X
 
 

Потвърден е първи случай на западнонилска треска в Пазарджик

890 0
photo of Потвърден е първи случай на западнонилска треска в Пазарджик
Снимка: iStock
Жена от Пазарджик е с възпаление на мозъка от западнонилска треска. Резултатите на 56-годидшната пациентка на болницата в града са били потвърдени в специализираната референтна лаборатория. Това съобщи проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

Доказаха се антитела към вируса, който причинява инфекцията. Това е шести случай за лятото, съобщи той.

Два нови случая на западнонилска треска у нас

Два нови случая на западнонилска треска у нас. Заразата беше потвърдена след изследвания от Центъра по заразни и паразитни болести. Б...

Още при началните симптоми лекарите в пазарджишката болница са се ориентирали правилно и са изпратили серум за изследване в референтната лаборатория.

Тази година в страната са се заразили мъж и жена от Монтана, дете от Бургас и 40-годишен софиянец и жената от Пазарджик.

При всички изпратени материали за изследване на хора с мозъчни възпаления търсим вируса. Обръщам внимание и на лекарите да мислят в тази посока, обясни проф. Кантарджиев.

До август миналата година имаше 1 регистриран случай. От болните таза година само 1 е заразен извън България – в Кипър, припомни Кантарджиев.

Гръцки вестник: Случай на западнонилска треска в България е свързан с Кипър

В България са потвърдени два случая на западнонилска треска, като за един от пациентите се знае, че през част от това лято е живял в Ки...

Вирусът се предава на човека основно с ухапване на комари.

Това може да са екзотичните тигрови, както и "местните" видове, характерни за България. В редки случаи заразата се пренася чрез ухапване от кърлежи.

Инкубационният период на заболяването е между 3 и 14 дни. Много хора изкарват западнонилиската треска безсимптомно. В масовия случай протича леко или умерено тежко с грипоподобни оплаквания.

Тежките неврологични форми на болестта като енцефалит, менингоенцефалит или менингит са 1 на 140-320 случая, по-вероятно при хора в напреднала възраст или със силно понижен имунитет.

Опасността от западнонилска треска е голяма, алармират специалисти

Западнонилската треска, пренасяна от обикновените комари, е голямата опасност за хората у нас през този летен сезон. Това каза проф. То...

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители