Опасения: Иронията е, че хората ще научат от собствен опит какво е коронавирусът

4713
Опасения: Иронията е, че хората ще научат от собствен опит какво е коронавирусът
Снимка: Getty Images/Gulliver

"Държа си на думите – шаранът го изпуснахме, но не всичко е загубено". Това заяви професорът-математик Николай Витанов, който прави математическите модели за Националния оперативен щаб (НОЩ).

Много по-важно е хората кого ще слушат, каза Витанов и разказа анекдот – как дошла епидемия и лекар решил да се възползва, като си привлече клиентелата. Той говорел как няма нищо страшно в новата болест и клиентелата се увеличила. Въпросът е защо го слушате, попита професорът и отрече да визира някой конкретно.

Македония с изискване за отрицателен PCR тест от сърби, косовари, черногорци и босненци

Снощи, на извънредна сесия правителството на Северна Македония прие поправка на мерките за предотвратяване на разпространението на коро...

На 19 март казах, че ако спазваме карантината, до три месеца ще излезем от кризата, продължи Витанов пред Нова телевизия. Според него, причината това да не се случи е, че се формирала една никак немалка група от хора, които вярват, че коронавирусът е "грипче" и сега виждаме резултата.

Умножавате по 200 числото на починалите. Умножавате по 8 числото на регистрираните заразени. Това значи, че всъщност имаме 24 000 заразени, по сметките на Витанов - защото имаме почти 3000 активни случая!

Що се отнася до репродуктивното число, преди 2-3 дни е било 1,25, сега е 1,33. 1,3 е търпимо, но не много дълго време, предупреди Витанов. Отиваме към това от гущерче епидемията да стане Годзила – имаме 1,5 млн. души, които не спазват мерките и са прекрасен резервоар, уточни професорът. "Нека направим 10 000 и ще ви кажа следващото число", заяви Витанов.

Лицето на Центъра за изследване на демокрацията Тихомир Безлов счита, че за 5 седмици сме удвоили активните случаи на коронавирус и сега въпросът е какво ще правят по-малките области и общини със здравната система. И определи действията на властта за много трудни – защото въпросът е хората да повярват в съответните действия. "Иронията е, че хората ще трябва да го научат от собствения си опит", заключи Безлов. Според него, в големите градове вече има промяна във връзка с отношението на хората към епидемията.

Германското председателство на ЕС под мотото „заедно“ срещу коронавируса и за зелена икономика

Под мотото „Заедно за възстановяването на Европа“, Германското председателство е решено да се заеме с предизвикателствата н...

Според Витанов, връщане назад може да има, "ако тези 1,5 млн. си променят мнението". "Дори да се върнат мерките, въпросът е дали тези 1,5 млн. ще ги спазват. Отговорът е, трябва да сме честни, не. Оттук-нататък петцифреното число е въпрос на време", обясни професорът. Той отказа да разсъждава от гледна точка на това колко души биха спазвали директна заповед. А Безлов счита, че младите и здравите няма от какво да се страхуват толкова, но има и възрастни хора и такива с хронични заболявания, които се страхуват. Първите искат да си живеят живота и няма как да ги спрете, счита Безлов, който видя в това "национален манталитет". "Мислех си, че не сме чак толкова крайни, но във времето така се развиха нещата, че групата на младите и здравите почна да доминира дискусията за коронавируса", каза анализаторът. "Хората, в момента в който не искат да спазват, не можете да ги накарате", добави той.

"Когато броят на заразените надхвърли 300 на ден, здравната система ще почне да се претоварва. Кога след това ще се претовари - някъде 2-3 седмици, тогава ...", заключи Витанов.

Още: "Прескочихме със засилка границата от 200 случая на COVID-19 за ден, в САЩ има почти 62 000 за ден"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Коронавирусът в България: В 20 области няма нови случаи

Чрез мобилно приложение вече научаваме в коя аптека има дадено лекарство

Проф. Ива Христова: Грипът доминира над ковид

Ръст в броя на новите случаи на Ковид у нас за денонощие

Ин витро процедурите в България: Проблеми и решения (ВИДЕО)

България приема около 50 хил. медицински туристи годишно

Коронавирусът отключва заболяване при един от петима души

Забраняват създаването на нови болници до гласуване на новата здравна карта на България

Сблъсъци: Работещи в детското и училищното здравеопазване в София протестират (СНИМКИ)

Болница в Пловдив спечели дело срещу НЗОК

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com