Общественици заплашват с протести заради готвените промени във Фонда за лечение на деца

913
Общественици заплашват с протести заради готвените промени във Фонда за лечение на деца

Има нужда от диалог с Министерството на здравеопазването и ако то не е готово този диалог да се случи по нормалния начин, той ще се случи по ненормалния начин – с протест. Това заяви журналистката Надежда Цeкулова, носител на наградата „Човек на годината” за 2016 г. и бивш член на Обществения съвет към Фонда за лечение на деца във връзка с готвените промени в него. Тя каза, че молят за разумен диалог с МЗ.

По думите й проф. Пилософ и много голяма част от хората, които участват във взимането на решения през последната година в тази сфера, имат „тежко неразбиране какво е Фонд за лечение на деца и каква функция беше заложена в тази институция при създаването й и каква функция тя изпълняваше през последните години”.

„Това е орган, който беше създаден, за да подпомага финансово и организационно лечението на деца. Той не беше създаден като форма на медицински консилиум. Ако проф. Пилолоф е останал с впечатлението, че е назначен там, за да взима медицински решения, той доста се е объркал”, каза журналистката в ефира на bTV.

Гражданският сектор вече няма да има право на глас във Фонда за лечение на деца

Правомощията на Обществения съвет към Фонда за лечение на деца ще бъдат ограничени, така че представителите на гражданския сектор като ...

Решенията, които се взимат във фонда, се взимат въз основа на медицински становища от външни експерти – обикновено това са две становища, които ако си противоречат се търси трето. След това случаите на тези деца се обсъждат в Обществения съвет, обясни д-р Бояна Петкова.

За периода, в който Надежда Цекулова е била член на Обществения съвет към фонда, неговата основна функция е била да упражнява граждански контрол по целесъобразността, законосъобразността на разходването на средства и защита правата на децата, поясни тя.

"Защото има ситуации, в които интересите на определено лечебно заведение да извърши определено лечение и интересите на пациента се разминават". Функцията на съвета е била да бъде гарант, че наистина администрацията на фонда си е свършила работата и са потърсени нужните външни становища, достатъчно на брой, от достатъчно квалифицирани специалисти, допълни журналистката.

Тя даде за пример случая с 9-годишния Байрям и попита защо не се взимат становищата на детски уролог и нефролог, които са компетентните в този казус да кажат може или не да се помогне на детето в България, а се взима под внимание становището на националния консултант по трансплантология, който нито е детски лекар, нито е нефролог, нито уролог.

Д-р Петкова обясни, че той извършва чернодробни трансплантации на деца, като за последните 4 години има общо 4 трансплантации при две от които детето е починало. По думите й той не извършва бъбречни трансплантации, а последната такава е направена през 2010 г. в "Пирогов". Преди 2010 г. е работено с външен екип, французи.

Назначиха нов председател на Фонда за лечение на деца

Със заповед на министъра на здравеопазването Илко Семерджиев от днес управлението на Център „Фонд за лечение на деца“ се по...

Надежда Цекулова обясни, че ролята на Обществения съвет в този случай е да светне червената лампа, че администрацията взима под внимание едно становище, което може би е в конфликт на интереси.

"В случая националният консултант по трансплантология беше предложил детето да бъде оперирано в неговата болница, която дори не отговаря на изискванията на медицинския стандарт по трансплантология за извършване на бъбречни трансплантации". Кой и кога се взима решението фондът да подпомогне едно дете, вижте във видеото към статията.

 

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Ръст в броя на новите случаи на коронавирус у нас за денонощие

Очаквано: Човек на ГЕРБ поема ръководството на НЗОК

Отново протест: Искат оставките на здравния министър и на шефа на “Пирогов“

Спад в броя на новите случаи на Ковид за денонощие

Подобряват психиатричната грижа у нас с промени в Закона за здравето

Коронавирусът в България: Само в 6 области има открити нови случаи

Проф. Григор Димитров: 50% от бюджета на НЗОК е за болнично лечение

Удължават забраната за износ на инсулин и антибиотици за деца

Без европари за Детски център за лъчелечение и протонна терапия - защо, пита Карлос Контрера

Първи случай на лаймска болест у нас

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване