Нов трагичен разказ: Мъж със симптоми на коронавирус умира, а линейката закъснява с 12 часа

8907
Нов трагичен разказ: Мъж със симптоми на коронавирус умира, а линейката закъснява с 12 часа
Снимка: Getty Images/Guliver

43-годишният Станислав Илиев е починал, а линейка идва ден по-късно. Това е версията на майка му Евгения Илиева, която е имала положителен PCR тест за коронавирус. Илиев не е бил диагностициран с COVID-19.

Станислав Илиев е починал на 3 април, а майка му звъни 5 пъти на телефон 112 на 2 април. Причината е, че синът ѝ е вдигнал висока температура. Обадих се в 17:40 часа, след това на всеки час проверявах и ми отговаряха, че щом сме записани, ще дойде помощ. Пет минути преди полунощ Илиева получава обаждане, че „Спешна помощ” няма да дойде и съвет сутринта да потърсят помощ.

Отиде си проф. Мирослава Кортенска

Днес в 18 ч. почина професор Мирослава Кортенска. Това съобщи във фейсбук дъщеря й Веселина Господинова. Проф. д-р Мирослава Кортенска...

Имаше хрипове, имаше температура – спадна, вдигна се отново на 39 градуса, затова потърсих помощ, обясни Евгения Илиева пред Нова телевизия. На сутринта синът ѝ бил в много тежко състояние – затруднено дишане, "с пяна на устата", подбелени очи. Над 12 часа се опитвах да се свържа със "Спешна помощ", добави Илиева.

"Да, идва линейка веднага – дойде мисля в рамките на 30-40 минути", посочи Илиева какъв отговор е получила сутринта на 3 април. Когато лекарката се качи, синът ми вече нямаше пулс, беше си заминал, твърди Илиева.

Евгения Илиева казва и, че синът ѝ имал масивен кръвоизлив в корема през 2018 година – не е станало ясно защо, бил е стабилизиран и оттогава нещата вървели нормално.

Майката на Станислав разказа и, че многократно говорила с личния лекар на сина си, питала го дали антибиотикът, който Станислав вземал, е правилният. Освен това, Илиева питала медика за тест за коронавирус за сина ѝ, но личният лекар отказал да му назначи.

"Не знам как лекуват от разстояние – казват, че тази болест е опасна, при леки симптоми да обръщаме внимание, а медицината липсва", констатира Илиева. Тя е подала сигнал до здравното министерство, още чака конкретен отговор.

COVID-19 отне живота и на Георги Котев

След тежко боледуване от COVID-19 ни напусна ядреният експерт инженер Георги Котев, съобщиха във Facebook негови приятели. Той пишеше ...

"Не мога да го върна, но молба към медиците – да не се отнасят нехайно", подчерта Илиева.

Позицията на "Спешна помощ"

Говорителят на "Спешна помощ" Катя Сунгарска коментира, че напълно потвърждава "голяма част от това, което каза госпожата". Единствено няма запис около полунощ на някой, който да отказва линейка на г-жа Илиева, по думите на Сунгарска. Илиева обаче потвърди, че е имало обаждане от "Спешна помощ", че линейка няма да дойде.

По думите на говорителя, тогава е било едно от най-сложните дежурства - 508 повиквания. Слава Богу, последните дни като че ли повикванията намаляват, добави Сунгарска. Тя обясни, че г-жа Илиева говори предимно със 112 и само веднъж с диспечер на „Спешна помощ”.

Последва спор дали 39 градуса температура, кашлица и отпадналост означава спешно състояние - това са симптоми на всеки един вирус, не само на COVID-19, обясни Сунгарска.

Проучване: Ако не спортувате и се разболеете от коронавирус, рискът да влезете в болница е двоен

Лекари от САЩ, наблюдавали развитието на коронавирусна инфекция при над 48 000 пациенти в Калифорния стигнаха до заключението, че слаба...

"Този адрес е забавян, забавян, забавян, защото валят спешни повиквания", добави говорителят на "Спешна помощ", като отново подчерта колко важен е триажът.

Сунгарска напомни и призивите на лекарите, че трябва да се пазят мерки, за да не се стига до толкова силни вълни на коронавируса, че медиците да не смогват да помогнат.

По нареждане на министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов Изпълнителна агенция "Медицински надзор" започва проверка по случая. Тя стартира след излъчването на телевизионния репортаж.

Още: Без особена промяна в данните за коронавируса у нас, активните случаи намаляват

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Експерт: Има бум на коклюш, но ваксинираните го изкарват по-леко

Симидчиев за НЗОК: ГЕРБ овладява напълно здравеопазването

Пред епидемия от коклюш ли е страната ни и кои са най-застрашени: Отговорите от Ангел Кунчев

Бебета в България са починали от коклюш

5400 лева струва фиктивната операция на жената в Бургас

Коронавирусът в България: Едва 2 са новите случаи за денонощие

Депутатите одобриха Националната здравна стратегия до 2030 г.

След сигнал: „Медицински надзор“ проверява частна болница в Бургас

Само на хартия: Жена се оплака от фиктивна операция в Бургас

Стартира велопоход "Заедно" в подкрепа на хората с хемофилия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com