Приеха бюджета на Здравната каса на първо четене - без подкрепа от опозицията

1751
Приеха бюджета на Здравната каса на първо четене - без подкрепа от опозицията
Снимка: БГНЕС

Бюджетът на НЗОК за 2020 година бе приет на първо четене със 120 гласа "за" и 88 "против".

БСП и ДПС не подкрепиха финансовата рамка, а по време на дебатите отправиха остри критики към управляващите и предупредиха, че с този бюджет нито ще се случат реформи в здравеопазването, нито ще има повече пари за заплати на медиците, а пациентите отново ще доплащат почти половината от лечението си.

Следващата година разходите по бюджета на НЗОК нарастват с 394 млн. лв., отчитат от ГЕРБ

Следващата година разходите по бюджета на НЗОК нарастват с 394 млн. лв. спрямо 2019 г. Увеличават се средствата за първична медицинска ...

Законопроектът предвижда средствата за касата да нараснат с 445 милиона лева и да достигне 4,447 млрд лева. Предвижда се и разходите за следващата година по бюджета на Касата да нараснат с 394 милиона спрямо тази година.

Увеличават се средствата за първична медицинска помощ с 19 милиона лева, специализираната извънболнична медицинска помощ - с 14 милиона лева, медикодиагностичната дейност - с 4,3 милиона лева, денталната дейност с 12,8 милиона лева, болничната медицинска помощ с 233,8 милиона лева, а за лекарствени продукти, медицински изделия, диетични храни и специализирани медицински изделия - със 126 милиона лева. Още 15 клинични пътеки ще бъдат финансирани.

Малко преди гласуването министърът на здравеопазването Кирил Ананиев заяви, че няма никакви различия по отношение на това, че профилактиката, ранната диагностика, лекуването в доболничната помощ, долекуването трябва да бъдат приоритет.

В това нямаме никакво различие", каза Ананиев. Той посочи,че всяко едно по-рязко движение би довело да хаос и объркване в системата.

Бюджетът на НЗОК е безхаберие и затлачени проблеми, смята депутатка

Увеличава се тенденцията пациентите в България да бъдат най-доплащащите и късно диагностицирани поради липса на определени мерки. Това...

Разисквания

От левицата критикуваха, че колкото и милиона да е увеличен бюджета на НЗОК - не могат здравните специалисти да бъдат адекватно заплатени. Позицията изрази проф. Георги Михайлов, който порица рязкото намаляване на средствата за координационните програми между държавите от ЕС и поясни, че става въпрос за възможността български граждани да отиват за лечение в чужбина, при положение, че има тенденция за увеличаване на гражданите за лечение в чужбина.

Следващата година разходите по бюджета на НЗОК нарастват с 394 млн. лв. спрямо 2019 г. Увеличават се средствата за първична медицинска помощ с 19 млн. лв. Това отчете от своя страна народният представител от ПГ на ГЕРБ Лъчезар Иванов по време на дебата за бюджета на НЗОК за 2020 г. Той посочи, че нашите сънародници имат по-добър достъп до медицински услуги в сравнение с други европейски страни. "Тук трябва да отбележим, че стартовата позиция на България в областта на финансирането съпоставено със страните от ЕС, стартира от изключително ниски нива след 10 ноември 1989 г. Нашата страна достигна икономическите си възможности, които имаше до 1989 г. едва през 2002 г. 13 години падения, лутания и безвремие", обясни още Иванов. Той отбеляза, че България е една от малкото страни в ЕС, която има толкова всеобхватен здравен пакет. "В същото време няма листа на чакащите. България е една от четирите страни в ЕС, която въвежда своевременно иновативни лекарствени продукти. Това също не трябва да забравяме, които са доста скъпи", коментира още Иванов.

Увеличава се тенденцията пациентите в България да бъдат най-доплащащите и късно диагностицирани поради липса на определени мерки. Това каза зам.-председателят на Народното събрание и депутат от ДПС д-р Нигяр Джафер по време на дебата за бюджета на НЗОК за 2020 г. Д-р Джафер посочи, че се утвърждава и тенденцията общинските болници да бъдат без перспектива и без да има надежда за укрепване на областните лечебни заведения. Утвърждава се и следващата тенденция надлимитната дейност да не бъде заплащана и в момента касата да бъде поставена в ситуация да разсъждава как да плаща лихвите по съдебните дела, които болниците спечелиха. Утвърждава се още една тенденция и тя е устойчива. Повишаването на средствата, които се неразплатени, които дължим на чужди лечебни заведения. Да, бюджетът е устойчив с тези устойчиви тенденции. Отново се натъкваме на едно дежавю. Нов бюджет, стари затлачени проблеми и няма надежди през тази година те да бъдат решени. Могат да бъдат използвани много названия на този бюджет. Бюджет на отдалечаващата се реформа, на безхаберието и нарастващите разходи. Бюджет на купеното време на спокойствие от управляващите", каза Джафер.

Червен депутат: И с новия бюджет на НЗОК медиците остават с ниски заплати

Колкото и милиона да е увеличен бюджета на НЗОК - не могат здравните специалисти да бъдат адекватно заплатени. Това каза проф. Георги М...

Д-р Калин Поповски от "Обединени патриоти" обърна внимание на запазване на 8-процентната здравна вноска, която според него, е в основата на доплащанията и предложи тя да се увеличи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Поставят първата ваксина срещу коклюш при бебетата по-рано

Държавата да се раздвижи и да подсигури ваксини: Личен лекар за завръщането на коклюша

Очаква ли ни национална епидемия от коклюш?

Коронавирусът в България: Само в 3 области има открити нови случаи

Доц. Мангъров: Бременните жени може да се ваксинират срещу коклюш

Депутати предлагат забрана за пушене на закрито за всички устройства

Още четири случая на коклюш в Бургас

"Няма да носим маски като при ковид": Проф. Ива Христова предупреди за сериозен ръст на коклюш

Инфекционист със съвети за коклюша

Педиатър: Не може да говорим за епидемия от коклюш

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com