X
 
 
Най-важното за коронавируса четете тук
Заедно можем!

Отчет за здравеопазване: Първи по смъртност в света още преди пандемията, 30% по-лош резултат след това

2390
Отчет за здравеопазване: Първи по смъртност в света още преди пандемията, 30% по-лош резултат след това
Снимка: БГНЕС

Продължителността на живота у нас е най-малка от всички в ЕС, а детската смъртност е сред най-високите. Пациентите доплащат от джоба си почти половината от стойността на оказаната им медицинска помощ. Ние сме втората страна с най-малък брой медицински сестри. Налице са тежки регионални диспропорции в предлагането на медицинска помощ и несправедливо разпределение на средствата между отделните медицински специалности. Това са основните акценти в отчета на служебния здравен министър д-р Стойчо Кацаров за подопечния му сектор.

Според отчета, през 2019 година т.е. още преди пандемията България е на първо място в света по смъртност с коефициент на обща смъртност – 15.5. За 2020 година този коефициент е 17.8, а за първите 5 месеца на 2021 година надмина 21. Леталитетът от COVID-19 у нас е два пъти по-висок от средния в ЕС. По броя поставени ваксини сме последни в ЕС.

"Медико-статистическата информация не е събирана систематично и има големи празноти. Нямаме дори приблизителна оценка на броя на българите, които вече са се срещали с вируса. По брой на проведените тестове за COVID-19 сме на последно място в ЕС, а леталитетът е два пъти по-голям от средния в ЕС", гласи заключението на Министерството на здравеопазването.

Съгласно заключението на Кацаров и подопечните му, до 11 май, 2021 година възрастните хора и хората с тежки болести не бяха приоритет на ваксинационния план. Това е една от причините за високата смъртност, регистрирана от началото на годината. "Дори хората, настанени в домове за възрастни, са ваксинирани само наполовина", казват от здравното министерство (МЗ). Оттам посочват, че "извършваме сероепидемиологично проучване и кръстосан анализ на данните за броя на българските граждани, които вече са се срещали със SARS-CoV-2, за да имаме точна прогноза кога страната ни би могла да постигне колективен имунитет (преболедували, имунизирани, срещнали се с вируса)".

Какво съответно е направило служебното МЗ специално за ваксинацията срещу коронавирус: За периода 11.05.2021-10.06.2021 са поставени ваксини на 427 816 души над 60-годишна възраст. За времето от 1 януари до 11 май са били поставени ваксини на 454 352 души над 60-годишна възраст.

Категорично МЗ заключва и следното - скандалите около закупуването на ваксините, хаотичните решения по управлението на кризата, в това число и на ваксинациите, позволиха в страната да се създаде негативна нагласа срещу ваксинациите. Освен това - от 1-ви януари до 11 май, 2021 година лекарите пътуваха до РЗИ (някои над 100 км), за да получат ваксини за своите пациенти. За периода в страната са поставени 960 000 ваксини. След това е заработил логистичен център и от 11 май досега са поставени 600 000 ваксини.

Как може да избегнете новите мерки срещу коронавируса – с ваксинация и тестове

Влязлата вече в сила заповед на служебния здравен здравен министър д-р Стойчо Кацаров, която най-общо ограничава присъствието на персон...

"Заварихме над 5000 души с погрешно издадени сертификата. Липсваше дори оперативна процедура за поправянето им. Сертификатът можеше да се получи само от лица, имащи електронен подпи", пишат още от МЗ. И добавят: "Въвеждаме единен национален КОЛ-център, към който гражданите ще могат да отправят запитванията си за ваксинацията, противоепидемичните мерки", др., но интересно е, че глаголът "въвеждаме" не е в минало време!

Страната ни нямаше досега единен протокол за поведение при заразяване със SARS-CoV-2, което също е сред причините за високата смъртност, се посочва в отчета. "Създадохме работна група с представители от 17 експертни медицински съвета за изготвяне на Единен национален протокол за диагностика, амбулаторно и болнично лечение на пациенти с COVID-19. Протоколът е завършен и публикуван на интернет страницата на МЗ", се обобщава в отчета. В специалната секция "Интерактивен справочник за лечение на COVID-19" на интернет страницата на МЗ има и друга информация що се отнася до лечението на болестта.

Припомнено е и създаването на Национален оперативен план за справяне с пандемията.

Планът за възстановяване на България

В отчета се посочва и какво е сторило служебното здравно министерство що се отнася до промените в Плана за възстановяване на България, който още не е представен пред Брюксел. По този план ще дойдат евросредства - безвъзмездно и под формата на безлихвени кредити, за различни сектори.

Адвокат: Все още никой не може да бъде задължен да си сложи ваксина срещу коронавирус в България

Не, не е нужно да се уточнява изрично в закона, че ваксинацията срещу коронавирус е доброволна, както прави ИТН със законова поправка. ...

"Наследихме План за възстановяване и устойчивост, в който повече от половината средства бяха насочени към поставяне на топлоизолации и строителни дейности. В изключително кратките срокове, които остават за внасянето на плана в ЕК, написахме изцяло нов План за възстановяване и устойчивост в сферата на здравеопазването. Вместо поставяне на стиропор, фокусът ще се насочи към дигитализация в здравеопазването, телемедицина, въвеждане на иновации и нови технологии. Планът предвижда изграждане на центрове за лечение на мозъчно-съдова болест и център за обучение на специалисти, изграждане на система за спешна помощ, с използване на въздушен транспорт, като закупуването на хеликоптери и всичко необходимо за функционирането на системата", пише в отчета.

Конкретни действия по отношение на болниците

В тази част на отчета пише следното: "Извършен е анализ на годишните отчети за дейността и на годишните финансови отчети на почти всички държавни болници и са идентифицирани проблемните от тях. В тази връзка и във връзка с други сигнали за нарушения, са проведени проверки в УМБАЛ „Александровска“, УМБАЛ „Св. Иван Рилски“, държавното дружество „Бул Био“, специализирани болници за рехабилитация, както и проверка по сигнали в УМБАЛ „Лозенец“. Предприети са действия за смяна на ръководствата на болниците „Александровска“ и „Лозенец“, като във втората са констатирани тежки нарушения, свързани с извършени трансплантации. Нарушенията са били прикрити от МЗ и служби за сигурност. Получени са резултатите от извършена от НЗОК проверка на УМБЛАСМ „Пирогов“ ЕАД, в която са констатирани множество нарушения, в това число отчетена и неизвършена дейност. Заради допуснати тежки нарушения са сменени изпълнителните директори на УМБАЛ „Лозенец“ и УМБЛАСМ „Пирогов“ ЕАД.

До момента са установени са злоупотреби с клинични пътеки и източване на НЗОК, като само в болница „Лозенец“ те са в размер 374 523 лв., в „Пирогов“ на стойност 1 680 005 лв. Проверките ни установиха също – тежки задължения на дружествата, например 30 млн. задължения в „Лозенец“, 70 млн. в „Александровска“ и др. Предприети са действия за смяна на ръководствата на болниците „Александровска“, „Лозенец“ и „Пирогов“ заради установените нарушения.

В УМБАЛ „Лозенец“ са установени тежки нарушения, свързани с незаконно извършвани трансплантации. Сезирани са съответните органи.

Стойчо Кацаров: Изпуснахме възможността цяло лято да се ваксинираме

Не изгаряме от желание да налагаме мерки, принудени сме да го направим. Не заради нарастващия брой на новозаразените, колкото заради н...

Извършена е проверка на начина на провеждане на процедурите по закупуване на лични предпазни средства, респиратори и лекарства за периода на извънредната епидемична обстановка от 13 март 2020 г. досега. Резултатите сочат, че голяма част от процедурите са провеждани непрозрачно, като по неясен начин са получавани оферти от български и чуждестранни фирми. Липсват съгласувани подписи от дирекциите в здравното министерство, както и данни за подготвянето на спецификации с изисквания към закупуваните продукти. Докладите са внасяни в Министерски съвет с решение за сключване на договори с конкретни фирми, след което същите са сключвани отново без необходимите съгласувателни процедури. В резултат на това част от закупените респиратори и лекарства, някои като хидроксихлорохин (купен на цена повече от два пъти над пазарната) са останали неизползваеми и може да бъдат бракувани. Закупени са без обществена поръчка ненужно голям брой респиратори на цени, надвишаващи пазарните, част от които са доставени неокомплектовани и без дължимата гаранция за употреба. Материалите от проверката са изпратени на МВР и прокуратура.

Министерството на здравеопазването взе решение за предоставяне на сграда и средства за ремонт за нуждите на областният център за психично здраве в София, което да позволи до началото на зимата болните с психични разстройства, настанени сега в бараки, да бъдат преместени в реновираната сграда.

През миналата година МЗ е провело обществена поръчка за изграждане на нова детска болница в София, спечелена от ДДЗД "Детско здраве". Впоследствие, МЗ се оттеглило като възложител и прехвърлило правата си на нарочно създадено дружество със записан капитал от 95 милиона лева. Авансово за изплатени 9 милиона и 213 хиляди лева. Отчетени са разходи за възнаграждения и осигуровки от 160 хиляди лева, външни услуги за 17 хиляди лева и 20 хиляди лева за банкови такси и комисионни. Не е издавано разрешение за строеж, не е изготвен инвестиционен проект, не е одобряван комплексен проект.

В Министерството на здравеопазването бяха проведени срещи с всички заинтересовани страни, организации и ведомства, ангажирани със строежа на национална детска болница. Извършен е анализ на дейността на дружеството през последната година. Констатира се, че за една година не е направено нищо за изграждането ѝ. След получен отказ от МРРБ да разреши изменение на ПУП и издаване на виза за проектиране се взе решение за прекратяване на договора, поради липса на предмет на същия".

ПЪЛНИЯТ ОТЧЕТ МОЖЕТЕ ДА ВИДИТЕ ТУК!

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Богдан Петрунов: Не трябва да се бърза с третата доза ваксина

Доц. Кунчев не изключи напълно нов локдаун: Като не се ваксинираме, страда икономиката

Проф. Илко Гетов: COVID ваксини за деца над 5 години от пролетта

Спад в броя на новите случаи, 10 на сто от починалите за деня са били ваксинирани

Седмицата на коронавируса: Вървим нагоре, но малко по-бавно

Доц. Ангел Кунчев: Засега масова реимунизация не е необходима

Коронавирусът в България: Над 5000 души се лекуват в болници в страната

Етикети:

Най-важното за коронавируса четете тук
Заедно можем!
Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъдете активен участник в промяната!

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд ЕООД

IBAN: BG53UBBS80021021528420

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване

Последно в Актуално