Петър Славов: Може заповедта за зеления сертификат да падне в съда, но това с какво помага при провала с пандемията?

10502
Петър Славов: Може заповедта за зеления сертификат да падне в съда, но това с какво помага при провала с пандемията?
Снимка: Actualno.com

Напълно е възможно заповедта за въвеждане на зеления сертификат да бъде обжалвана и обезсилена. За това предупреди в Студио Actualno адвокат Петър Славов, депутат от 43-тия парламент.

„Самата заповед има редица кусури – убеден съм, че колеги юристи, които тръгнат да я обжалват, ще се захванат и с тях т.е. опирате първо до това как въобще е написана и дали е издържано юридически написана. За съжаление това са безкрайно закъснели мерки, като вземете предвид, че сме в предизборна обстановка и чисто се спекулира от някои политически сили и те не казват какво биха направили, лично аз не съм оптимист за развитието на ситуацията в близките седмици“, коментира юристът.

Марихуана, кокошки, стриптизьорки - какво раздават във ваксинационните лотарии по света

Ваксинационните лотарии стават все по-популярни в стремежа на правителствата да осигурят по-високо ваксинално покритие в държавите си. ...

Адвокат Славов обаче веднага постави и следващият въпрос – дори и от правна гледна точка заповедта да бъде свалена успешно, това с какво ще помогне за решаване на здравната криза? Той е категоричен и за друго – каквото и да каже съдът, то няма да е бързо, независимо дали за заповедта или за жалби за дискриминация като например от хора, които не могат да си сложат ваксина срещу коронавирус поради медицински противопоказания, установени от легитимен специалист. „Малко сме оставени сами на себе си“, каза Славов, визирайки, че „ще сме нагазили“ в четвъртата вълна на пандемията преди каквото и да е съдебно решение.

„Докато Европа излиза от пандемията, ние отиваме към пореден локдаун, както изглежда“, посочи той. По думите му, това е тотално дежа вю спрямо миналата година – както януарският сняг изненадва, така и здравните власти са изненадани от четвъртата вълна.

Можеше да се почне по-рано, с постепенно въвеждане на ограничения от типа на зеления сертификат, а не пак при кризисна ситуация, е гледната точка на Славов. „Това се прави постепенно в нормалните държави, здравният министър при нас се опита да го направи със срок „вчера“, посочи Славов. И в резултат какво виждаме – системата им блокира, хора отиват да се ваксинират и се записват на лист с молив, че да може като проработи електронната система, да бъдат вписани, добави той.

„Децата вкъщи, хората по дискотеките – за пореден път доказваме, че нещо не е наред в България. Очевидно не можем да го караме така, както преди 2-3 години“, заяви Славов като обобщение на ситуацията.

Конкретно предложение

Ресторант като бавачка: Предлага непълнолетни да учат в него онлайн

След вчерашната заповед на служебния здравен министър Стойчо Кацаров във връзка с въвеждането на зелен сертификат при посещение на опре...

Адвокат Славов посочи, че заедно с Мартин Димитров е предложил на здравното министерство хората да има бърз онлайн достъп до здравните си досиета – например както става с данъците, чрез ПИК код, за да си вадят сами зелените сертификати. Сега до здравното досие имаш достъп само с квалифициран електронен подпис. Не е достатъчно ниво на сигурност, отвърнали от здравното министерство, по думите на Славов. Такива леки неща можеха да се правят лека-полека от лятото и сега да ни облекчават, но нали най-много знаят министрите, каза още той.

Още: Зелен сертификат – всичко, което трябва да знаете като обхват и приложение

Още: Ще ни накаже ли САЩ, ако Пеевски стане депутат?

Асбурд: И на електромобилите мерят газовете за екостикери

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Проф. Ива Христова: Грипът доминира над ковид

Ръст в броя на новите случаи на Ковид у нас за денонощие

Ин витро процедурите в България: Проблеми и решения (ВИДЕО)

България приема около 50 хил. медицински туристи годишно

Коронавирусът отключва заболяване при един от петима души

Забраняват създаването на нови болници до гласуване на новата здравна карта на България

Сблъсъци: Работещи в детското и училищното здравеопазване в София протестират (СНИМКИ)

Болница в Пловдив спечели дело срещу НЗОК

Евростат: България е с най-висока смъртност от COVID-19 в ЕС

Коронавирусът в България: За четвърто поредно денонощие няма отчетен смъртен случай

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com