Официално: Маските задължителни на открито при струпване на хора

5405
Официално: Маските задължителни на открито при струпване на хора
Снимка: Getty Images/Guliver

Всички лица, когато се намират на открити обществени места, на които има струпване на хора и невъзможност за спазване на физическа дистанция от 1,5 м., са длъжни да имат поставена защитна маска за лице за еднократна или многократна употреба или друго средство, покриващо носа и устата в това число кърпа, шал, шлем и други. Това гласи нова заповед на здравния министър проф. Костадин Ангелов, издадена днес.

Както и досега в закрити обществени места маските остават задължителни. Сред тези места са транспортни средства за обществен превоз, лечебни и здравни заведения, аптеки, оптики, национални центрове по проблемите на общественото здраве, административни учреждения и други места, в които се обслужват или имат достъп гражданите, железопътни гари и автогари, летища, метростанции, търговски обекти, църкви, манастири, храмове, музеи и други.

Повече лаборатории ще могат да правят PCR тестове за COVID-19 у нас

Министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов издаде заповед, с която се разширява лабораторната мрежа за изследвания на лица с...

Изключение се допуска отново за клиентите в местата за хранене и в питейните заведения, спортуващите на открито и закрито за времето на физическата дейност, участниците в конгресно-конферентни мероприятия, брифинги, пресконференции и семинари по време на изказване при спазване на физическа дистанция от 1,5 м. от останалите участници, участниците в телевизионни предавания при спазване на физическа дистанция и децата до 6-годишна възраст.

Противоепидемичната мярка за спазване на физическа дистанция от най-малко 1,5 м. разстояние между лица, които не са от едно семейство или домакинство се прилага и за всички лица, които се намират на открити обществени места.

От министерството дават и инструкции как най-безопасно да поставяме на лицети си защитна маска. Тя трябва да покрива изцяло носа и устата – от основата на носа до брадичката. Преди поставяне на маската ръцете се измиват със сапун и вода или се обтриват с дезинфектант за ръце на алкохолна основа. Защитната маска за лице се сваля отзад напред като се хванат връзките ѝ и се избягва докосването на предната й страна. След сваляне на маската ръцете незабавно се измиват със сапун и вода или се обтриват с дезинфектант за ръце. Защитните маски за лице за еднократна употреба се изхвърлят в кош за отпадъци веднага след сваляне, а тези от текстил за многократна употреба е необходимо да се изпират с гореща вода и перилен препарат при температура на водата 60-90 °С за не по-малко от 20 минути или с хладка вода при температура под 60°C с препарати с дезинфекциращо действие с концентрация съгласно указанията на производителя. Защитната маска се сменя с нова веднага щом се навлажни, а тези за еднократна употреба не се носят повторно.

Пълният текст на заповедта може да откриете тук.

Фандъкова: Медиците за COVID-19 са проблем като брой, глоби за неносене на маски навън ще има и за протеста

Никой не може да даде уверение, че леглата за тежко болни от коронавирус ще стигнат, защото никой не може да каже колко точно ще са бол...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Коронавирусът в България: В 20 области няма нови случаи

Чрез мобилно приложение вече научаваме в коя аптека има дадено лекарство

Проф. Ива Христова: Грипът доминира над ковид

Ръст в броя на новите случаи на Ковид у нас за денонощие

Ин витро процедурите в България: Проблеми и решения (ВИДЕО)

България приема около 50 хил. медицински туристи годишно

Коронавирусът отключва заболяване при един от петима души

Забраняват създаването на нови болници до гласуване на новата здравна карта на България

Сблъсъци: Работещи в детското и училищното здравеопазване в София протестират (СНИМКИ)

Болница в Пловдив спечели дело срещу НЗОК

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com