Предложение: Медицински центрове да поемат неотложната помощ в почивните дни

1824
Предложение: Медицински центрове да поемат неотложната помощ в почивните дни
Снимка: Getty Images / Guliver

Здравната каса директно да сключва договори с медицински центрове, които да поемат неотложната помощ в почивните дни, в извън работно време и когато сме на почивка или по работа в друг град. Така всеки здравноосигурен трябва да има гарантирана медицинска помощ по всяко време, където и да е. Заедно с това и личните лекари ще бъдат освободени от задължението да осигуряват 24-часова грижа за пациентите си, за което от години настоява лекарският съюз. Това е едно от исканията на съсловната организация, за които ще настояват при преговорите на рамковия договор със здравната каса за 2022 г.

Здравният министър д-р Стойчо Кацаров също подкрепя такава промяна. “Българското общество е заблудено повече от 20 г., че му е гарантирана медицинска помощ в извънработното време на личните лекари. Болниците са задължени да оказват 24 часа помощ, но на тези, които се нуждаят от хоспитализация. Всички останали, които имат необходимост от медицинска помощ, която не е спешна, но и не търпи изчакване, тази помощ на книга е възложена на 4000 лични лекари, като им се даде възможност да сключват договори с центрове за неотложна помощ, но така на практика правата на пациентите са гарантирани фиктивно”, обяснява пред “24 часа” председателят на БЛС д-р Иван Маджаров. Според него, след като е дадена възможност за сключване на договор с център, който да осигурява помощ вечер и в почивните дни, то той може да бъде сключен и директно със здравната каса, а средствата за това може да се отделят в отделно перо. Така, където и да отиде човек, ще знае, че може да получи неотложна помощ, без да плаща за нея като за частен преглед.

Кацаров: Ще настоявам да отпаднат лимитите за болници

Ще настоявам да отпаднат лимитите. Това заяви министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров. Кацаров каза това в Министерство на здрав...

От лекарския съюз от години настояват и за отпадане на лимитите за болниците, както и за поетапното увеличаване на цените на недофинансирани клинични пътеки, за което имат и изработен механизъм. “Ние имаме предложение от 2 г. да започнем поетапно увеличение на тези клинични пътеки, които са найнедофинансирани или има най-голям дисбаланс, защото през годините те доведоха до изкривяване и в структурата на специалстите в България. Някои специалности се превърнаха в по-търсени само защото цените на пътеките им бяха драстично по-високи”, каза още д-р Маджаров.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Симидчиев за НЗОК: ГЕРБ овладява напълно здравеопазването

Пред епидемия от коклюш ли е страната ни и кои са най-застрашени: Отговорите от Ангел Кунчев

Бебета в България са починали от коклюш

5400 лева струва фиктивната операция на жената в Бургас

Коронавирусът в България: Едва 2 са новите случаи за денонощие

Депутатите одобриха Националната здравна стратегия до 2030 г.

След сигнал: „Медицински надзор“ проверява частна болница в Бургас

Само на хартия: Жена се оплака от фиктивна операция в Бургас

Стартира велопоход "Заедно" в подкрепа на хората с хемофилия

Ръст в броя на новите случаи на коронавирус у нас за денонощие

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com