По-малко увеличение на регистрираните болни от коронавирус в България

15170
По-малко увеличение на регистрираните болни от коронавирус в България
Снимка: Министерски съвет

За денонощието новооткрите потвърдени случаи на коронавирус в България са 16, като 6 са приети в болница (общо 213 души в болница, 21 в интензивно), при изследвани 496 проби. 581 общо са болните от COVID-19, 2,8% ръст за 24 часа, спрямо вчера е по-малко, тогава беше 4,16%. Нова област с потвърдени случаи няма. Това заяви началникът на Националния кризисен щаб генерал-майор професор д-р Венцислав Мутафчийски.

От всички болни, 32 са медици. За вчера има нов случай - 64-годишна жена, рентгенов лаборант. 42 души са потвърдено оздравели.

Днес съм разпоредил на щаба да започнат масирани тестове в Банско, включи се и министър-председателят Бойко Борисов. Ще се тестват потвърдени пътеки на контактни хора, стана ясно от думите на професор Тодор Кантарджиев, началник на Националния център по заразни и паразитни болести. Ще се ползват бързи тестове, за да се търсят антитела и да се види колко хора са изградили имунитет - защото вече са минали 2-3 седмици и ще има ясна картина.

565 са вече случаите на коронавирус у нас

За денонощието са установени 24 случая на коронавирус, 299 случая са изследвани, като 16 са в болница, а 565 са общо случаите на COVID-...

На въпрос кога ще почнем и в България масови тестове като цяло, Борисов отрече, че има такава стратегия някъде по света и не се съгласи, че в Южна Корея било така. "Ти ли знаеш или аз, който съм говорил с канцлера", обърна се премиерът към питащия от телевизия "7/8". Той добави, че днес, 8 април, ще има разговор с доцент Мангъров по въпроса и обясни как едва ли не медиите му създавал обтегнати отношения с лекаря.

Попитан за сигнала на движение "Боец", че във Видинската болница не е имало тестове на медици, които са имали контакт с потенциално болен от коронавирус, но се тестват депутати, министри и самият премиер, Борисов де факто не отговори първоначално, а попита: "Не е ли редно да знаете дали съм здрав или не?" И пренасочи към генерал Мутафчийски за Видин - той каза, че в неделя, 6 април, били направени тестове на медиците.

Няма откъде да се купят PCR тестове, увери Бойко Борисов и даде пример, че България платила 5000 теста на Белгия, но там излязъл закон първо да се задоволят местните нужди. Премиерът говори по темата предвид заявката за 1 милион теста в рамките на общоевропейска поръчка. "Да, може да не сме тествали достатъчно, но няма как смъртните случаи да се скрият", подчерта Борисов, който изрази опасение "Цветница и Великден да не ни вкарат в пика".

Същевременно Борисов посочи, че имало лекарства, които давали добър резултат в борбата с COVID-19. Той се похвали, че към България има жестове от чужбина, защото и ние правим жестове. Конкретното темата беше японското лекарство Avigan, известно още като Favipiravir и Favilavir. Лекарството е предназначено за лечение на пневмония, разработено от Fujifilm Toyama Chemical Co за лечение на грип преди 6 години. Въпреки това, по време на експерименти върху животни, са открити странични ефекти. В резултат на това препаратът е изваден от употреба при бременни жени и е включен в списъка с лекарства, за които е възможно лечение по специална преценка на властите.

541 потвърдено болни от коронавирус, 73% от болните лекари са се заразили на работа

19 нови потвърдени случая на болни от коронавирус има за последното денонощие. 6 от тях са приети в болница (210 общо са в лечебно заве...

Работим усилено, каза Борисов, говорейки и за сертифициране на лекарството срещу краста "Ивермектин" (днес премиерът ще има среща по темата с разработчици на препарата), докато се хвалеше как български защитни продукти са по-качествени от тези на световни "империи". "Ключовата дума е лекарство - имаме ли лекарство, въобще няма да ги и питам Щаба", закани се премиерът, но посочи, че ако не се подобри положението в големите икономики, много заводи у нас няма какво да работят.

Бойко Борисов каза и, че дал задача на Щаба да се мисли по какъв ред да се позволи да се ходи в рамките на Витоша и парковете - така, че да не се получи струпване на хора!

За гласуването на пакет "Мобилност" премиерът предрече, че той "ще загине". "Както въздухът се изчисти, много от тези бюрократщини и решения в полза на една или друга държава след кризата няма да ги има - тя кризата ни подреди", каза премиерът.

Още: "Коронавирус: Пикове на разболели се в САЩ и Русия, в Китай празнуват отварянето на Ухан"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Чрез мобилно приложение вече научаваме в коя аптека има дадено лекарство

Проф. Ива Христова: Грипът доминира над ковид

Ръст в броя на новите случаи на Ковид у нас за денонощие

Ин витро процедурите в България: Проблеми и решения (ВИДЕО)

България приема около 50 хил. медицински туристи годишно

Коронавирусът отключва заболяване при един от петима души

Забраняват създаването на нови болници до гласуване на новата здравна карта на България

Сблъсъци: Работещи в детското и училищното здравеопазване в София протестират (СНИМКИ)

Болница в Пловдив спечели дело срещу НЗОК

Евростат: България е с най-висока смъртност от COVID-19 в ЕС

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com