По следите на коронавируса – къде е в България, изчезна ли или масово го преборваме лесно?

8981
По следите на коронавируса – къде е в България, изчезна ли или масово го преборваме лесно?
Снимка: Getty Images/Guliver

Каква следа остави новият коронавирус SARS-CoV-2 в България? За да знаем със сигурност, трябва да има по-широк поглед на епидемичната картина, а това се постига с повече тестове. Точно това се опитват да направят няколко частни лаборатории от над два месеца насам. Те се обединиха и създадоха специализирана платформа, където качват резултатите от всички различни видове тестове за COVID-19, които правят.

В началото на април журналистката Валя Ахчиева говори с един от авторите на идеята за такава платформа – имунологът доц. Емилияна Конова. Тогава все още имаше доста малко изследвани – под 200 души, предимно в Плевенско (доц. Конова работи в катедра “Клинична лаборатория, алергология и имунология” при Факултет „Здравни грижи” на Медицинския университет в Плевен). Но от тези малко изследвани (с бързи тестове) излизаше, че 9% имат антитела (имуноглобалин G, IgG, т.е. характерен белег за прекарана инфекция и изграден имунен отговор на организма) срещу COVID-19.

Какво обаче е положението сега (към 03.06.2020 г. сутринта)? При 5067 изследвани, 99 имат имуноглобалин G т.е. само 2%. А 58 или 1,1%са с имуноглобалин M, т.е. прясна инфекция – отговор на имунната система до 72 часа след началото на симптомите т.е. около 10 дни след първоначалната зараза. 0,9% т.е. 45 души са с анитела IgM и IgG.

Лекари от Италия считат, че силата на коронавируса намалява

Новият коронавирус губи силата си и вече е много по-малко смъртоносен, заявиха италиански медици пред АФП, предаде БГНЕС. "В действите...

Отделно, по метода Elisa за откриване на антитела, са изследвани 287 души. От тях само 4 т.е. 1,4% са с антитела IgG.

Заключението дотук е ясно – коронавирусът и българите са като цяло непознати. Въпросът "защо" вече има няколко отговора.

Първо, заради взетите мерки. Това е версията на Националния оперативен щаб (НОЩ). Доколко тя е най-меродавна, е въпрос на сериозен спор, най-вече защото остава неясно колко точно се спазваха мерките. Достатъчно е да напомним многократните извънредни брифинги на НОЩ и правителството през април, особено критиките колко много хора си тръгнали от София за Великден и са създали риск от разнасяне на зараза. Сериозно съмнение за достоверността на тази версия хвърля и големият протест, организиран от "Възраждане" на 14 май – тогава хиляди се събраха в центъра на София и няколко часа го обикаляха, без никаква физическа дистанция. Вече минаха повече от 2 седмици оттогава и няма видим рязък пик на случаите.

Второ – видимият имунен отговор срещу вируса изчезва бързо. Тази версия беше дискутирана и от НОЩ преди седмица, след посещение на лекари от ВМА в италианската болница "Сан Матео", в Павиа. Оказа се, че според техните проучвания, до 3 месеца след изкарване на COVID-19 количеството антитела намалява много. Това повдига въпроса дали има траен имунитет или не – пред Валя Ахчиева и ТВ+, в продължение на материала ѝ от април, доц. Конова коментира, че е трудно да се каже и само евентуална втора вълна може да покаже каква е клетъчната памет на човек, изкарал COVID-19. С други думи - дали изобщо в България е имало много вирус или не, дори преди да влезем в извънредно положение.

Коварството на тестовете за коронавирус

Според едно от изследванията, резултатът от популярните PCR тестове често е отрицателен, макар хората да са заразени. Погрешните резулт...

Трето – вирусът не е толкова страшен и в много случаи имунната ни система изобщо не го допуска в организма ни. Доц. Конова допусна и тази възможност, но отново призна, че няма достатъчно данни в тази насока. Силен аргумент в подкрепа на това твърдение са постоянните данни от чужбина за много хора, които карат болестта безсимптомно.

Какво предизвикателство ще се окаже в крайна сметка COVID-19 от гледна точка наука и здраве – категоричните отговори тепърва ще идват. Едно е сигурно – политическата окраска на тази пандемия вече става изключително сериозен проблем, тъй като пречи на науката!

Още: "НА ЖИВО: Последна информация и всичко за коронавируса, 3 юни"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Депутатите одобриха Националната здравна стратегия до 2030 г.

След сигнал: „Медицински надзор“ проверява частна болница в Бургас

Само на хартия: Жена се оплака от фиктивна операция в Бургас

Стартира велопоход "Заедно" в подкрепа на хората с хемофилия

Ръст в броя на новите случаи на коронавирус у нас за денонощие

Очаквано: Човек на ГЕРБ поема ръководството на НЗОК

Отново протест: Искат оставките на здравния министър и на шефа на “Пирогов“

Спад в броя на новите случаи на Ковид за денонощие

Подобряват психиатричната грижа у нас с промени в Закона за здравето

Коронавирусът в България: Само в 6 области има открити нови случаи

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване