По-малко увеличение на регистрираните болни от коронавирус в България

15225
По-малко увеличение на регистрираните болни от коронавирус в България
Снимка: Министерски съвет

За денонощието новооткрите потвърдени случаи на коронавирус в България са 16, като 6 са приети в болница (общо 213 души в болница, 21 в интензивно), при изследвани 496 проби. 581 общо са болните от COVID-19, 2,8% ръст за 24 часа, спрямо вчера е по-малко, тогава беше 4,16%. Нова област с потвърдени случаи няма. Това заяви началникът на Националния кризисен щаб генерал-майор професор д-р Венцислав Мутафчийски.

От всички болни, 32 са медици. За вчера има нов случай - 64-годишна жена, рентгенов лаборант. 42 души са потвърдено оздравели.

Днес съм разпоредил на щаба да започнат масирани тестове в Банско, включи се и министър-председателят Бойко Борисов. Ще се тестват потвърдени пътеки на контактни хора, стана ясно от думите на професор Тодор Кантарджиев, началник на Националния център по заразни и паразитни болести. Ще се ползват бързи тестове, за да се търсят антитела и да се види колко хора са изградили имунитет - защото вече са минали 2-3 седмици и ще има ясна картина.

565 са вече случаите на коронавирус у нас

За денонощието са установени 24 случая на коронавирус, 299 случая са изследвани, като 16 са в болница, а 565 са общо случаите на COVID-...

На въпрос кога ще почнем и в България масови тестове като цяло, Борисов отрече, че има такава стратегия някъде по света и не се съгласи, че в Южна Корея било така. "Ти ли знаеш или аз, който съм говорил с канцлера", обърна се премиерът към питащия от телевизия "7/8". Той добави, че днес, 8 април, ще има разговор с доцент Мангъров по въпроса и обясни как едва ли не медиите му създавал обтегнати отношения с лекаря.

Попитан за сигнала на движение "Боец", че във Видинската болница не е имало тестове на медици, които са имали контакт с потенциално болен от коронавирус, но се тестват депутати, министри и самият премиер, Борисов де факто не отговори първоначално, а попита: "Не е ли редно да знаете дали съм здрав или не?" И пренасочи към генерал Мутафчийски за Видин - той каза, че в неделя, 6 април, били направени тестове на медиците.

Няма откъде да се купят PCR тестове, увери Бойко Борисов и даде пример, че България платила 5000 теста на Белгия, но там излязъл закон първо да се задоволят местните нужди. Премиерът говори по темата предвид заявката за 1 милион теста в рамките на общоевропейска поръчка. "Да, може да не сме тествали достатъчно, но няма как смъртните случаи да се скрият", подчерта Борисов, който изрази опасение "Цветница и Великден да не ни вкарат в пика".

Същевременно Борисов посочи, че имало лекарства, които давали добър резултат в борбата с COVID-19. Той се похвали, че към България има жестове от чужбина, защото и ние правим жестове. Конкретното темата беше японското лекарство Avigan, известно още като Favipiravir и Favilavir. Лекарството е предназначено за лечение на пневмония, разработено от Fujifilm Toyama Chemical Co за лечение на грип преди 6 години. Въпреки това, по време на експерименти върху животни, са открити странични ефекти. В резултат на това препаратът е изваден от употреба при бременни жени и е включен в списъка с лекарства, за които е възможно лечение по специална преценка на властите.

541 потвърдено болни от коронавирус, 73% от болните лекари са се заразили на работа

19 нови потвърдени случая на болни от коронавирус има за последното денонощие. 6 от тях са приети в болница (210 общо са в лечебно заве...

Работим усилено, каза Борисов, говорейки и за сертифициране на лекарството срещу краста "Ивермектин" (днес премиерът ще има среща по темата с разработчици на препарата), докато се хвалеше как български защитни продукти са по-качествени от тези на световни "империи". "Ключовата дума е лекарство - имаме ли лекарство, въобще няма да ги и питам Щаба", закани се премиерът, но посочи, че ако не се подобри положението в големите икономики, много заводи у нас няма какво да работят.

Бойко Борисов каза и, че дал задача на Щаба да се мисли по какъв ред да се позволи да се ходи в рамките на Витоша и парковете - така, че да не се получи струпване на хора!

За гласуването на пакет "Мобилност" премиерът предрече, че той "ще загине". "Както въздухът се изчисти, много от тези бюрократщини и решения в полза на една или друга държава след кризата няма да ги има - тя кризата ни подреди", каза премиерът.

Още: "Коронавирус: Пикове на разболели се в САЩ и Русия, в Китай празнуват отварянето на Ухан"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Подобряват психиатричната грижа у нас с промени в Закона за здравето

Коронавирусът в България: Само в 6 области има открити нови случаи

Проф. Григор Димитров: 50% от бюджета на НЗОК е за болнично лечение

Удължават забраната за износ на инсулин и антибиотици за деца

Без европари за Детски център за лъчелечение и протонна терапия - защо, пита Карлос Контрера

Първи случай на лаймска болест у нас

Инфекционист: Трябва да се научим и сами да отстраняваме кърлежите

"Няма основание за паника": Инфекционист напомня, че дозите при ваксината срещу морбили са две

Проф. Ива Христова с подробности за случая на морбили у нас и ухапванията от кърлежи

Няма открити нови случаи на коронавирус у нас за денонощие

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване