От днес безплатни ковид лекарства. Какво представляват и кога се изписват?

31258
От днес безплатни ковид лекарства. Какво представляват и кога се изписват?
Снимка: БГНЕС

От днес (17 септември) пациентите с леки и средно тежки симптоми на коронавирус, преминали през COVID зоните, ще получават безплатни лекарства. Също така ще имат възможност да им бъдат извършвани клинични прегледи, лабораторни изследвания, както и да им бъдат направени рентгенови снимки. За първи път НЗОК ще заплаща лечението на пациентите с коронавирусна инфекция, които се лекуват в домашни условия. Вече са разкрити около 50 COVID зони за извънболнично лечение на пациенти с коронавирус. В тях ще работят лекар и медицинска сестра от съответното ДКЦ (поликлиника) или медицински център.

Лекарствата, които ще бъдат отпускани на пациентите с леки или със средно тежки симптоми на коронавирус, преминали през COVID зоните, са разпределени в три групи – антибиотици, кортикостероиди и медикаменти, повлияващи кръвосъсирването. В списъка с безплатни лекарства са включени:

Cefuroxime - Активното вещество на Цефуроксим е цефуроксим /под формата на цефуроксим аксетил/, който представлява антибиотик от групата на цефалоспорините. Антибиотиците се използват за унищожаване на бактериите, причиняващи инфекции. Цефуроксим се прилагат за лечение на инфекции на дихателните пътища, ушите, носа, гърлото, пикочо-половата система, кожата, някои инфекции на половите органи, включително гонорея и инфекцията, причиняваща Лаймска болест.

Azithromycin - Прилага се при възрастни и деца за лечение на инфекции, причинени от чувствителни към азитромицин бактерии и други микроорганизми, като: възпаление на гърлото и сливиците, синусите и средното ухо; бронхит, някои видове пневмония; инфекции на кожата и меките тъкани: еритема хроника мигранс (първи стадий на т.н. Лаймска болест), червен вятър (еризипел), бактериални кожни инфекции (импетиго, вторична пиодермия); болести, предавани по полов път, причинени от микроорганизъм, наречен хламидия.

Преминалите през COVID зоните пациенти ще получават безплатни лекарства

От утре, 17 септември, пациентите с леки или със средно тежки симптоми на коронавирус, преминали през COVID зоните, ще получават безпла...

Levofloxacin - То принадлежи към група лекарства наречени антибиотици. Левофлоксацин е хинолонов антибиотик. Действа като убива бактериите, които предизвикват инфекции във Вашето тяло. Левофлоксацин Тева таблетки може да бъдат използвани за лечение на инфекции на: синусите; белите дробове, при хора с продължителни проблеми с дишането или пневмония; отделителната система, включително бъбреците или пикочния мехур; простатната жлеза в случаи на дълго продължила инфекция; кожа и подлежащите тъкани, включително мускулите. Това понякога се нарича “меки тъкани”. В някои специални случаи, Левофлоксацин Тева таблетки може да се използват, за да намалят риска да получите белодробна болест, наречена антракс или заболяването Ви да се влоши след като сте изложени на бактериите, причиняващи антракс.

Enoxaparin - Използва се за лечение на нестабилна ангина пекторис и за профилактика на венозна тромбоемболична болест и образуване на тромби в екстракорпоралната циркулация по време на хемодиализа.

Nadroparin - Използва се за лечение и профилактика на тромбемболични заболявания, за предотвратяване на кръвосъсирването в екстракорпоралния кръг по време на хемодиализа, лечение на нестабилна ангина. Фармакологично действие: надропаринът потиска коагулацията, като инхибира активността на тромбобластина и тромбина.

Bromhexine - Бромхексин представлява синтетичен аналог на алкалоид изолиран от индийското растение Adhatoda vasica. Разгражда мукопротеините в бронхиалния секрет, води до тяхното втечняване и омекотяване, като по този начин улеснява тяхното отхрачване. Стимулира действието на жлезите, разположени в лигавицата на бронхите, в резултат на което се постига облекчаване на отхрачването на гъстите бронхиални секрети и дишането. Улеснява проникването на някои антибиотици в храчките и бронхиалния секрет. Бромхексин се използва за лечение на продуктивна кашлица при следните заболявания на дихателните пътища и белия дроб: трахеобронхит, вкл. спастичен бронхит, пневмонии, хроничен бронхит» белодробна туберкулоза и пневмокониози (заболявания на белия дроб предизвикани от специфични причинители).

Budesonide - Inhalation powder - Използва за поддържащо лечение на астма. Облекчава и предотвратява възпалението на дихателните пътища.

Ето списък на ДКЦ в страната, в които са открити COVID зони

Списък на диагностично-консултативните и медицинските центрове на територията на страната, където има разкрити COVID зони публикува Мин...

Dexamethasone -  Това е синтетичен глюкокортикоид. Глюкокортикоидите са хормони, освобождавани от кората на надбъбречните жлези. Лекарството има противовъзпалителни, обезболяващи и противоалергични ефекти и потиска имунната система. Дексаметазон Крка се препоръчва за лечение на ревматични и автоимунни заболявания (например системен лупус еритематодес, ревматоиден артрит, ювенилен идиопатичен артрит, полиартсриитис нодоза), заболявания на дихателните пътища (например бронхиална астма, круп), на кожата (например еритродермия, пемфигус вулгарис), туберкулозен менингит - само в комбинация с противоинфекциозна терапия, заболявания на кръвта (например идиопатична тромбоцитопенична пурпура при възрастни), мозъчен оток, симптоматична множествена миелома, остра лимфобластна левкемия, болест на Ходжкин и неходжкинов лимфом в комбинация с други лекарства, палиативно лечение на злокачествени заболявания, профилактика и лечение на гадене и повръщане, причинени от химиотерапия и профилактика и лечение на повръщане след операция, в рамките на ангиеметично лечение.

Clopidogrel - Съдържа клопидогрел и принадлежи към групата лекарства, наречени антитромботични лекарствени продукти. Тромбоцитите са много малки структурни елементи на кръвта, които се слепват заедно при образуване на кръвни съсиреци. Предотвратявайки това слепване, антитромботичните лекарствени продукти намаляват възможността за образуване на съсиреци (процес, наречен тромбоза). Клопидогрел  се предписва на възрастни пациенти за предотвратяване на образуването на кръвни съсиреци (тромби) в уплътнените кръвоносни съдове (артерии), процес, известен като атеротромбоза, който може да доведе до атеротромботични събития (като удар, сърдечен пристъп или смърт).

Личният лекар или лекарите в т.нар. КОВИД зони изписват безплатните лекарства за лечение на коронавирус, които се отпускат от днес (17 септември)? Според председателя на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Иван Маджаров валидна е единствено втората опция.

След това отивате в аптеката, лекарствата са изписани с код т.е. рецептата е електронна. Директно е безплатно – не става въпрос да плащате и после да ви връщат пари, уточни д-р Маджаров пред Нова телевизия.

Актуални данни и информация за лечението на COVID-19 можете да намерите на сайта на Министерството на здравеопазването

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Чрез мобилно приложение вече научаваме в коя аптека има дадено лекарство

Проф. Ива Христова: Грипът доминира над ковид

Ръст в броя на новите случаи на Ковид у нас за денонощие

Ин витро процедурите в България: Проблеми и решения (ВИДЕО)

България приема около 50 хил. медицински туристи годишно

Коронавирусът отключва заболяване при един от петима души

Забраняват създаването на нови болници до гласуване на новата здравна карта на България

Сблъсъци: Работещи в детското и училищното здравеопазване в София протестират (СНИМКИ)

Болница в Пловдив спечели дело срещу НЗОК

Евростат: България е с най-висока смъртност от COVID-19 в ЕС

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com