Пациентка осъди "Майчин дом" заради сгрешено генетично изследване

11647
Пациентка осъди "Майчин дом" заради сгрешено генетично изследване
Снимка: СБАЛ Майчин дом

Университетската АГ болница "Майчин дом" е осъдена да плати 30 000 лв. обезщетение на пациентка заради сгрешено генетично изследване. Това е решил окончателно Върховният касационен съд, се вижда в съдебните регистри, пише в. "Сега".

Н.Б. ражда бебе със синдром на Даун, след като генетичното изследване по време на бременността й показва, че плодът няма това заболяване. Заради недостоверен резултат от генетично изследване, проведено в болницата, Н.Б. е била лишена от правото на избор дали да задържи плода или не и е родила дете с увреждания, при което е претърпяла болки и страдания, приема съдът.Н.Б. води делото не само срещу "Майчин дом", но и срещу генетичния център, където е взета пробата й. Не съди лекаря, който е следил бременността й и е оценявал резултатите от фаталното изследване (той не е от "Майчин дом"). И от двете институции жената иска по 50 хил. лв. Уважен е искът й само срещу "Майчин дом" и то до 30 000 лв. А от решенията на долните инстанции по случая става ясно, че след раждането Н.Б. не е задържала бебето.

В иска си Н.Б. твърди, че по време на бременността й е извършено генетично изследване и поради допуснати от ответниците пропуски при изследването тя е получила неверен резултат - че плодът няма данни за болест на Даун, вследствие на което е родила дете с генетично заболяване.

През август 2014 г. в медицински център от жената е взета хорион биопсия (пренатално изследване, чрез което могат да се диагностицират вродени дефекти и генетични заболявания). Материалът е приет в лабораторията на "Майчин дом". Диагностиката констатира, че няма данни за болест на Даун, както и че има данни за женски генетичен пол. През октомври на Н.Б. е направена фетална морфология, която също стига до извод, че липсват индиректни белези за хромозомна аномалия и плодът е от мъжки пол. През януари 2015 г. жената ражда момченце със синдром на Даун.

Учени откриха, че синдромът на Даун се дължи на ускорено стареене на мозъчните неврони

Биолозите са открили, че появата на допълнително копие на 21-ва хромозома драстично ускорява стареенето на бъдещите нервни клетки в ра...

Експертите по делото установяват, че пробата за генетичното изследване е опорочена и на практика е изследван материал от жената, а не от плода. Затова има и разминаване между пола на бебето според изследването и според последвалата фетална морфология.

Първите две инстанции отхвърлят иска на Н.Б срещу "Майчин дом" и генетичния център, където е взета проба за изследването.

Долната инстанция решава, че дори да се приеме, че недостатъците при вземането на пробата и изследването да са довели до грешен резултат, то по делото е неустановена пряка причинно-следствена връзка между решението на Н.Б. да задържи плода и раждането на бебе със синдром на Даун. При разминаването в пола на плода при генетичното изследване и феталната морфология, жената е могла да се информира за причините и да иска от проследяващия бременността й лекар да назначи повторен анализ или консултация с генетик, евентуално да прекъсне бременността, смята съдът.

Според върховните съдии обаче изводите на долната инстанция са необосновани.

Експертът, специалист по генетика, обяснява разминаването в резултатите от ДНК-изследването и феталната морфология с това, че материалът за генетичното изследване е бил замърсен с клетки от майката. Така най-вероятно на изследване са били подложени ДНК клетки на бременната, а не на фетуса. Тази грешка може да се избегне чрез сравняване на маркери от изследваната ДНК от материала от биопсия на хориона с проба от бременната, обяснява експертът и посочва, че това е рутинна и добра практика.

Живот с Даун: Историята на едно любящо семейство (ВИДЕО)

Днес пътят ни отвежда в Пловдив, където ще ви запознаем с Вяра, Надежда и тяхната любов Борислав. Ще ви разкажем една история за упорит...

Вещите лица стигат до извода, че в "Майчин дом" са нарушили медицинския стандарт при изследването на пробата - не са се съобразили, че материалът е по-малко от нужното количество, както и че не са се уверили, че след като е по-малко, то е чиста и не съдържа чужд генетичен материал. Освен това изследването и на майчината кръв е било наложително предвид сериозното разминаване от резултатите от скрининговите изследвания и получения резултат от генетичното изследване.

В заявката за извършването на генетичния анализ е било отбелязано, че има завишен риск от Даун. От това следва, че в "Мачин дом" са разполагали с достатъчно информация, че се касае за повишен риск и е трябвало да се уверят, че на анализ е подложен материал на плода, а не на майката.

Налице е противоправно поведение и на наблюдаващия бременността лекар, който не е съобразил разликите в изследванията и не е я насочил към нов тест, пишат върховните съдии. Според тях Н.Б. е извършила всичко, изискващо се от нея - редовно е ходела на прегледи, за да проследява бременността и е направила всички изследвания и консултации, към които е била насочена от проследяващия й лекар. Така върховният съд преценява, че жената не е съпричинила вредата. Задължение на лекаря е, независимо от това какво противоречие има, да го обясни на пациента и да го изясни. Медицинските лица, а не пациентът, са тези, които трябва да предизвикват правенето на допълнителни и изясняващи изследвания, подчертава съдът.

"Майчин дом" е осъдена да плати на Н.Б. и 6316 лв. разноски по делото. А жената трябва да плати 4400 лв. на медицинския център, срещу който искът й е изцяло отхвърлен, както и 6412 лв. на "Майчин дом" заради отхвърлената част от иска й - 20 000 лв.

ОЩЕ: Неонатолог: У нас има голям недостиг на акушерки

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Проф. Ива Христова: Грипът доминира над ковид

Ръст в броя на новите случаи на Ковид у нас за денонощие

Ин витро процедурите в България: Проблеми и решения (ВИДЕО)

България приема около 50 хил. медицински туристи годишно

Коронавирусът отключва заболяване при един от петима души

Забраняват създаването на нови болници до гласуване на новата здравна карта на България

Сблъсъци: Работещи в детското и училищното здравеопазване в София протестират (СНИМКИ)

Болница в Пловдив спечели дело срещу НЗОК

Евростат: България е с най-висока смъртност от COVID-19 в ЕС

Коронавирусът в България: За четвърто поредно денонощие няма отчетен смъртен случай

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com