От 29 юли, 2021 година: Връщаш се в България неваксиниран срещу коронавирус от червена зона, задължително си под карантина

9759
От 29 юли, 2021 година: Връщаш се в България неваксиниран срещу коронавирус от червена зона, задължително си под карантина
Снимка: iStock

Ако не си ваксиниран срещу коронавирус и идваш обратно в България от държава, която е обявена за червена зона* заради разпространение на COVID-19, задължително оставаш 10 дни под карантина. Това уточни здравното министерство във връзка с оповестена вчера (27 юли) нова заповед (№ РД-01-627/27.07.2021 г. ).

На изричен въпрос дали ако не си ваксиниран и се връщаш от "червена държава" в България, ще можеш да се освободиш от 10-дневна карантина като направиш PCR тест в рамките на до 24 часа след връщането, официалният отговор е: НЕ! Ако не си ваксиниран, няма значение и дали ще правиш PCR тест до 72 часа преди връщането си - пак ще си под карантина!

От 19 май: Затваряме почти изцяло границите за Индия, Бразилия и още десетина държави, промяна и за пътуването на деца

Със заповед РД-01-354/18.05.2021 г, считано от 19 май, временно се забранява влизането в България на пристигащи от Индия, Бангладеш, Не...

Отговорът обаче е същият и в определен аспект за ваксинираните. Ако се връщаш от червена зона в България и си ваксиниран срещу коронавирус, но нямаш направен PCR тест в срок от 72 часа преди да се върнеш, тогава пак влизаш за 10 дни под карантина и не можеш да се освободиш с PCR тест, направен в рамките на до 24 часа след връщането.

Интересен факт е, че тази заповед е с хоризонт от само ... три дни! Периодът е 29 юли – 31 юли, като МЗ изрично посочи, че се очаква удължаване на извънредната епидемична обстановка и след 31 юли, като съответно ще има издадена нова заповед.

* Какво значи червена зона – това е държава, в която 14-дневната заболяемост е равна или по-висока от 500 на 100 000 души население или липсва достатъчно актуална информация от достоверни източници за ситуацията в съответната държава. Червена зона може да е и държава, в която има вариант на безпокойство (VOC) на коронавируса, като се взема под внимание какъв е обемът на секвениране на взети проби, за да се установи разпространението на варианта. Към момента в света има четири такива варианта – Делта (индийски вариант B.1.617.2), който де факто е доминиращ в Европа и света, Алфа (британски вариант B.1.1.7), Бета (южноафрикански вариант B.1.351) и Гама (бразилски вариант P.1). Към днешна дата (28 юли) европейските държави, които България счита за червена зона, са Кипър, Великобритания и Северна Ирландия, Испания, Нидерландия и Грузия – подробности за пълния списък с такива държави ТУК!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Само на хартия: Жена се оплака от фиктивна операция в Бургас

Стартира велопоход "Заедно" в подкрепа на хората с хемофилия

Ръст в броя на новите случаи на коронавирус у нас за денонощие

Очаквано: Човек на ГЕРБ поема ръководството на НЗОК

Отново протест: Искат оставките на здравния министър и на шефа на “Пирогов“

Спад в броя на новите случаи на Ковид за денонощие

Подобряват психиатричната грижа у нас с промени в Закона за здравето

Коронавирусът в България: Само в 6 области има открити нови случаи

Проф. Григор Димитров: 50% от бюджета на НЗОК е за болнично лечение

Удължават забраната за износ на инсулин и антибиотици за деца

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com