НПО: НЗОК опитва да заблуди обществото за лечението на пациентите със СМА над 18 г.

2910
НПО: НЗОК опитва да заблуди обществото за лечението на пациентите със СМА над 18 г.
Снимка: БГНЕС

В съобщение до медиите Веселин Радойчев, председател на сдружение национална асоциация „Спинална мускулна атрофия“, пише следното:

"Изключително съм огорчен от опита на НЗОК да заблуди обществото относно лечението на пациентите със СМА над 18 г.

Държавата обърна внимание на спиналната мускулна дистрофия

Министерството на здравеопазването стартира процедура за включването на Спиналната мускулна атрофия (СМА) в списъка на редките заболява...

Изнесените в официалния отговор данни не отговарят на действителния разход, който би реализирала НЗОК за лечението

Уважаеми журналисти,

Първо искам да изразя голямата си благодарност към всички медии, които откликнахте на нашия проблем и публикувахте писмото ни, в което потърсихме подкрепа в битката си със НЗОК за лечение на болните над 18 година възраст.

Изключително съм огорчен от факта, че изтъквайки финансови причини за невъзможността касата да поеме лечението на пациентите със СМА над 18 г.,обществото бива вкарвано в заблуждение относно реалната стойност на това лечение. Наред с това, НЗОК се опитва да си измие ръцете, като прехвърля отговорността върху Министерството на здравеопазването и Националния съвет по цени и реимбурсация на лекарствените продукти.

НЗОК не реимбурсира лекарство за една от най-смъртоносните болести при децата

Една от най-страшните и смъртоносни генетични болести, у нас изобщо не е в списъка на заболяванията, лечението на които Националната зд...

След запитване от страна на Клуб Z, медията публикува част от официалния отговор на НЗОК, в който се твърди, че не НЗОК носи отговорността за отхвърляне, към момента, на достъп до нусинерсен на болните над 18 г., и са цитирани разходи „с приблизително 14.5 млн. лв. първата година и до близо с 43 млн. лв. петата година“.

Като представител на пацинетите със СМА, финансист по професия и баща, който две години се бори за достъп до лечение на детето му, се наложи да опозная детайлно редица закони и нормативни документи, касаещи лечението на пациенти у нас. Сред тях е и Механизмът, гарантиращ предвидимост и устойчивост на бюджета на НЗОК. Предвид познанията ми относно броя на болните от СМА над 18 г. у нас, и алгоритъмът, по който се начисляват отстъпките към НЗОК по Механизма, считам, че изнесените в официалния отговор данни не отговарят на действителния разход, който би реализирала НЗОК за лечението на пациентите над 18 г. И за да бъда по-точен, съгласно Механизма, всяко надвишение на реалните нетни разходи (с приспаднати отстъпки) спрямо предходната година, се възстановява чрез пряко плащане на НЗОК. В тази връзка смятаме, че реалните разходи на НЗОК за пациентите над 18 г. ще бъдат почти никакви или в пъти по-ниски от цитираните. Относно цитираните разходи на петата година смятаме, че е несериозно да бъдат определяни към днешна дата и представляват единствено и само манипулативно твърдение с цел да бъде изместен фокусът от бюджет 2021. Също така, никой представителен орган не може да прави допускания за разходите за лекарствен препарат с такъв дълъг хоризонт, поради динамиката в цените на лекарствата и появата на нови конкурентни медикаменти за лечение.

На практика, този отговор от страна на НЗОК прехвърля отговорността на другите институции, което е крайно несправедливо, вкарва в заблуждение обществото и оставя впечатлението, че НЗОК е подходила към нас експертно и компетентно, а вината за липса на лечение е някъде другаде.

С този отговор, в опит да изчисти своето име, НЗОК ни обрича на поне още една година мъчителен живот и липса на терапия".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Депутатите одобриха Националната здравна стратегия до 2030 г.

След сигнал: „Медицински надзор“ проверява частна болница в Бургас

Само на хартия: Жена се оплака от фиктивна операция в Бургас

Стартира велопоход "Заедно" в подкрепа на хората с хемофилия

Ръст в броя на новите случаи на коронавирус у нас за денонощие

Очаквано: Човек на ГЕРБ поема ръководството на НЗОК

Отново протест: Искат оставките на здравния министър и на шефа на “Пирогов“

Спад в броя на новите случаи на Ковид за денонощие

Подобряват психиатричната грижа у нас с промени в Закона за здравето

Коронавирусът в България: Само в 6 области има открити нови случаи

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване