Прийом на Кристелер за раждане - отречен, но прилагащ се

50514
Прийом на Кристелер за раждане - отречен, но прилагащ се
Снимка: elpartoesnuestro.es

Прийомът на Кристелер е медицинска практика за избутване на плода с натиск върху корема на майката. Днес тя е забранена в повечето европейски държави, но продължава да се прилага в България, Италия, Испания, Япония, Русия, Индия и Турция.

Методът възниква през XIX век с цел ускоряване на раждане при слаби напъни и липса на кислород за бебето. Т.е. методът се използвал, когато жената не може да напъва, а бебето има нужда от кислород.

При жената прийомът на Кристелер предизвиква огромна болка и невъзможност да напъва самостоятелно. Практиката се избягва в повечето медицински практики, заради големият брой усложнения. За по-безопасни начини на родоразрешаване се считат вакуум-екстракцията и използването на форцепс. За съжаление, прийомът на Кристелер се използва дори без наличието на видими причини, а по-скоро от нетърпение от страна на медицинския персонал. 

Как се осъществява?

Има два варианта за прилагане на прийома на Кристелер. Единият е с натиск с ръката (частта между лакътя и дланта) или с натиск с длани. Когато жената има напън лекарят започва да натиска дъното на матката към влагалището. Едновременно с това понякога се прави епизиотомия, за да излезе детето по-бързо. 

Какви са усложненията?

Методът на Кристелер е травмиращ както за майката, така и за плода, а не са редки случаите, в които има фатални последици. Най-честите усложнения от прилагането му са:

- разкъсване на черния дроб

- счупване на ребрата

- отлепване на плацентата

- руптура на матката

Д-р Юлия Бянкова: Починалата родилка е имала две придружаващи заболявания

Ренета Томова, която почина в сливенската болница след раждане, е имала две придружаващи заболявания. Това заяви д-р Юлия Бянкова, нача...

- разкъсвания на влагалището

- емболия с околоплодни води

- нарушаване на съсирването на кръвта

- травми на плода

Специалисти алармират, че заради силния натиск гръбнакът на бебето се извива в областта на шийните прешлени и основата на черепа. Такива травми може да доведат до нарушаването на кръвоснабдяването на мозъка. 

Родилка почина в сливенската болница

Здрава жена е починала при раждане в болницата в Сливен. Според близките ѝ при жената е бил използван отречен метод за родоразрешаване ...

При майката силният натиск може да доведе до разтягане на диафрагмата и спускането на тазовите органи. Една от последиците от подобна манипулация е незадържането на урина след раждане.  Някои от горните усложнения може да станат причина за смъртта на майката или най-малкото усложняват възстановителния период след раждането.

Според някои изследвания прийомът на Кристелер при едноплодна бременност в главично-предлежание не ускорява процеса на раждането. "Днес съществуват по-щадящи алтернативни методи", твърдят специалистите. 

Как би могъл да се избегне прийомът на Кристелер?

1. Раждайте в положение, в което ви е удобно (най-често това клекнало положение или с помощта на топка за раждане)

2. Не позволявайте на лекаря да натиска корема ви и не се страхувайте от реакцията му след вашия отказ. 

Шефът на сливенската болница: Не е имало счупване на ребрата на починалата родилка

Ръководството на областната болница в Сливен е започнало вътрешно разследване по случая с починалата в петък родилка Ренета Томова. Тов...

3. Присъствието на партньора ви по време на раждането често позволява да бъдат избегнати груби методи за водене на раждането. 

Протест срещу метода в редица държави

Макар официално отречен от властите, методът продължава да се използва, като не се описва в официалните документ. В Русия той е изваден от АГ стандартите през 1992 година, но продължава да се прилага масово. Все пак пострадалата жена може да подаде сигнал до здравното министерство и да заведе дело. Не са редки случаите на осъдени лекари и с отнети права след доказване на използването на метода и нанесени травми на плода и на майката. 

По думите на руския невролог Михаил Головач при раждане с натиск върху корема бебето може да получи леко мозъчно сътресение, но и сериозна травма, сравнима с падане от 5-я етаж, което често преминава в детска церебрална парализа (ДЦП). По думите му, в Австралия акушер, който прилага този метод, може да бъде лишен от правото да упражнява професията доживот.

В началото на XXI век в Испания в 70% от случаите на продължително раждане се използва прийом на Кристелер. В доклад на Министерството на здравеопазването на Испания се твърди, че през 2010 година в 26% от ражданията е бил прилаган методът. В страната действа мащабна кампания, която призовава прийомът да бъде забранен и да се дава повече свобода и удобства на родилката при раждане. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Чрез мобилно приложение вече научаваме в коя аптека има дадено лекарство

Проф. Ива Христова: Грипът доминира над ковид

Ръст в броя на новите случаи на Ковид у нас за денонощие

Ин витро процедурите в България: Проблеми и решения (ВИДЕО)

България приема около 50 хил. медицински туристи годишно

Коронавирусът отключва заболяване при един от петима души

Забраняват създаването на нови болници до гласуване на новата здравна карта на България

Сблъсъци: Работещи в детското и училищното здравеопазване в София протестират (СНИМКИ)

Болница в Пловдив спечели дело срещу НЗОК

Евростат: България е с най-висока смъртност от COVID-19 в ЕС

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com