X
 
 

От КНСБ искат още 200 млн. лева за медиците през 2020 г.

1404 2
photo of От КНСБ искат още 200 млн. лева за медиците през 2020 г.
Снимка: БГНЕС
Колективният трудов договор в здравеопазването трябва да бъде разпрострян и да стане задължителен за всички, включително и за частните болници. Това заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров пред БНР.

По негови прогнози за 2020 г. са необходими най-малко още до 200 млн. лева.

Шефът на НЗОК: 50 млн. лв. отидоха в системата на здравеопазването

50 млн. лева са влезли допълнително в системата по линия на НЗОК чрез увеличаване на цените на клинични пътеки. Това заяви управителят ...

Димитров посочи, че целта на колективния трудов договор е да организира и да ориентира всички по места в болниците.

"Парите сме ги договорили на макрониво. Целият проблем, който всички се опитваме да решим вече 10 месеца, но съвсем неуспешно, е как тези пари да стигнат до хората. От това идва и напрежението в съсловието", обясни той.

Според него ръстът може да бъде постигнат с отпуснатите до момента 86 млн. лева. плюс още една финансова инжекция в размер на до 200 млн. лв.

Димитров заяви, че единният стандарт в училищното и в детското здравеопазване трябва да се увеличи с около 15%. В здравните заведения, финансирани от Министерството на здравеопазването пък, увеличението трябвало да бъде минимум 10-12% по негови думи.

Ананиев се оправдава: С премиера не сме лъгали никого

Министър-председателят Бойко Борисов не е излъгал никого, нито аз. Това каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев от парламента...

Той посочи и че трябват още 160-200 млн. лева за голямата група от хора в държавните, общинските и частниците болници, които се финансират през бюджета на НЗОК.

Димитров бе категоричен, че оставка на здравния министър, независимо кой е той, не е решение на проблема. Този министър е поставен в проблем, забъркван през последните 20 години, обясни лидерът на КНСБ.

Припомняме, на 7 октомври КНСБ организира национален протест на здравните специалисти с апел за достойно заплащане. Преди дни обаче стана ясно, че Българският лекарски съюз няма да се включи в проявата. Пациентски организации "Заедно с теб" също се разграничиха от протеста.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
Последно в Актуално