Нужна ли е задължителна ваксинация срещу мeнингит, за да не се получават огнища? (ОБЗОР)

4313
Нужна ли е задължителна ваксинация срещу мeнингит, за да не се получават огнища? (ОБЗОР)
Снимка: БГНЕС

Няма други огнища на менингит и няма място за паника. Изследвани са и контактните лица на детето от съседните групи на софийската детска градина "Вълшебство" и след доказаното здраво заразоносителство са предприети сериозни противоепидемични мерки. Положителните проби са доказани с PCR. Това каза по-рано през деня (03.12.2021) проф. Ива Христова, директор на Националния център по заразни и паразитни болести пред БНТ. По думите ѝ в детска възраст бактериалните менингити много рядко могат да доведат до тежко протичане.

"Всички ваксини, които съществуват за предпазване на детското здраве, са препоръчителни. В общия случай заболяването протича само със засягане на горните дихателни пътища. Това е рядко заболяване, трябва да му се обърне внимание", допълва още тя.

Кога менингококът може да стане смъртоносен - зависи от бактерията

При всички 23 деца, при които е установена бактерията менингокок, бактерията е от вид, който не предполага тежко разболяване. Това обяс...

Actualno.com припомня, че на 01.12. т.г се разбра за огнище на минингит в детска градина в София.

От 2011 г. у нас има ваксини срещу менингит, но не са задължителни. Според епидемиолози този случай отваря дискусията за това дали не трябва да се преосмисли имунизационният календар. До 40% от населението у нас са здрави носители на менингококова инфекция, твърдят инфекционисти, без дори да подозират за това.

Менингоковата инфекция често започва със симптоми, подобни на настинката и грипа. Това, което я отличава, е силното главоболие и раздразнението от светлината. Менингококите са само един от типовете бактерии, които могат да доведат до менингит. Голяма част от хората могат да ги носят, без да има симптоми, но същевременно с това да заразяват останалите. Заболяването може да протече при малките деца, кърмачетата, новородените и децата в детските градини, както и при възрастни над 60 години. При съмнение за контакт с болен от менингит, незабавно трябва да се направи тест.

По предписание на Столичната здравна инспекция след установения случаи на деца, положителни за бактериален менингит, на 1 декември се преустанови присъственото обучение в софийската детска градина "Вълшебство".

Расте броят на заразените с менингит от столична детска градина

Броят на хората, заразени с мерингинт от столичната детска градина "Вълшебство" расте. Това съобщиха от Столичната районна здравна инсп...

Направените изследванията от 31 деца и 8 души от персонала, контактни на инфектирано дете, направени от Националния център по заразни и паразитни заболявания, показаха, че 16 деца и 2 възрастни са положителни за наличие на Neisseria meningitidi (менингокок). Веднага след установяване на положителните случаи е организирано изследването на децата от другите 10 групи, посещаващи детската градина.

Разпоредената от здравния министър д-р Стойчо Кацаров проверка на всички лечебни заведения, свързани с починалото на 26 ноември (петък) от свръхостър менингококов сепсис 5-годишно дете продължава. Появи се и информация, че семейството на детето е обикаляло няколко болници преди то да бъде прегледано. Родителите на децата се оплакват, че градината е работила до вторник включително, което, според тях, може да е причина за още по-голямо разпространение на заразата.

От РЗИ съобщават, че към този момент в 23-ма души е установена бактерията менингокок. Столичната РЗИ издаде заповед за затваряне на детската градина. Инфектираните са носители, но нямат симптоми и са в добро състояние. Децата приемат антибиотик, с който неутрализират бактерията, а детската градина е дезинфекцирана. Въпреки това остава затворена до второ нареждане.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Чрез мобилно приложение вече научаваме в коя аптека има дадено лекарство

Проф. Ива Христова: Грипът доминира над ковид

Ръст в броя на новите случаи на Ковид у нас за денонощие

Ин витро процедурите в България: Проблеми и решения (ВИДЕО)

България приема около 50 хил. медицински туристи годишно

Коронавирусът отключва заболяване при един от петима души

Забраняват създаването на нови болници до гласуване на новата здравна карта на България

Сблъсъци: Работещи в детското и училищното здравеопазване в София протестират (СНИМКИ)

Болница в Пловдив спечели дело срещу НЗОК

Евростат: България е с най-висока смъртност от COVID-19 в ЕС

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com