Откриха опасно антитяло в кръвта на хора с тежка форма на COVID-19

7524
Откриха опасно антитяло в кръвта на хора с тежка форма на COVID-19
Снимка: iStock

Едно от антителата, което се появява в кръвта на хора, прекарали тежка форма на коронавирусна инфекция, не отслабва вируса, а предизвиква силно възпаление. До такъв извод са достигнали холандски биолози. Възможните последици и начините за борба с това учените са публикували в статия в електронната научна библиотека „bioRxiv”.

Учените са установили, , че антителата от кръвната плазма на прекарали COVID-19 в тежка форма, които могат да се свържат с протеина на новия вид коронавирус, когато взаимодействат с клетките на макрофага, предизвикват много мощен възпалителен ефект. Това обяснява защо в момента, когато се „включва” адаптивният имунитет, здравословното състояние на много пациенти рязко се влошава.

В отпадните води на Солун има тревожно ниво на COVID-19

Концентрацията на генома на вируса SARS-CoV-2 в отпадните води в Солун е на същото ниво като в края на април тази година, когато Гърция...

Според съществуващите данни, заради заразяване с коронавируса SARS-CoV-2 се нарушава работата на имунитета на болните, появяват се масови възпаления, микротромби и други проблеми, които сами по себе си застрашават живота на пациента, а не само в комбинация с COVID-19. Сега учените се опитват да установят защо възникват и как да попречат на тяхното появяване.

Холандски молекулярни биолози са разгадали възможната причина това да се случва. Освен това са открили и първите подсказки, че преливането на плазма от хора, преболедували COVID-19, може да бъде опасно за новите пациенти.

Учените изследвали антителата в кръвта на такива пациенти и установили, че проявяват странен и опасен за здравето на човека ефект. Антителата се свързвали с определен вид макрофаги, карайки ги да произведат голямо количество сигнални молекули, предизвикващи възпаление.

Това означава, че антителата влияят пряко на поведението на имунните клетки.

Медицинска мистерия на тема коронавирус с аржентински рибари

Аржентина се опитва да разреши медицинска мистерия, след като 57 моряци бяха заразени с коронавирус след 35 дни в морето, въпреки отриц...

Нарушенията в работата на микрофагите, предизвикани от тези антитела, не само ускоряват възпалителните процеси, но съдействат за образуването на тромби и нарушават дейността на съдовата система. Всички тези проблеми се смятат за основните причинители на усложнения при заразяване с COVID-19.

Биолозите успели да потиснат тези реакции с помощта на R406 – един от компонентите на фостаматиниб, използван за лечение на имунна тромбоцитопения.

Всичко това означава, че подобни на R406 препарати може да бъдат използвани за лечение на COVID-19, както и че възниква нов източник на опасност за болния при лечение на коронавирусна инфекция с преливане на кръвна плазма.

Вижте още:

Изследване: Имунитетът срещу COVID-19 може да бъде изгубен за няколко месеца

Хората, които са се възстановили след COVID-19 , могат да загубят имунитета си срещу болестта в рамките на месеци. Това показва ново пр...

НА ЖИВО: Последна информация и всичко за коронавируса, 14 юли

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Чрез мобилно приложение вече научаваме в коя аптека има дадено лекарство

Проф. Ива Христова: Грипът доминира над ковид

Ръст в броя на новите случаи на Ковид у нас за денонощие

Ин витро процедурите в България: Проблеми и решения (ВИДЕО)

България приема около 50 хил. медицински туристи годишно

Коронавирусът отключва заболяване при един от петима души

Забраняват създаването на нови болници до гласуване на новата здравна карта на България

Сблъсъци: Работещи в детското и училищното здравеопазване в София протестират (СНИМКИ)

Болница в Пловдив спечели дело срещу НЗОК

Евростат: България е с най-висока смъртност от COVID-19 в ЕС

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com