Няма да охлабваме мерки поне 3 седмици, масово тестване ще има, като има сигурен тест

5536
Няма да охлабваме мерки поне 3 седмици, масово тестване ще има, като има сигурен тест
Снимка: БГНЕС

В три раздела са разделени препоръките на специалния Медицински експертен съвет към Министерския съвет относно коронавируса – извънболнична сфера, болнична сфера и общи принципи за поведение. Това каза ръководителят на съвета проф. Коста Костов на специален брифинг.

По думите му, наложително е да има социална изолация – при благоприятно развитие на епидемията може да има охлабване, но зависи от тенденциите. Съветът счита, че диагнозата на COVID-19 се осъществява с PCR тест, но "рисуването" на епидемиологичната картина следва да е с всички познати тестове, с уточнение, че може да се чакат по-добри тестове. PCR тестът е най-надежден, подкрепи изрично и премиерът Бойко Борисов и уточни, че поради липсата на достатъчно надежден тест следва да изчакаме. Няма абсолютно надеждни тестове, няма и количества – когато има тестове, когато има и количеството, ще тестваме по 20 000 – 30 000 на ден, подчерта Борисов.

Същевременно премиерът Бойко Борисов се възмути от жълтите новини, защото видял такава, че бил болен и заради това искал удължаване на извънредното положение. "Три дена Мутафчийски да каже, че имаме намаление на болните и рязко ще издърпаме мерките назад", закани се премиерът.

Кой е професор Коста Костов?

Със заповед на министър-председателя Бойко Борисов преди дни започна работа Медицинският съвет към Министерския съвет с председател про...

Все по-тежко ще става следващите 3 седмици, предупреди Борисов. Той абсолютно изключи възможността мерките са се отпуснат сега. По думите му, охлабване значи да кажеш "тези ще оживеят, тези ще умрат”. Премиерът счита и, че доц. Мангъров в момента говори така за епидемията, че хората да чуят това, което искат да чуят. „Поеми ангажимент с името си, с титлата си, че ей тези ще умрат”, каза министър-председателят.

Наложително е към предприетите досега мерки да се добавят протоколи за различни групи – медици, здрави хора, хронично болни и т.н., смята Съветът.

Работихме в интензивен режим, подчерта проф. Коста Костов, който изрази задоволство, че предложенията на съвета в размер на 400 страници са били приети безусловно и нищо не е отрязано, дори един нокът. Той уточни, че за 9 дни е свършено нещо, което иначе щяло да продължи месеци. И добави, че докладът на Медицинския съвет

Допълнителните пари за медици

Всички, участвали в лечение и наблюдение на случаи за коронавирус, ще получат чисто по 1000 лева месечно – от днес. Става въпрос за 1700 души персонал, без администрация, в 34 лечебни заведения. За целта ще се платят 2,6 млн. лева. До 3,4 млн. лева ще получат хората в „Бърза помощ”, РЗИ и Националния център за заразни и паразитни болести.

Кои са лицата в медицинския съвет за коронавируса?

"Нашата цел ще е да създаваме алгоритми за справяне с COVID-19, които ще ви представяме. Предлагам да даваме брифинги два пъти седмично...

Когато в 1 болница има до 5 случая от COVID-19, 40 души персонал вземат 1000 лева. От 5 до 10 болни – 70 души персонал са с бонус, а над 10 болни – 100 души, добави Ананиев за протокола за допълнителни възнаграждения.

Здравният министър добави, че ще предложи на правителството да одобри договор с Китай за доставка на хидроксихлороквин сулфат и антибиотика азитромицин. "Имаме го в момента, болните (бел. ред. - приетите в болници) го получават", каза изрично Бойко Борисов.

Ще произведем и още маски – не знаех, че маските трябва да са без пари, че 3,50 са много. Парите не са проблем, уточни Бойко Борисов.

Още: "Нов смъртен случай заради коронавирус, вече потвърдени са 477"

"Какво представлява коронавирусът и как се лекува - опитът на ВМА"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Проф. Ива Христова: Грипът доминира над ковид

Ръст в броя на новите случаи на Ковид у нас за денонощие

Ин витро процедурите в България: Проблеми и решения (ВИДЕО)

България приема около 50 хил. медицински туристи годишно

Коронавирусът отключва заболяване при един от петима души

Забраняват създаването на нови болници до гласуване на новата здравна карта на България

Сблъсъци: Работещи в детското и училищното здравеопазване в София протестират (СНИМКИ)

Болница в Пловдив спечели дело срещу НЗОК

Евростат: България е с най-висока смъртност от COVID-19 в ЕС

Коронавирусът в България: За четвърто поредно денонощие няма отчетен смъртен случай

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com