Пореден случай на забавена операция на дете от страна на Фонда за лечение на деца

1786
Пореден случай на забавена операция на дете от страна на Фонда за лечение на деца
Снимка: Gettyimages.com

Втори случай на забавено лечение на дете от страна на Фонда за лечение на деца се случва в рамките на седмица. Трети месец 8-годишната Самуела чака животоспасяваща операция на гръбнака. Междувременно състоянието на Самуела се влошава - защото лечението се бави.

Държавата одобрила документите на момиченцето още през февруари, но операцията не се насрочва. На Самуела трябва да се поставят импланти на гръбнака за близо 94 000 лева, в противен случай детето ще бъде лишено от нормален живот, съобщи bTV.

Според родителите единственото място, където може да се извърши операцията е „Токуда”. В частната болница нямат проведена обществена поръчка за медицински изделия.  Фондът обаче настоява за търг, иначе няма да възстанови парите на лечебното заведение.

Новият шеф на Фонда за лечение на деца търси разбирателство с Обществения съвет

Ще си позволя да кажа, че все още се ориентирам. Заварих доста неща, които трябва да бъдат променени и в административната процедура, п...

Самуела е родена с тежко заболяване – спина бифида, при което прешлените в лумбалната област не са затворени. Страда и от сколиоза. Досега на детето са направени 4 операции. Единственият шанс за живот е нова интервенция за поставяне на магнитни импланти, които ще изправят гръбнака й.

Операцията е необходимо за живота на детето, защото изкривяването на гръбнака е голямо, 100 градуса, може и повече, защото са минали вече 3-4 месеца, обяснява бащата Емануил Куриан.

Още през февруари детето е одобрено за лечение от Фонда. Оттам обаче не им казват, че частната болница, която единствена може да извърши операцията, няма проведена обществена поръчка за имплантите.

„В момента, в който подписахме договорите, доктор Троева ни извика и каза, че не могат да преведат парите към болница „Токуда", допълни бащата.

Ще има ли Обществен съвет към Фонда за лечение на деца?

Заместник-министърът на здравеопазването д-р Атанас Кундурджиев е обиден от това, че сме изразили недоверие от българските лекари. До...

От болницата коментираха, че към момента са оперирани над 100 деца със сколиоза и се надяват държавата да намери решение на административния казус.

„Лечебното заведение, от една страна, не е длъжно да провежда обществена поръчка. А именно, че това е едно уникално по рода си медицинско изделие – може да се пристъпи към директно договаряне или договаряне без обявление", коментира адвокатът Мария Шаркова.

Д-р Троева коментира, че семейството може да избере друга болница, която има проведена поръчка за медицински изделия или отново да подаде документите на детето за лечение в чужбина. Това обаче ще отнеме поне още месец. Междувременно състоянието на Самуела се влошава.

Преди дни стана ясно, че Фондът бави и операцията на  3-годишната Мерал. Детето се нуждае от животоспасяваща интервенция на гръдния кош и чака вече четири месеца. причината е, че от болница "Пирогов" нямат проведена обществена поръчка за импланти.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Проф. Ива Христова: Грипът доминира над ковид

Ръст в броя на новите случаи на Ковид у нас за денонощие

Ин витро процедурите в България: Проблеми и решения (ВИДЕО)

България приема около 50 хил. медицински туристи годишно

Коронавирусът отключва заболяване при един от петима души

Забраняват създаването на нови болници до гласуване на новата здравна карта на България

Сблъсъци: Работещи в детското и училищното здравеопазване в София протестират (СНИМКИ)

Болница в Пловдив спечели дело срещу НЗОК

Евростат: България е с най-висока смъртност от COVID-19 в ЕС

Коронавирусът в България: За четвърто поредно денонощие няма отчетен смъртен случай

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com