Ново лекарство срещу коронавирус влиза в употреба у нас

12304
Ново лекарство срещу коронавирус влиза в употреба у нас
Снимка: iStock

Министерски съвет взе решение, с което одобри закупуването на 3000 дози монопонални антитела - нов лекарствен продукт за болнично лечение на COVID. Това заяви министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров по време на брифинг в Министерски съвет.

Той не уточни за кой продукт става въпрос, но заяви че става дума за лекарствен продукт, неразрешен за употреба. Министърът е разрешил използването му със заповед. Въпреки че не бе уточнено името на препарата, от известно време се говори, че най-вероятно става въпрос за "Молнупиравир" на Merck.

Тестовете за антитела не дават отговорите, които искате да чуете за Covid-19

Разговорите за необходимостта от бустерни дози от ваксината срещу коронавирус накараха много американци да си направя тестове за антите...

Идеята на лекарството обаче е да спира размножаването на вируса в тялото и съответно то трябва да се взема възможно най-рано, а не когато се е стигнало до тежко състояние, в каквото се намират огромна част от пациентите в болниците.

"Това е нов лекарствен продукт, втора възможност на лекарите да лекуват болни с коронавирус. Досега имаше само една възможност - с "Ремдесивир", уточни д-р Кацаров.

По-рано днес здравният министър сам потвърди, че "всеки четвърти, лекуван с "Ремдесивир", е починал, без да влиза в разсъждения защо и дали сериозна причина не е това, че препаратът също се дава с цел да спре размножаването на вируса т.е. при по-късен прием след развиване на болестта той става все по-неефективен, тъй като вирусът се е намножил много в тялото. "Ние ще сме изправени пред ситуация много скоро да осигурим болнични легла. Трябва да изберем живота, това е по-важно", добави той.

Според професор Татяна Червенкова лечение с ремдесивир се препоръчва в началото на заболяването – в първите 5-7 дни, когато е налице вирусна репликация. При разпространения сега делта-вариант този период е 3-6 дни. Пациентите обикновено влизат в болница около 7-10 ден от болестта, когато включването на противовирусен медикамент, какъвто е "Ремдесивир", не е оправдано.

Антиваксъри и политици се смесиха с протеста на спешните медици пред МЗ (СНИМКИ)

Спешни медици - лекари, медицински сестри, шофьори на линейки и санитари от цялата страна и COVID отделенията в болниците започнаха про...

Първите доставки на новото лекарство от същия тип като "Ремдесивир" се очакват до края на този месец, като се прави всичко срокът да бъде съкратен. Решението на министъра е изненадващо, защото новият препарат ще се използва именно за болнично лечение, а не при първоначални симптоми, каквато всъщност е предназначението му.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Проф. Ива Христова: Грипът доминира над ковид

Ръст в броя на новите случаи на Ковид у нас за денонощие

Ин витро процедурите в България: Проблеми и решения (ВИДЕО)

България приема около 50 хил. медицински туристи годишно

Коронавирусът отключва заболяване при един от петима души

Забраняват създаването на нови болници до гласуване на новата здравна карта на България

Сблъсъци: Работещи в детското и училищното здравеопазване в София протестират (СНИМКИ)

Болница в Пловдив спечели дело срещу НЗОК

Евростат: България е с най-висока смъртност от COVID-19 в ЕС

Коронавирусът в България: За четвърто поредно денонощие няма отчетен смъртен случай

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com