Прийом на Кристелер за раждане - отречен, но прилагащ се

50919
Прийом на Кристелер за раждане - отречен, но прилагащ се
Снимка: elpartoesnuestro.es

Прийомът на Кристелер е медицинска практика за избутване на плода с натиск върху корема на майката. Днес тя е забранена в повечето европейски държави, но продължава да се прилага в България, Италия, Испания, Япония, Русия, Индия и Турция.

Методът възниква през XIX век с цел ускоряване на раждане при слаби напъни и липса на кислород за бебето. Т.е. методът се използвал, когато жената не може да напъва, а бебето има нужда от кислород.

При жената прийомът на Кристелер предизвиква огромна болка и невъзможност да напъва самостоятелно. Практиката се избягва в повечето медицински практики, заради големият брой усложнения. За по-безопасни начини на родоразрешаване се считат вакуум-екстракцията и използването на форцепс. За съжаление, прийомът на Кристелер се използва дори без наличието на видими причини, а по-скоро от нетърпение от страна на медицинския персонал. 

Как се осъществява?

Има два варианта за прилагане на прийома на Кристелер. Единият е с натиск с ръката (частта между лакътя и дланта) или с натиск с длани. Когато жената има напън лекарят започва да натиска дъното на матката към влагалището. Едновременно с това понякога се прави епизиотомия, за да излезе детето по-бързо. 

Какви са усложненията?

Методът на Кристелер е травмиращ както за майката, така и за плода, а не са редки случаите, в които има фатални последици. Най-честите усложнения от прилагането му са:

- разкъсване на черния дроб

- счупване на ребрата

- отлепване на плацентата

- руптура на матката

Д-р Юлия Бянкова: Починалата родилка е имала две придружаващи заболявания

Ренета Томова, която почина в сливенската болница след раждане, е имала две придружаващи заболявания. Това заяви д-р Юлия Бянкова, нача...

- разкъсвания на влагалището

- емболия с околоплодни води

- нарушаване на съсирването на кръвта

- травми на плода

Специалисти алармират, че заради силния натиск гръбнакът на бебето се извива в областта на шийните прешлени и основата на черепа. Такива травми може да доведат до нарушаването на кръвоснабдяването на мозъка. 

Родилка почина в сливенската болница

Здрава жена е починала при раждане в болницата в Сливен. Според близките ѝ при жената е бил използван отречен метод за родоразрешаване ...

При майката силният натиск може да доведе до разтягане на диафрагмата и спускането на тазовите органи. Една от последиците от подобна манипулация е незадържането на урина след раждане.  Някои от горните усложнения може да станат причина за смъртта на майката или най-малкото усложняват възстановителния период след раждането.

Според някои изследвания прийомът на Кристелер при едноплодна бременност в главично-предлежание не ускорява процеса на раждането. "Днес съществуват по-щадящи алтернативни методи", твърдят специалистите. 

Как би могъл да се избегне прийомът на Кристелер?

1. Раждайте в положение, в което ви е удобно (най-често това клекнало положение или с помощта на топка за раждане)

2. Не позволявайте на лекаря да натиска корема ви и не се страхувайте от реакцията му след вашия отказ. 

Шефът на сливенската болница: Не е имало счупване на ребрата на починалата родилка

Ръководството на областната болница в Сливен е започнало вътрешно разследване по случая с починалата в петък родилка Ренета Томова. Тов...

3. Присъствието на партньора ви по време на раждането често позволява да бъдат избегнати груби методи за водене на раждането. 

Протест срещу метода в редица държави

Макар официално отречен от властите, методът продължава да се използва, като не се описва в официалните документ. В Русия той е изваден от АГ стандартите през 1992 година, но продължава да се прилага масово. Все пак пострадалата жена може да подаде сигнал до здравното министерство и да заведе дело. Не са редки случаите на осъдени лекари и с отнети права след доказване на използването на метода и нанесени травми на плода и на майката. 

По думите на руския невролог Михаил Головач при раждане с натиск върху корема бебето може да получи леко мозъчно сътресение, но и сериозна травма, сравнима с падане от 5-я етаж, което често преминава в детска церебрална парализа (ДЦП). По думите му, в Австралия акушер, който прилага този метод, може да бъде лишен от правото да упражнява професията доживот.

В началото на XXI век в Испания в 70% от случаите на продължително раждане се използва прийом на Кристелер. В доклад на Министерството на здравеопазването на Испания се твърди, че през 2010 година в 26% от ражданията е бил прилаган методът. В страната действа мащабна кампания, която призовава прийомът да бъде забранен и да се дава повече свобода и удобства на родилката при раждане. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Подобряват психиатричната грижа у нас с промени в Закона за здравето

Коронавирусът в България: Само в 6 области има открити нови случаи

Проф. Григор Димитров: 50% от бюджета на НЗОК е за болнично лечение

Удължават забраната за износ на инсулин и антибиотици за деца

Без европари за Детски център за лъчелечение и протонна терапия - защо, пита Карлос Контрера

Първи случай на лаймска болест у нас

Инфекционист: Трябва да се научим и сами да отстраняваме кърлежите

"Няма основание за паника": Инфекционист напомня, че дозите при ваксината срещу морбили са две

Проф. Ива Христова с подробности за случая на морбили у нас и ухапванията от кърлежи

Няма открити нови случаи на коронавирус у нас за денонощие

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване