Нужна ли е задължителна ваксинация срещу мeнингит, за да не се получават огнища? (ОБЗОР)

4340
Нужна ли е задължителна ваксинация срещу мeнингит, за да не се получават огнища? (ОБЗОР)
Снимка: БГНЕС

Няма други огнища на менингит и няма място за паника. Изследвани са и контактните лица на детето от съседните групи на софийската детска градина "Вълшебство" и след доказаното здраво заразоносителство са предприети сериозни противоепидемични мерки. Положителните проби са доказани с PCR. Това каза по-рано през деня (03.12.2021) проф. Ива Христова, директор на Националния център по заразни и паразитни болести пред БНТ. По думите ѝ в детска възраст бактериалните менингити много рядко могат да доведат до тежко протичане.

"Всички ваксини, които съществуват за предпазване на детското здраве, са препоръчителни. В общия случай заболяването протича само със засягане на горните дихателни пътища. Това е рядко заболяване, трябва да му се обърне внимание", допълва още тя.

Кога менингококът може да стане смъртоносен - зависи от бактерията

При всички 23 деца, при които е установена бактерията менингокок, бактерията е от вид, който не предполага тежко разболяване. Това обяс...

Actualno.com припомня, че на 01.12. т.г се разбра за огнище на минингит в детска градина в София.

От 2011 г. у нас има ваксини срещу менингит, но не са задължителни. Според епидемиолози този случай отваря дискусията за това дали не трябва да се преосмисли имунизационният календар. До 40% от населението у нас са здрави носители на менингококова инфекция, твърдят инфекционисти, без дори да подозират за това.

Менингоковата инфекция често започва със симптоми, подобни на настинката и грипа. Това, което я отличава, е силното главоболие и раздразнението от светлината. Менингококите са само един от типовете бактерии, които могат да доведат до менингит. Голяма част от хората могат да ги носят, без да има симптоми, но същевременно с това да заразяват останалите. Заболяването може да протече при малките деца, кърмачетата, новородените и децата в детските градини, както и при възрастни над 60 години. При съмнение за контакт с болен от менингит, незабавно трябва да се направи тест.

По предписание на Столичната здравна инспекция след установения случаи на деца, положителни за бактериален менингит, на 1 декември се преустанови присъственото обучение в софийската детска градина "Вълшебство".

Расте броят на заразените с менингит от столична детска градина

Броят на хората, заразени с мерингинт от столичната детска градина "Вълшебство" расте. Това съобщиха от Столичната районна здравна инсп...

Направените изследванията от 31 деца и 8 души от персонала, контактни на инфектирано дете, направени от Националния център по заразни и паразитни заболявания, показаха, че 16 деца и 2 възрастни са положителни за наличие на Neisseria meningitidi (менингокок). Веднага след установяване на положителните случаи е организирано изследването на децата от другите 10 групи, посещаващи детската градина.

Разпоредената от здравния министър д-р Стойчо Кацаров проверка на всички лечебни заведения, свързани с починалото на 26 ноември (петък) от свръхостър менингококов сепсис 5-годишно дете продължава. Появи се и информация, че семейството на детето е обикаляло няколко болници преди то да бъде прегледано. Родителите на децата се оплакват, че градината е работила до вторник включително, което, според тях, може да е причина за още по-голямо разпространение на заразата.

От РЗИ съобщават, че към този момент в 23-ма души е установена бактерията менингокок. Столичната РЗИ издаде заповед за затваряне на детската градина. Инфектираните са носители, но нямат симптоми и са в добро състояние. Децата приемат антибиотик, с който неутрализират бактерията, а детската градина е дезинфекцирана. Въпреки това остава затворена до второ нареждане.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Спад в броя на новите случаи на Ковид за денонощие

Подобряват психиатричната грижа у нас с промени в Закона за здравето

Коронавирусът в България: Само в 6 области има открити нови случаи

Проф. Григор Димитров: 50% от бюджета на НЗОК е за болнично лечение

Удължават забраната за износ на инсулин и антибиотици за деца

Без европари за Детски център за лъчелечение и протонна терапия - защо, пита Карлос Контрера

Първи случай на лаймска болест у нас

Инфекционист: Трябва да се научим и сами да отстраняваме кърлежите

"Няма основание за паника": Инфекционист напомня, че дозите при ваксината срещу морбили са две

Проф. Ива Христова с подробности за случая на морбили у нас и ухапванията от кърлежи

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване