продължи месеци. И добави, че докладът на Медицинския съвет

Допълнителните пари за медици

Всички, участвали в лечение и наблюдение на случаи за коронавирус, ще получат чисто по 1000 лева месечно – от днес. Става въпрос за 1700 души персонал, без администрация, в 34 лечебни заведения. За целта ще се платят 2,6 млн. лева. До 3,4 млн. лева ще получат хората в „Бърза помощ”, РЗИ и Националния център за заразни и паразитни болести.

Кои са лицата в медицинския съвет за коронавируса?

"Нашата цел ще е да създаваме алгоритми за справяне с COVID-19, които ще ви представяме. Предлагам да даваме брифинги два пъти седмично...

Когато в 1 болница има до 5 случая от COVID-19, 40 души персонал вземат 1000 лева. От 5 до 10 болни – 70 души персонал са с бонус, а над 10 болни – 100 души, добави Ананиев за протокола за допълнителни възнаграждения.

Здравният министър добави, че ще предложи на правителството да одобри договор с Китай за доставка на хидроксихлороквин сулфат и антибиотика азитромицин. "Имаме го в момента, болните (бел. ред. - приетите в болници) го получават", каза изрично Бойко Борисов.

Ще произведем и още маски – не знаех, че маските трябва да са без пари, че 3,50 са много. Парите не са проблем, уточни Бойко Борисов.

Още: "Нов смъртен случай заради коронавирус, вече потвърдени са 477"

"Какво представлява коронавирусът и как се лекува - опитът на ВМА"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

5400 лева струва фиктивната операция на жената в Бургас

Коронавирусът в България: Едва 2 са новите случаи за денонощие

Депутатите одобриха Националната здравна стратегия до 2030 г.

След сигнал: „Медицински надзор“ проверява частна болница в Бургас

Само на хартия: Жена се оплака от фиктивна операция в Бургас

Стартира велопоход "Заедно" в подкрепа на хората с хемофилия

Ръст в броя на новите случаи на коронавирус у нас за денонощие

Очаквано: Човек на ГЕРБ поема ръководството на НЗОК

Отново протест: Искат оставките на здравния министър и на шефа на “Пирогов“

Спад в броя на новите случаи на Ковид за денонощие

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване