Предложение: Амбулаторен лист да се издава, независимо дали пациентът е с направление или не

2600
Предложение: Амбулаторен лист да се издава, независимо дали пациентът е с направление или не
Снимка: iStock/Guliver

Пациентите, които имат издадено направление и пациентите, които потърсят медицинска помощ без издадено направление, трябва да бъдат равнопоставени при получаването на медицинска помощ. Това се посочва в мотивите на министъра на здравеопазването към направените предложения за промяна в Наредбата за осъществяване правото на достъп до медицинска помощ. Проектът е публикуван за обществено обсъждане на интернет страницата на Министерството на здравеопазването, предава 24 часа.

В мотивите е посочено още, че равнопоставеността трябва да е гарантирана, независимо от източника на заплащането на оказаната медицинска помощ - НЗОК, застрахователен фонд или др. Заради постъпили сигнали за неиздаване на амбулаторен лист на пациенти, които са заплатили сами медицинска помощ, с проекта се предлага текст, с който изрично да бъде указано, че амбулаторен лист се попълва, независимо дали пациентът ползва медицинска помощ в рамките на здравното осигуряване или на друго основание. С това ще се гарантира документиране на извършените на пациента медицински дейности в извънболничната помощ, което ще доведе до пълнота на медицинската документация и улесняване на последващото проследяване и лечение.

Тристранката е съгласна личният лекар да те преглежда по телефона и да ти издава електронна рецепта

При обявено извънредно положение или извънредна епидемична обстановка поради разпространението на заразно заболяване (в България в моме...

Документите за хоспитализация ще се попълват при всички случаи на необходимост от хоспитализация, независимо дали пациентът ползва медицинска помощ в рамките на здравното осигуряване или на друго основание, предвижда още проектът. За да се избегне всякаква форма на дискриминация на пациентите по повод източника на финансиране на лечението им, с проекта се предвижда при липса на капацитет за планова хоспитализация, лечебните заведения да поддържат актуална листа за планов прием за всяка клиника и/или отделение, като в листата се включват всички подлежащи на хоспитализация лица с изключение на тези, които се нуждаят от незабавен прием в лечебното заведение.

Запазва се изискването пациентът да бъде информиран за причините за включването му в листата за планов прием и възможните последствия от забавяне на лечението му. В проекта са определени и общите изисквания за процедиране за спазване на поредността на приема в лечебното заведение. С предложените промени лечебните заведения се задължават да публикуват на интернет страницата си актуална информация за листата за планов прием, за поредността на вписаните в нея пациенти и определените дати за приема.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Коронавирусът в България: В 20 области няма нови случаи

Чрез мобилно приложение вече научаваме в коя аптека има дадено лекарство

Проф. Ива Христова: Грипът доминира над ковид

Ръст в броя на новите случаи на Ковид у нас за денонощие

Ин витро процедурите в България: Проблеми и решения (ВИДЕО)

България приема около 50 хил. медицински туристи годишно

Коронавирусът отключва заболяване при един от петима души

Забраняват създаването на нови болници до гласуване на новата здравна карта на България

Сблъсъци: Работещи в детското и училищното здравеопазване в София протестират (СНИМКИ)

Болница в Пловдив спечели дело срещу НЗОК

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com