Приеха промени в Закона за лечебните заведения, според БСП - предпоставка за корупционни практики

8794
Приеха промени в Закона за лечебните заведения, според БСП - предпоставка за корупционни практики
Снимка: iStock/Guliver

Депутатите приеха промени в Закона за лечебните заведения, с които дават право на медицинските сестри, акушерки и рехабилитатори да създават нов тип лечебни заведения.

Ще могат да го правят както като физически лица, така и посредством регистрирани от тях юридически лица – еднолични търговци и еднолични търговски дружества.

Депутатите ще обсъждат Закона за лечебните заведения

На пленарното заседание в четвъртък парламентът ще започне работа с обсъждане на новите промени в Закона за лечебните заведения. Вноси...

За да им дадат тази възможност депутатите допълниха определението за лечебно заведение, записано в закона. По новата дефиниция лечебните заведения могат да бъдат и „организационно обособени структури, в които лекарски асистенти, медицински сестри, акушерки или рехабилитатори осъществяват самостоятелно” следните дейности: предоставяне на медицински и здравни грижи; осъществяване на манипулации; промоция на здравето, превенция и профилактика на болестите.

За първи път на законово ниво се регламентира лечебното заведение „дневен стационар“. Става дума за онези дейности по прием, диагностика, лечение и наблюдение на пациенти, които не изискват пренощуване в лечебното заведение.

Дискусии и критики

От левицата предупредиха, че се създава законодателство, което предпоставя корупционни практики, тъй като няма критерии с кои лечебни заведения Здравната каса ще сключва договори.

„Не си позволявайте по този начин да прекрачвате тази граница. Сега не е моментът по този начин да променяте Закона за лечебните заведения“, предупреди проф. Георги Михайлов от БСП.

Медици без специалност ще продължат да практикуват засега, поради липса на кадри

Третата поред отсрочка от 4 години за джипитата без специалност „Обща медицина" прие парламентът на първо и второ четене с промен...

Със Закона за здравето се променя цялата философия на здравеопазването в една ултрапогрешна посока, смята червеният депутат. Според него се разрушава цялата пирамида на здравеопазването. "Правим неща, които са абсолютно немислими. Казвам го с цялата си отговорност на 38-40-годишен практикуващ лекар", заяви той.

„Строго неправомерна практика, която е наказуема от закона и не се допуска никъде в Европа, е несериозно да се предлага от трибуната на НС. Как едно лице с висше образование ще поставя абокат“, попита проф. Михайлов колегите си в зала. Според него тези центрове, които ще се създават от сестри, пренебрегват лекаря, който не може да участва в създаването на такива заведения, а без него те не могат да работят.

"Ние имаме вече лечебно заведение, в което сестрите могат да работят самостоятелно. То се казва хоспис. Каква е разликата между това, което сега се предлага и хосписа? Това попита депутатът от БСП доц. Георги Йорданов.

"При хосписа пациентът трябва да се хоспитализира. Сега ние даваме възможност тези сестрински грижи или здравни грижи да се правят извънболнично, т.е. пациентът си е вкъщи и се оказва на място медицинската помощ. Мисля, че можеше просто да разширим обхвата на лечебното заведение, наречено хоспис", посочи доц. Йорданов.

„Аз считам, че законопроектът е изключително важен. Смятам, че е неуместна забележката на колега, който между първо и второ четене не е внесъл нито една промяна“, опонира му доц. Лъчезар Иванов от ГЕРБ. Иванов не прие критиките за смесването на първичната извънболнична медицинска помощ и специализираната извънболнична в т.н. „лечебни заведения за здравни грижи“ или лечебни бази.

НС разширява кръга от лечебни заведения, които ще получават субсидии

Центровете за спешна помощ, центровете за трансфузионна хематология, лечебните заведения за стационарна психиатрична помощ и домовете з...

Георги Йорданов попита защо в този тип лечебни заведения се пренебрегва лекарят. "Значи тези лечебни заведения могат да бъдат създавани от сестри, от рехабилитатори, а лекарят не може да участва в тяхното създаване при условие, че той е неотменима част от тази дейност, която се извършва. Без неговите назначения това заведение просто не може да работи, а той не може да участва в създаването на тези заведения. Каква логика имаме?", каза още доц. Михайлов.

Според него това е дискриминация за професията. "Искам да попитам, тъй като в първата алтернатива е тези лечебни заведения да бъдат създадени от физически лица. Тези физически лица ще приемат заплащане от техните пациенти. Какъв тип данъчен субект представляват те? Може би са като свободните професии да бъдат на патент. Тук трябва да бъде ясно данъчното законодателство спрямо това, което създаваме или ще създадем отново недоносче?", попита още доц. Йорданов. Той прогнозира, че ще се вдигнат до висоти нерегламентираните плащания.

Лекари и дентални лекари могат да създават групови практики, отговори д-р Даниела Дариткова, председател на ПГ на ГЕРБ. „Сега създаваме възможност за друг вид практики“, допълни тя.

Лекарят не е идентичен с лечебно заведение. Аз претендирам, че лекарят може да учредява този тип заведения. Вие правите юридически бълвоч“, възрази ѝ социалистът Георги Йорданов.

Лекарите не могат да правят рехабилитация“, репликира го д-р Дариткова и изясни, че с промените се дава възможност на тези специалисти за самостоятелна практика.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

5400 лева струва фиктивната операция на жената в Бургас

Коронавирусът в България: Едва 2 са новите случаи за денонощие

Депутатите одобриха Националната здравна стратегия до 2030 г.

След сигнал: „Медицински надзор“ проверява частна болница в Бургас

Само на хартия: Жена се оплака от фиктивна операция в Бургас

Стартира велопоход "Заедно" в подкрепа на хората с хемофилия

Ръст в броя на новите случаи на коронавирус у нас за денонощие

Очаквано: Човек на ГЕРБ поема ръководството на НЗОК

Отново протест: Искат оставките на здравния министър и на шефа на “Пирогов“

Спад в броя на новите случаи на Ковид за денонощие

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване