От 29 юли, 2021 година: Връщаш се в България неваксиниран срещу коронавирус от червена зона, задължително си под карантина

9691
От 29 юли, 2021 година: Връщаш се в България неваксиниран срещу коронавирус от червена зона, задължително си под карантина
Снимка: iStock

Ако не си ваксиниран срещу коронавирус и идваш обратно в България от държава, която е обявена за червена зона* заради разпространение на COVID-19, задължително оставаш 10 дни под карантина. Това уточни здравното министерство във връзка с оповестена вчера (27 юли) нова заповед (№ РД-01-627/27.07.2021 г. ).

На изричен въпрос дали ако не си ваксиниран и се връщаш от "червена държава" в България, ще можеш да се освободиш от 10-дневна карантина като направиш PCR тест в рамките на до 24 часа след връщането, официалният отговор е: НЕ! Ако не си ваксиниран, няма значение и дали ще правиш PCR тест до 72 часа преди връщането си - пак ще си под карантина!

От 19 май: Затваряме почти изцяло границите за Индия, Бразилия и още десетина държави, промяна и за пътуването на деца

Със заповед РД-01-354/18.05.2021 г, считано от 19 май, временно се забранява влизането в България на пристигащи от Индия, Бангладеш, Не...

Отговорът обаче е същият и в определен аспект за ваксинираните. Ако се връщаш от червена зона в България и си ваксиниран срещу коронавирус, но нямаш направен PCR тест в срок от 72 часа преди да се върнеш, тогава пак влизаш за 10 дни под карантина и не можеш да се освободиш с PCR тест, направен в рамките на до 24 часа след връщането.

Интересен факт е, че тази заповед е с хоризонт от само ... три дни! Периодът е 29 юли – 31 юли, като МЗ изрично посочи, че се очаква удължаване на извънредната епидемична обстановка и след 31 юли, като съответно ще има издадена нова заповед.

* Какво значи червена зона – това е държава, в която 14-дневната заболяемост е равна или по-висока от 500 на 100 000 души население или липсва достатъчно актуална информация от достоверни източници за ситуацията в съответната държава. Червена зона може да е и държава, в която има вариант на безпокойство (VOC) на коронавируса, като се взема под внимание какъв е обемът на секвениране на взети проби, за да се установи разпространението на варианта. Към момента в света има четири такива варианта – Делта (индийски вариант B.1.617.2), който де факто е доминиращ в Европа и света, Алфа (британски вариант B.1.1.7), Бета (южноафрикански вариант B.1.351) и Гама (бразилски вариант P.1). Към днешна дата (28 юли) европейските държави, които България счита за червена зона, са Кипър, Великобритания и Северна Ирландия, Испания, Нидерландия и Грузия – подробности за пълния списък с такива държави ТУК!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Коронавирусът в България: В 20 области няма нови случаи

Чрез мобилно приложение вече научаваме в коя аптека има дадено лекарство

Проф. Ива Христова: Грипът доминира над ковид

Ръст в броя на новите случаи на Ковид у нас за денонощие

Ин витро процедурите в България: Проблеми и решения (ВИДЕО)

България приема около 50 хил. медицински туристи годишно

Коронавирусът отключва заболяване при един от петима души

Забраняват създаването на нови болници до гласуване на новата здравна карта на България

Сблъсъци: Работещи в детското и училищното здравеопазване в София протестират (СНИМКИ)

Болница в Пловдив спечели дело срещу НЗОК

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com