Последни думи на починалия д-р Стамов: Колегите ми отказаха да ме закарат до болницата!

14056
Последни думи на починалия д-р Стамов: Колегите ми отказаха да ме закарат до болницата!
Снимка: Национална Асоциация Смп

"Колегите ми отказаха да ме закарат до болницата!" Това са част от последните думи на починалия лекар доктор Юлиян Стамов от Столичната спешна помощ, заразен с коронавирус. На последното си дежурство той е бил изпратен на адрес без защитно облекло, а по-късно става ясно, че стаята, в която е лежал болният пациент, е била с висока концентрация на частици от вируса.

Юлиян Стамов изпраща видеа до своя приятел доктор Робърт Михов - лекар, работещ в Англия, стана ясно в предаването "120 минути" по БТВ. В тях той посочва, че колеги са му отказали да го откарат до болницата с линейка и споделя, че не се чувства добре. Казва, че е отпаднал и има повишена температура - 37,8 - 38 градуса. В интервюто доктор Михов заяви, че ако мерките и изискванията за предпазване от коронавируса са били спазени, доктор Стамов нямаше да стане жертва на заболяването. Според него вероятността да се зарази в този случай е голяма, но щеше да го преодолее.

Нов починал лекар от коронавирус у нас, ето колко са новите случаи

Общият брой на заразените с коронавируса у нас вече е 1611 души. Нови 23 случая на COVID-19 са установени за денонощието - от 982 проби...

В отговор Катя Сунгарска - говорител на Столична спешна помощ - обясни, че починалият медик е бил изпратен на адрес, за който не е имало признаци, според описанието на подалия сигнала, че пациентът може да е заразен с COVID-19. Поради това, екипът е отишъл с частична екипировка. Сигналът е бил за мъж с сърдечна недостатъчност. По-късно той е починал в болница, а 3 дни след това, излиза и положителният му резултат за COVID-19.

"Чакам колегата да ме закара. Ще му дам 20 лева. Отказаха колегите ми, линейка да ме закара до там с температура и с всякаква симптоматика", казва в последното си съобщение доктор Стамов, изпратено до доктор Робърт Михов. По повод тези думи, Сунгарска обясни, че в 08:00 ч. на 22.06.20 г. е било заявено и е направена организация с РЗИ целият екип, който е обслужил починалия пациент, да бъде изследван. 3 часа по-рано доктор Стамов се е обадил на колегите си (около 05:00 ч. сутринта на същия ден) и е помолил да му бъде изпратена линейка. Поискал е да бъде закаран до болнично заведение, където да му направят рентгенова снимка и съптветно - PCR тест. Тогава завеждащият на смяната е казал, че остават 3 часа до провеждане на изследването. Взел е еднолично решение да се изчака да бъде направено изследването и ако се налага, ще откарат Стамов до болница. Това време обаче и всяка следваща минута, вероятно, се оказват фатални за живота на лекаря, тъй като заболяването се развива изключително бързо.

Времето ще покаже дали компетентните органи възнамеряват и ще се самосезират по скандалния случай.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Чрез мобилно приложение вече научаваме в коя аптека има дадено лекарство

Проф. Ива Христова: Грипът доминира над ковид

Ръст в броя на новите случаи на Ковид у нас за денонощие

Ин витро процедурите в България: Проблеми и решения (ВИДЕО)

България приема около 50 хил. медицински туристи годишно

Коронавирусът отключва заболяване при един от петима души

Забраняват създаването на нови болници до гласуване на новата здравна карта на България

Сблъсъци: Работещи в детското и училищното здравеопазване в София протестират (СНИМКИ)

Болница в Пловдив спечели дело срещу НЗОК

Евростат: България е с най-висока смъртност от COVID-19 в ЕС

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com