Предложение: Заразените и карантинираните да се информират със SMS

1550
Предложение: Заразените и карантинираните да се информират със SMS
Снимка: iStock/Guliver

Столичната регионална здравна инспекция призна, че се задъхва и 16-те й екипа не успяват да обходят навреме хората, на които трябва да им дадат предписанията за карантина на контактните лица. Проблемът е основно кадрови. Това каза на пресконференция в Министерския съвет временно изпълняващият директор на инспекцията д-р Илонка Маева, предаде БГНЕС.

Маева поднесе извиненията си към хората, които са информирани със закъснение и коментира, че не е изключено да има и хора, които да бъдат пропуснати. Тя обясни пътя, по който се информират заразените и карантинираните заради коронавируса.

"Информацията за заразените достига до нас чрез Националната информационна система. Тогава извършваме епидемиологично проучване и определяме контактните лица и ги карантинираме. При ситуация с хиляди с положителни резултати и много контактни лица, не сме в състояние своевременно да подадем тази информация", обясни д-р Илонка Маева.

Личните лекари да информират пациентите си при прекратяване на практика

Личните лекари да информират пациентите си, когато прекратяват практика. За това настоява омбудсманът Диана Ковачева с препоръка до мин...

Д-р Маева увери, че информацията за болни и контактни достига и до личните лекари и там няма забавяне. След като предписанията бъдат подписани и подпечатани, трябва да бъдат разнесени по адреси. Те обаче са хиляди. За това настоя да бъде разгледано предложението им хората да се информират чрез SMS.

„Предлагаме да се подаде кратък SMS на лицето, което се карантинира. Очакваме отговор от министерството дали това ще бъде прието", разясни д-р Маева.

По думите ѝ идеята е до няколко дни всички лаборатории, в които се правят тестове, да могат да въвеждат в система и телефонните номера на изследваните. Тази информация ще се изпраща на РЗИ, които ще започват да издирват контактните лица, които също ще бъдат информирани с sms.

От своя страна директорът на Центъра по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев, заяви, че с увеличаването на броя на заразените резултатите от тестовете най-вероятно ще започне да отнема повече време, а не както е сега – да излизат за ден.

Медици в Германия с критика към правителството за борбата срещу COVID-19

Германските лекари отправиха тежки критики към правителството на страната за начина, по който се бори с коронавируса, пише Deutsche Wir...

„В момента лабораториите обработват PCR тестовете за 24 часа, но при това натоварване може да се стигне до забавяне на резултатите до три дни. За да не се губи това време и да не остават вирусоносители, които не са под карантина, могат да се ползват бързи тестове като първи скрийнинг, особено в колективи“, заяви той и уточни, че 185 лаборатории обработват PCR тестовете.

„Референтната лаборатория вчера е обработила 414 теста и положителните са 161. Това са 38, 8 % , което е повече от всеки трети материал“, уточни той.

Проф. Кантарджиев призова всички да носят маски, където трябва и подчерта, че никой носил маска не се е задушил.

НОЩ: С 50 на сто е нараснал броят на починалите от COVID-19 за последната седмица(ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Чрез мобилно приложение вече научаваме в коя аптека има дадено лекарство

Проф. Ива Христова: Грипът доминира над ковид

Ръст в броя на новите случаи на Ковид у нас за денонощие

Ин витро процедурите в България: Проблеми и решения (ВИДЕО)

България приема около 50 хил. медицински туристи годишно

Коронавирусът отключва заболяване при един от петима души

Забраняват създаването на нови болници до гласуване на новата здравна карта на България

Сблъсъци: Работещи в детското и училищното здравеопазване в София протестират (СНИМКИ)

Болница в Пловдив спечели дело срещу НЗОК

Евростат: България е с най-висока смъртност от COVID-19 в ЕС

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com