X
 
 

Отпада изискването за участие на лекари в ТЕЛК комисиите

4010 2
Отпада изискването за участие на лекари в ТЕЛК комисиите
Снимка: iStock/Guliver
Предстои важна социална промяна, която засяга ТЕЛК решенията. Правителството постанови да отпадне изискването в комисиите да работят лекари по всички видове специалности, съобщава Nova.

Промяната се налага заради липсата на специалисти. Ако например на ТЕЛК се яви човек, страдащ от астма, в комисията сега трябва да присъства лекар по белодробни болести. Такъв обаче невинаги има и това често налага отлагане на решението.

Набедена в корупция лекарка от ТЕЛК осъди държавата

На фона на започналата повсеместна активност на прокуратурата срещу фалшивите инвалиди един случай отпреди 7 години и половина завърши ...

За кадровия дефицит в системата на медицинската експертиза признават и здравните власти. „Лекарите специалисти в България са изключително малко на брой и практически няма как да бъдат осигурени в ТЕЛК съставите”, посочва д-р Цветолюба Генкова от дирекция "Медицински дейности" в Министерството на здравеопазването. Затова от догодина ТЕЛК комисиите ще могат да работят и без специалисти по конкретното заболяване. „С възможност за заменяемост, така че да създадем по-голяма гъвкавост”, казва още тя.

Лекари от ТЕЛК обаче предупреждават, че промените ще доведат до нови проблеми. „Трудности в обективизиране на оценката, тъй като ги няма тези специалисти и това ще затрудни повече работата на ТЕЛК-овете. Колкото по-тесни са специалистите, толкова по-обективна ще е оценката”, каза Никола Петров.

От здравното министерство уверяват, че липсата на тесни специалисти няма да е в минус на пациентите. „Няма как това да доведе ощетяване. На практика, това, което трябва да решат ТЕЛК съставите е въз основа на една пълна и достатъчно подробна медицинска документация”, категорична е Цветолюба Генкова. Промяната ще стане факт от януари догодина, а очакванията са времето за придобиване на експертно решение да намалее.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители