Опасна хранителна добавка може да предизвика инфаркт

20917
Опасна хранителна добавка може да предизвика инфаркт
Снимка: iStock/Guliver

Инфаркт и инсулт вместо отслабване са възможните последици от приема на опасна хранителна добавка. Продуктът се разпространява онлайн и обещава сваляне на килограми в съмнително кратки срокове, сочи разследване на bTV

Фитнес инструктор, известен в социалните мрежи и в лайфстайл средите, търгува с добавката, без да дава информация, че тя съдържа опасно за здравето вещество.

Тя може да бъде поръчана от личния сайт на инструктора Ричард Величков, който твърди, че е официален вносител на продукта в България.

След интереса на екипа на телевизията по темата, сайтът му за здравословен начин на живот вече е деактивиран. На шишенцето на препарата пише само, че производител е "Липовон Мексико".

За дистрибутор и вносител няма абсолютно никаква информация, което, разбира се, е незаконно и дори само заради това продуктът няма право да е на българския пазар.

"Освен с фитнес се занимавам и с една добавка за отслабване. Аз съм официален вносител на добавката "Липовон" за България. Като това е една световна добавка, която се произвежда в Мексико", казва самият Ричард Величков.

Хранителна добавка срещу мухъл в хляба води до диабет

Пропионатът – вещество, което се използва като добавка при печене на хляб, за да се предотврати образуването на мухъл, може да до...

В търговския регистър обаче няма фирма, свързана с името на Ричард Величков. Търговия с продукта върви във "Фейсбук" и "Инстаграм" страницата му, както и в много онлайн магазини без никакъв контакт за обратна връзка.

Архивът на интернет показва, че уеб адресите на мексиканския и българския "Липовон" са създадени на една и съща дата преди 10 години. На адреса на фирмата, която се представя за вносител в българският сайт на "Липовон" се оказва магазин за хидроизолация.

Влогърът Любомир Жечев се усъмнява в произхода на продукта и поръчва от 5 различни сайта.

"За първи път на една от опаковките на поръчания продукт имаме посочен разпространител- Фирмата "Виджони комерс". Ако направите бърза проверка в търговския регистър ще видите, че тази фирма изобщо не съществува", разказва Жечев.

Според официалната българска страница на добавката тя е смесица от две билки. Истината обаче е, че в нея се съдържа вещество забранено за употреба от Европейската агенция по лекарствата.

Каква е причината за смъртта на известната фитнес инструкторка Манди Бланк?

Известната фитнес инструкторка Манди Бланк, която се грижи за добрата физика на голяма част от холивудските звезди, бе намерена мъртва ...

"При анализа на хранителната добавка "Липовон" е установено, че се съдържа лекарствено вещество сибутрамин, което крие риск за здравето на хората. Предизвиква мозъчни инсулти, инфаркти", разкрива д-р Румяна Йорданова, началник отдел в дирекция "Контрол на храните" към БАБХ.

Въздействията от лекарството понякога идват и непосредствено след прием. Не е необходимо да минат години, а всичко може да стане в рамките на 1-2 седмици.

Миро поръчва вълшебното хапче от Ричард Величков. Страничните ефекти не закъсняват.

"Почна да ми става лошо - падаше ми кръвното, нямах сила. Много се изпотявах. Почна да ми става все едно потъвам в земята", разказва той.

Не можахме да се свържем по никакъв начин с мистър "София 2018" Ричард Величков. Не отговори на поканите ни за интервю нито по телефон, нито онлайн. Но изтри youtube канала си, Instagram страницата си, както и мексиканският и българският сайт на хранителната добавка, съобщават още от bTV.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Чрез мобилно приложение вече научаваме в коя аптека има дадено лекарство

Проф. Ива Христова: Грипът доминира над ковид

Ръст в броя на новите случаи на Ковид у нас за денонощие

Ин витро процедурите в България: Проблеми и решения (ВИДЕО)

България приема около 50 хил. медицински туристи годишно

Коронавирусът отключва заболяване при един от петима души

Забраняват създаването на нови болници до гласуване на новата здравна карта на България

Сблъсъци: Работещи в детското и училищното здравеопазване в София протестират (СНИМКИ)

Болница в Пловдив спечели дело срещу НЗОК

Евростат: България е с най-висока смъртност от COVID-19 в ЕС

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com