Петър Велков с нова стряскаща прогноза за смъртността от COVID-19

7576
Петър Велков с нова стряскаща прогноза за смъртността от COVID-19
Снимка: Actualno.com

Смъртността от COVID-19 ще скача с 50 до 100% следващите 2 седмици. Нареждаме се на първо място по този показател в света на милион население в момента, което е просто ужасяваща тенденция. В момента, човек да почине от COVID - ние сме мястото, на което е най-вероятно това да се случи според статистиката. Това заяви пред btv математикът и експерт по управление на кризи Петър Велков.

"За съжаление, всички прогнози, които дадохме се сбъдват, защото те се базират на данни и на науката. Никой не може да избяга от науката. Казахме първо, че ще минем 100 смъртни случая на ден и ще гоним вече 200 случая. Но зависи и колко от тях ще можем да регистрираме. В момента смъртните случаи от COVID-19 реално са над 200, защото има и смъртни случаи , които не са регистрирани. Това показва и НСИ статистиката – 1800 души повече са починали през последните 2 седмици в сравнение с починалите средните данни за последните 5 години. НСИ данните са последните 2 седмици ретроспективните.  Нормалното отклонение е между 5 и 10% , като имате предвид, че НСИ не отчита намаляването на населението, обясни Велков.

Мерките срещу COVID-19 - поставя ли ги под въпрос смъртността в България и Швеция?

България вече се намира на първо място по смъртност от COVID-19 в Европейския съюз. Това показват данните на Европейския център за конт...

"Сега скачаме с над 50-70% нагоре, което е умопомрачително високи стойности. Следващите две седмици ще скочи смъртността с още 50%, и тъй като тогава ще е смъртността от предната седмица – която е рекордна на смъртността от COVID,а тази седмица ще е нов рекорд от смъртност от COVID.", прогнозира той.

Пред крах ли е здравната ни система?

"Една от основните причини навсякъде по света да се вземат твърди мерки е заради невъзможността на системите да поемат дифузно експоненциално нарастване на случаите на коронавирус, което води до смъртност от всякакви заболявания.", обясни още Велков.

Във всички държави, където има затваряне, до 14-28 дни има намаляване на хоспитализацията и по-късно се отчита и по-малък брой на починалите, каза той. И подчерта, че митът, че в Швеция няма мерки не е факт. Изтъкна, че там самосъзнанието е друго и макар да няма локдауни хората ходят с маски и ограничават контактите си.

България вече е на първо място по смъртност от коронавирус в Европа

България вече се намира на първо място по смъртност от COVID-19 в Европейския съюз. Това показват данните на Европейския център за конт...

Важно е предложените мерки да се вземат като решение - те са на абсолютния минимум като реакция на държавата, смята Велков. "Много е важно обаче как ще ги приложим, защото ние като общество решим, че ще ги заобиколим и ще си правим тайни партита, ще направим така, че няма да има ефект от тях. А ефект ще има след 14 до 28 дни. Смъртността ще продължава да расте в следващите поне 14-21 дни", предупреди той.

"Хиляди животи бяха загубени, поне 50% от смъртните случаи можеше да бъдат спасени. Ние загубихме хиляди животи заради ненавременно взимане на мерките", отбеляза Велков, подчертавайки, че това е пропусната реакция от страна на държавата през лятото.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Чрез мобилно приложение вече научаваме в коя аптека има дадено лекарство

Проф. Ива Христова: Грипът доминира над ковид

Ръст в броя на новите случаи на Ковид у нас за денонощие

Ин витро процедурите в България: Проблеми и решения (ВИДЕО)

България приема около 50 хил. медицински туристи годишно

Коронавирусът отключва заболяване при един от петима души

Забраняват създаването на нови болници до гласуване на новата здравна карта на България

Сблъсъци: Работещи в детското и училищното здравеопазване в София протестират (СНИМКИ)

Болница в Пловдив спечели дело срещу НЗОК

Евростат: България е с най-висока смъртност от COVID-19 в ЕС

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com