Представителят на СЗО: Имаме само един враг сега - това е вирусът

4245
Представителят на СЗО: Имаме само един враг сега - това е вирусът
Снимка: iStock/Guliver

Предизвикателствата, пред които е изправен светът днес, и възможните решения бяха във фокуса на изказванията на представителите на агенциите на ООН у нас по време на онлайн дискусия "Семейството на ООН на 76 години". Скендер Сила, представител на СЗО в България, посочи, че отбелязваме годишнината на ООН през втората година от пандемията от COVID-19.

Хора умират, а не трябва, коментира той, цитиран от 24 часа. В България има двойно увеличение на смъртните случаи досега през втората година от пандемията в сравнение с първата година, каза представителят на СЗО. За съжаление, този брой може да бъде утроен до края на годината. Това действително е много тъжно, болезнено и трагично. Това не трябваше да се случва, защото имаме безопасни и ефективни ваксини, допълни той.

СЗО одобрява едновременната употреба на ваксини срещу COVID-19 и грип

Според проучванията едновременната употреба на ваксини срещу грип и коронавирус е безопасна. Това заяви днес в Женева Силви Бриан, дире...

Скендер Сила отбеляза, че имаме инструменти да ограничим смъртните случаи и да ги сведем до много ниски нива, и посъветва хората да продължат да се пазят, като се ваксинират, носят маски, спазват дистанция и си мият ръцете. Той посочи, че COVID-19 също ни напомня за силата на имунизацията, както и че няма никакво здраве без психично здраве. По думите му, пандемията не трябва да бъде политизирана. Имаме само един враг сега - това е вирусът, каза Скендер Сила. Той отбеляза, че на международно ниво има планове да се направи т.нар. международен договор за борба с бъдещи пандемии.

Представителят на СЗО у нас посочи също, че много млади хора пушат, пият и се хранят нездравословно. В България повече от 17 хиляди души умират преждевременно всяка година от болести, причинени от тютюнопушене, отбеляза той. Кристина де Бройн, представител на УНИЦЕФ в България, открои пандемията, климатичните промени и нарастващата бедност и неравенство сред предизвикателствата днес. Тя отбеляза, че УНИЦЕФ работи в повече от 190 страни, за да гарантира, че всички деца имат еднакви възможности в живота, качество на образование, достъп до здравеопазване и защита, когато имат нужда.

Кристина де Бройн отбеляза, че в България са се фокусирали върху защитата на деца от насилие, отпадане от училище, достъпа на деца с увреждания и изграждането на съвременни дигитални умения. Пандемията от COVID-19 има огромно въздействие върху децата, каза тя. По думите й, въздействието от затварянето на училищата е значително. Кристина де Бройн отбеляза, че училищата са много повече от сграда. Нарастващата изолация има въздействие върху психичното здраве на децата, допълни тя.

Радослав Стаменков, ръководител на Международната организация по миграция /МОМ/ в България, отбеляза, че най-голямото предизвикателство по време на пандемията е било рестрикцията от движение. Той посочи, че миграцията не е феномен, тя е средство за оцеляване, най-старият известен на човечеството начин за борба с бедността. Вирусът постави на изпитание нашата способност да реагираме на бедствия като общности, да се грижим едни за други и да обединим усилия, всички, в името на това да живеем по-добре и да бъдем в безопасност, посочи Стаменков. Той отбеляза, че във времена на криза мигрантите играят важна роля като образовани хора в откриването на лекарства и ваксини срещу болестта. Стаменков посочи, че МОМ е подпомогнала над 140 държави в борбата с пандемията чрез разполагане на мобилни станции за вода и миене на ръцете и мобилизиране на медицински персонал за тестове и ваксинация на населението в труднодостъпни райони.

СЗО с програма за помощ на бедните държави в борбата с COVID-19

Световната здравна организация (СЗО) се стреми да предостави на по-бедните държави ваксини, тестове и препарати за борба с коронавирусн...

Посланик Христо Георгиев, главен секретар на Националната комисия за ЮНЕСКО за България, отбеляза, че ЮНЕСКО е с най-широка популярност сред специализираните агенции на ООН. Той открои четири главни черти на ЮНЕСКО, сред които: да изгради мира в ума на хората, да предусети развитието на човечеството - да бъде нещо като "съвременна Касандра", да изгради международната правна рамка и да бъде поле за културното, научното и образователното сътрудничество. На предстоящата генерална конференция ще бъде приета една много важна препоръка - за етичните аспекти на изкуствения интелект, отбеляза той. Дискусията се осъществява с медийната подкрепа на БТА, а модератор е генералният директор на агенцията Кирил Вълчев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Ръст в броя на новите случаи на коронавирус у нас за денонощие

Очаквано: Човек на ГЕРБ поема ръководството на НЗОК

Отново протест: Искат оставките на здравния министър и на шефа на “Пирогов“

Спад в броя на новите случаи на Ковид за денонощие

Подобряват психиатричната грижа у нас с промени в Закона за здравето

Коронавирусът в България: Само в 6 области има открити нови случаи

Проф. Григор Димитров: 50% от бюджета на НЗОК е за болнично лечение

Удължават забраната за износ на инсулин и антибиотици за деца

Без европари за Детски център за лъчелечение и протонна терапия - защо, пита Карлос Контрера

Първи случай на лаймска болест у нас

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване