Пациентски организации негодуват от бюджета на Здравната каса

7349
Пациентски организации негодуват от бюджета на Здравната каса
Не са предвидени средства, които държавата е длъжна по закон да заложи

В бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за 2013 година не са предвидени средства, които държавата е длъжна по закон да заложи.

Около тази теза се обединиха съсловни и пациентски организации във връзка с гласувания от Парламента проектобюджет на касата след среща между ръководствата на четирите съсловни организации – БЛС, БЗС, СФБ и БАПЗГ с представители на всички национално представени пациентски организации.

Приеха бюджета на НЗОК за 2013 г.

Със 111 гласа "за" и 27 гласа "против" парламентът прие на първо четене Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса (Н...

Това съобщи пред БГНЕС Пенка Георгиева от Българска асоциация за закрила на пациентите и член на Надзорния съвет на НЗОК.

Организациите не приемат абдикацията на правителството от ангажимента да внася пълната вноска от 8% на деца, студенти, социално слаби и т.н. Не се приема обстоятелството, че в бюджета незаконосъобразно не е предвидено покачването на пенсиите в рамките на 2013 г.

Във връзка с намеренията за прехвърляне на дейности от МЗ към НЗОК (ваксини от задължителния имунизационен календар, процедури ин витро, интензивни грижи и т.н.), се обръща внимание, че това прехвърляне не е законосъобразно. Това представлява незачитане на решението и волята на Конституционния съд на Република България, който само преди няколко месеца обяви противоправността на трансферите от НЗОК към МЗ.

Всички участници в срещата решиха още, че ще настояват за спазването на основния принцип, заложен в ЗЗО - договорното начало. Организациите ще се противопоставят на всички опити за политизиране и обсебване на НЗОК, включително и чрез призив за референдум относно нейната пълна независимост от изпълнителната власт.

НЗОК ще плаща стентовете за мозъчни операции от догодина

Управителят на касата Пламен Цеков заяви, че здравната каса ще плаща стентовете на за мозъчни операции от догодина. Все още няма яснот...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com