Приложението за коронавируса – с доброволна и задължителна част

14898
Приложението за коронавируса – с доброволна и задължителна част
Снимка: iStock

Мобилно електронно приложение, предназначено за борба с коронавируса, бе представено днес на извънреден брифинг в Министерски съвет. На него присъстваха премиерът Бойко Борисов, вицепремиерът Томислав Дончев, министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, председателят на Националния оперативен щаб ген.-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски и представители на "Информационно обслужване".

Основните акценти в представянето бяха следните - че има задължителна (административна) част в приложението, както и доброволна. Всъщност, идеята на приложението е да събира данни за здравното състояние на хората - задължително влизат данните на потвърдено болните от COVID-19 (с тест), независимо как се е развила болестта - дали човекът е оздравял или е починал. Всички други граждани могат да въведат доброволно данните си, за да влязат в статистиката, без да бъдат принудени чрез закон или от държавата, включително тези, които са под 14-дневна карантина - т.е. върналите се от чужбина, които задължително стоят 14 дни под карантина, за да се види ще проявят ли симптоми. Доброволно ползващите приложението ще могат да въвеждат информация за симптоми на заболяване - най-характерните за COVID-19 са температура до 38,5-38,8 градуса, суха непрестанна кашлица, отпадналост и болки в мускулите. Личните лекари на такива хора пък ще получават на мейл ъпдейт на състоянието на пациентите си.

Приложението би трябвало да заработи от неделя, 5 април, и активирането му ще става чрез обратен SMS. То се казва "Вирусейв", но се чака одобрение от App Store и Google Play.

Обяснения

Д-р Симидчиев: България е една от страните с най-ниска скорост на разпространение на коронавирус

„В България има удвояване на случаите на коронавирус в рамките на всеки 10 дни, докато в държави като Англия, Германия, Франция у...

"Компанията ни реализира мобилна апликация, която е насочена проактивно гражданите да информират за своето здравно състояние. В рамките на 10 дни изградихме системата, която по автоматизиран път стига до органите на МВР и държавата. Системата е свързана с хората, които са под карантина. Информация, въведена веднъж, може да се използва от всички държавни институции, лекари, доброволци и така няма да се губи време“, заяви Ивайло Филипов от „Информационно обслужване“. Той допълни, че в Сингапур и Тайван, където се справят добре със заразата, използват подобно приложение.

По думите му, тук се разчита на активното участие на самите граждани, като всеки може да го свали доброволно, а даването на данни е изцяло на доброволен принцип. Така ще може да се правят анализи къде и как да бъдат обслужвани пациенти. От „Информационно обслужване“ уточниха, че приложението е наречено "Вирусейф" /предстои да стане ясно как е точното изписване на латиница: Virosafe или Virusafe/ и ще може да бъде свалено от утре.

"Щабът ще може да прецени къде да бъде настанен човек, който се чувства зле между Ямбол и Сливен примерно. Така ще се знае къде да бъде пратена линейката. Даването на данни ще е напълно доброволно. Първо се въвеждат лични данни - ЕГН и приложението само прави изчисления за години и пол. Въвеждат се данни за хронични заболявания. Въвеждат се данните за температура, суха кашлица, гадене, посиняване на устните, всичко. Така Щабът ще получава веднага симптомите. Приложението ще се разпространява и от трите мобилни оператора у нас. Данните ще се съхраняват в Министерството на здравеопазването. При нас няма да остават абсолютно никакви данни", добави Пламен Цеков от фирмата, разработила приложението. Освен това има визуализация през географски карти, така че достатъчно информация да се публикува публично, гражданите да виждат собствения си принос и всеки ден да се вижда информация за карантинирани, заболели, оздравели и смъртни случаи.

"В тази система ще можем да намерим много информация, както за заразени, така и за преболедували и така могат вече да се вземат научно обосновани решения за евентуално разхлабване на режима", посочи генерал Венцислав Мутафчийски. Той уточни, че за всеки регистриран с коронавирус – без значение дали постъпва в болница или е на домашно лечение, се вземат данните дори без неговото съгласие. Към момента не е ясно дали това важи категорично и за лицата под карантина или ще се разчита те сами да въведат своите данни. Информацията се пращат към Министерство на здравеопазването и районните здравни инспекции.

"Приложението е от изключителна полза за Министерството на здравеопазването. Осигуряването на връзката между отделните институции също е много важна цел, тъй като са обвързани личните лекари, болниците, МВР, пожарната. Така информацията ще тече между тях. На базата на тази информация можем да правим анализи и да опитаме да предотвратим разпространението на болестта", каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев.

5 000 безработни заради коронавируса само за ден у нас

„За вчерашния ден имаме доста висока цифра на новорегистрираните в бюрата по труда. Общо за страната са били 7 138. Около 5 000 о...

През следващите 2-3 седмици може да сме в ада

"През следващите 2-3 седмици може да сме в ада. Още не сме стигнали най-лошото, дори не сме в пика на болестта", заяви премиерът. По думите му моментът не е удачен за сезонна работа в чужбина, въпреки че това е допустимо според договора на Европейския съюз за свободно движение на хора.

"Извън протокола обаче считам, че не е честно да отидат сега българи болногледачи в Австрия, а като приключат договора, да дойдат, да носят заразата, да ги държим на карантина, да им плащаме всички останали за тях", аргументира се Борисов. Завчера той коментирал и с германския канцлер Ангела Меркел казуса със сезонните работници заради риска те да разпространяват заразата.

От думите на Мутафчийски стана ясно и, че вече има трима потвърдено болни служители на МВР.

Още: "НА ЖИВО: Последна информация и всичко за коронавируса, 4 април"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Чрез мобилно приложение вече научаваме в коя аптека има дадено лекарство

Проф. Ива Христова: Грипът доминира над ковид

Ръст в броя на новите случаи на Ковид у нас за денонощие

Ин витро процедурите в България: Проблеми и решения (ВИДЕО)

България приема около 50 хил. медицински туристи годишно

Коронавирусът отключва заболяване при един от петима души

Забраняват създаването на нови болници до гласуване на новата здравна карта на България

Сблъсъци: Работещи в детското и училищното здравеопазване в София протестират (СНИМКИ)

Болница в Пловдив спечели дело срещу НЗОК

Евростат: България е с най-висока смъртност от COVID-19 в ЕС

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com