Новият вирус от Китай засега не представлява заплаха за страната ни

4127
Новият вирус от Китай засега не представлява заплаха за страната ни
Снимка: iStock/Guliver

Засега за България вирусът от Китай не представлява заплаха, тъй като сме доста далеч от основните туристически потоци и от мястото на възникване, увери пред БНР главният санитарен инспектор д-р Ангел Кунчев. "Но много внимателно следим ситуацията, за да сме подготвени. Ключовото в тези моменти е (и китайските власти, и Световната здравна организация работят много сериозно) създаването на диагностични китове, които много бързо могат да поставят диагнозата в този случай, за да имаме готовност за реакция", отбеляза експертът.

Световната здравна организация свиква извънредна среща на 22 януари заради появата на новия вирус в Китай.

Първи случаи на грип в страната - пикът настъпва в края на месеца

Грипните вируси настъпват. Пикът се очаква през втората половина на януари, началото на февруари. Специалистите казват, че заболяванет...

Ситуацията е паралелна с тази на тежкия остър респираторен синдром, след това със средиземноморския, който се развиваше основно в Саудитска Арабия и Кувейт, заяви д-р Кунчев.

"Все става въпрос за коронавируси, все са нови, все идват от животинския свят. Хубавото и при трите е, че предаването от човек на човек не е толкова лесно, не е толкова ефективно и това ограничава доста бързото развитие на епидемията. Но пък, имайки предвид, че вирусите са много бързо изменчиви, може да се очаква, че в някакъв период и това ще бъде постигнато и тогава вече опасността за човечеството наистина нараства.“

Припомняме, че болестта, която е подобна на Тежкия остър респираторен синдром (ТОРС), беше открита първоначално в град Ухан, но вече се разпростря в други градове и дори съседни държави. През 2002-2003 ТОРС отне живота на поне 650 души в Китай и Хонконг по време на голяма епидемия.

В момента потвърдените случаи на новия коронавирус са 218, като в понеделник здравните власти в Китай обявиха откриването на още заразени хора. За първи път бяха регистрирани случаи в Пекин и Шанхай - двете най-големи метрополии в страната. Досега от болестта са починали трима души. Учените бързат да установят как се предава вируса, като се смята че пазар за морска храна в Ухан е мястото, от което е тръгнала заразата. Засега има потвърждение, че болестта се предава от човек на човек. Джонг Наншан, известен вирусолог в Китай, който помогна да бъде установен мащаба на епидемията през 2002-2003 казва, че няма нужда заразените да са пътували до Ухан, защото болестта очевидно се предава от човек на човек. Повече подробности в ТАЗИ СТАТИЯ.

У нас пикът на грипни заболявания се очаква другия месец.

Лекари: Не бързайте с антибиотиците при грип

Важно е да се каже, че високата температура не трябва да бъде причина за антибиотик, а даването му през първите 48 часа на грипа ще бъд...

Тази година има значително по-голям интерес към ваксините срещу грипни заболявания, обясни още д-р Ангел Кунчев.

"Обикновено в предните години в България са внасяни между 120, 130 до 150 хиляди дози. Тази година по двете направления - и по програмата, и на свободен пазар бяха внесени близо 270 хиляди и те свършиха към края на ноември."

Все още е сравнително ниска заболеваемостта от грип в страната, около 135 -140 души на 10 хиляди, съобщи Кунчев. 

"Но има отделни области, общини - Бургаско, Хасково, Сливен, Монтана, където се движи около 200. А има и отделни общини, където е вече наистина в почти епидемични размери, но този процес ще продължи и следващата една-две седмици."

Вероятно най-голям брой болни от грип ще бъдат регистрирани в началото на февруари. 

Седем смъртни случая от грип в Гърция за десет дни

За по-малко от десет дни 7 души са починали от сезонен грип в Гърция, а общият брой на смъртните случаи от октомври е достигнал 8, соча...

Ваксина може да се поставя по всяко време, но по-добрият период е октомври - декември, за да има организмът повече време да изработи имунитет в рамките на 20-30 дни, уточни главният здравен инспектор. 

"Той да е достатъчно напрегнат и защитен. Но така или иначе този период мина. Също се изконсумираха и ваксините, които бяха внесени в страната и по програмата за безплатна имунизация на възрастни хора, и на свободния пазар. Тази година имаме един доста по-голям - между 270-280 хиляди души контингент, който е предпазен, но на фона на населението в страната, това няма как да повлияе на грипната епидемия", коментира д-р Кунчев. 

Първите количества -1 200 дози ваксини срещу варицела са доставени в страната и се очаква одобрението на Изпълнителната агенция по лекарствата, за да бъдат пуснати на свободния пазар, обяви още Кунчев. "От средата на годината очакваме и по-сериозни количества, така че всеки, който желае да не се налага да обикаля в чужбина, а да може да си купи ваксината в страната."

Имунизацията срещу варицела трябва да се извършва чрез личния лекар. Противопоказанията касаят само хората с алергии към някои от съставките във ваксината.

"След навършване на една година няма ограничения във възрастта - чак до 65. Всеки, който желае, може да си я постави. Тя се прави с два приема, през минимум един месец", уточни д-р Кунчев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Коронавирусът в България: В 20 области няма нови случаи

Чрез мобилно приложение вече научаваме в коя аптека има дадено лекарство

Проф. Ива Христова: Грипът доминира над ковид

Ръст в броя на новите случаи на Ковид у нас за денонощие

Ин витро процедурите в България: Проблеми и решения (ВИДЕО)

България приема около 50 хил. медицински туристи годишно

Коронавирусът отключва заболяване при един от петима души

Забраняват създаването на нови болници до гласуване на новата здравна карта на България

Сблъсъци: Работещи в детското и училищното здравеопазване в София протестират (СНИМКИ)

Болница в Пловдив спечели дело срещу НЗОК

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com