Председателят на Лекарския съюз де факто призова за бунт, ако не се приемат новите мерки

6593
Председателят на Лекарския съюз де факто призова за бунт, ако не се приемат новите мерки
Снимка: БГНЕС

Ще трябва да дадем пресконференция, вероятно ще е утре. Преди месец-месец и половина чухме политическото решение на правителството, че ще има направление за PCR тестове. Оттогава имам чувството, че някой живее в паралелен свят – не е времето, в което трябва да мерим колко тестове, колко снимки, защото ни залива вълна. Това заяви д-р Иван Маджаров, председател на Българския лекарски съюз (БЛС), който коментира ситуацията с липсата на електронно направление за PCR тест.

Ако някой мисли, че не трябва да се тестваме, да го каже ясно, възмути се той, след като обясни как между Лекарския съюз и НЗОК се разменят документи. В условия, в които търсим стажанти да ни помагат, НЗОК ни гледа и не ни отговаря може ли по определена клинична пътека да лекува друг специалист, продължи д-р Маджаров.

Заведенията искат преди рестрикциите да се вземе решение за подкрепа на бизнеса

Председателят на Българската асоциация на заведенията (БАЗ) Ричард Алибегов и председателят на Сдружението на заведенията в България (С...

Министърът не е виновен, смята лекарят, според който политическите оперативни решения се бавят на друго място, визирайки здравната администрация. Маджаров е категоричен и, че на самосъзнанието на обществото не може да се разчита. Ако това продължи на ниво правителство, вече ще е безотговорност, подчерта лекарят.

На въпрос на Нова телевизия дали БЛС също като организация не е била много сервилна и не е угаждала на тона "не се паникьосвайте" на правителството. Не видяхме разум – и от обществото, и от властта. Ако не се приемат предложенията на министъра, това означава, че някой приема нашите медици като жертви. Ако някой иска, да си гори маски и да ходи да замества лекарите. Изобщо не ме интересуват никакви протести, избухна Маджаров. Той заяви, че има държави, в които мерките се спазват и ръкоплясканията не са от лицемерие.

"Колеги български лекари, вие не сте жертвени агнета, няма нужда да постъпвате в места, където влизат хора, които допреди няколко дни са ви наричали некомпетентни", продължи Маджаров с тежките думи. Според него, в България има около 15 000 лекари, които са на възраст, за да издържат постоянната среща с COVID-19.

Ако усетиш, че си безразличен към всичко, което те заобикаля, това е явен симптом за психологическо прегаряне (burn out), завърши Маджаров.

Председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари в София д-р Георги Миндов обърна сериозно внимание, че при разболял се личен лекар всичките му пациенти на практика остават без личен лекар. Миндов беше категоричен и за друго - пари за безплатни PCR тестове има, видяхме ги като даваха добавки на пенсионерите. Ето как той преди две седмици де факто посочи колко струва управлението на държавата - ПРИПОМНЕТЕ СИ ТУК!

В. Симеонов: Искаме триседмичен локдаун, изцяло онлайн обучение и разпускане на парламента

„По примера на редица европейски държави и у нас трябва да се втвърдят противоепидемичните мерки и да се наложи поне 3-седмична...

Отговорът на заведенията

Масово неконтролируемо и нежелано струпване на хора – за това предупредиха от Сдруженията на заведенията в България в свое писмо. Никъде не сме казали протест, опонира Емил Коларов от сдружението. И уточни – преди да ни затворят, да кажат какви мерки ще се вземат, за да ни се помогне. Нека ни затворят, но да се обявят помощите преди да бъдем затворени, каза той.

Коларов изтъкна и, че сдружението било от самото начало да се затвори всичко за 14 дни, а не само един сектори. Той каза, че заведенията искат 80% от заплатата на служителите им да бъдат поети от държавата. Искахме да се обезщетят с 20% от оборота затворените заведения, искаме разсрочване на кредитите – както за заведения, така и за работещи там. Тези хора остават без препитание за втори, трети път, обясни Коларов.

Той изрази надежда Министерският съвет по-детайлно да прегледат кое къде се затваря, за да е ясно колко хора са засегнати. Първо се обявяват икономическите мерки, после се въвежда локдаун, е тезата на Коларов.

Още: "Здравният министър предложи нови сериозни затваряния"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Коронавирусът в България: В 20 области няма нови случаи

Чрез мобилно приложение вече научаваме в коя аптека има дадено лекарство

Проф. Ива Христова: Грипът доминира над ковид

Ръст в броя на новите случаи на Ковид у нас за денонощие

Ин витро процедурите в България: Проблеми и решения (ВИДЕО)

България приема около 50 хил. медицински туристи годишно

Коронавирусът отключва заболяване при един от петима души

Забраняват създаването на нови болници до гласуване на новата здравна карта на България

Сблъсъци: Работещи в детското и училищното здравеопазване в София протестират (СНИМКИ)

Болница в Пловдив спечели дело срещу НЗОК

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com