Новите мерки: Всички дейности на закрито - само със "зелен сертификат"

16868
Новите мерки: Всички дейности на закрито - само със "зелен сертификат"
Снимка: iStock

Всички дейности на закрито ще се извършват само при наличието на зелен сертификат - завършен цикъл на ваксинация, преболедуване, направен антигенен тест в последните 48 часа или PCR тест в последните 72 часа. Това съобщи здравният министър Стойчо Кацаров на брифинг за медиите.

Такъв достъп се въвежда за всички кина, театри, концерти, музеи, галерии, магазини над 300 кв.м, молове, фитнес центрове, клубове за занимания на граждани, заведенията за хранене, хотелите. Заповедта за новите мерки влиза в сила в 00.00 часа сряда (20 октомври) срещу четвъртък (21 октомври). 

Зелен сертификат няма да се изисква в хранителните магазини, банковите институции и аптеките.

Според министъра мерките са дискутирани с всички заинтересовани страни, браншовите организации, медици и Министерството на образованието и науката. По думите му, "зеленият сертификат" е бил предпочитаният от всички.

Работодателите и органите по назначаване на всички администрации трябва да организират работния процес като установят работно време с променливи граници и начало на работния ден между 7:30 ч. и 10 ч. Трябва да разпределят работа от разстояние на най-малко 50% от персонала, освен ако работата не позволява това да се случи.

Преустановяват се свижданията във всички лечебни заведения и специализирани структури, предоставящи социални услуги и тези от резидентен тип за деца и възрастни.

При базарите на открито трябва да се спазва изискването за площ от 8 кв. м на човек и дистанция от 1,5 м между посетителите. Организирани екскурзии могат да се извършват само ако всички притежават зелен сертификат.

Няма изискване за притежаване на документа при пътуване в градския транспорт. Здравните власти очакват до 2 седмици да има ефект от ограниченията.

Мерките в образованието

Мерките, свързани с присъственото обучение, гласят, че във всички общини с над 750 на 100 000 14-дневна заболяемост се преустановяват присъствените учебни занимания.

В университетите ще се провеждат присъствени занятия само срещу зелен сертификат, като ръководствата им ще могат сами да преценяват дали да обявяват дистанционно обучение

Извънкласните дейности за деца под 12-годишна възраст няма да бъдат преустановявани, но ще се осъществяват при ограничения - до пет деца в помещение.

Контролът

Медици: Covid-19 настъпва заради ниската ваксинационна активност

"Болестта настъпва и причината за това е ниската ваксинационна активност на населението". Това заяви пред БНР доц. Спас Спасков, бивш д...

Според министър Кацаров, изискването за спазване на зелен сертификат е по-лесно за контролиране, отколкото изискването за капацитет. В заповедта се въвежда изискване лицата, които ще осъществяват контрола, също да имат зелен сертификат. Безплатни тестове се осигуряват за всички лаборатории, каза още министърът.

„Въвежда се изискване за всички работещи в лечебни заведения за болнична помощ, диализни центрове и онкологични центрове да работят при наличие на зелен сертификат. Това изискване се въвежда и за служителите на старческите домове“, уточни Кацаров.

Инспектори от Българската агенция по безопасност на храните предстои да започнат проверки в заведенията дали се спазват въведените противоепидемични мерки. Инспекцията по труда пък ще проверява работодателите дали спазват настоящата заповед. МВР и общините също трябва да оказват контрол.

Засилен контрол ще има върху лабораториите и обектите, издаващи сертификати.

Още: За къде ще ви трябва "зелен сертификат" и за къде не?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Чрез мобилно приложение вече научаваме в коя аптека има дадено лекарство

Проф. Ива Христова: Грипът доминира над ковид

Ръст в броя на новите случаи на Ковид у нас за денонощие

Ин витро процедурите в България: Проблеми и решения (ВИДЕО)

България приема около 50 хил. медицински туристи годишно

Коронавирусът отключва заболяване при един от петима души

Забраняват създаването на нови болници до гласуване на новата здравна карта на България

Сблъсъци: Работещи в детското и училищното здравеопазване в София протестират (СНИМКИ)

Болница в Пловдив спечели дело срещу НЗОК

Евростат: България е с най-висока смъртност от COVID-19 в ЕС

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com