Призив към Борисов и Ангелов: Затегнете мерките, не ги разпускайте - ако се бавите, ще трябва по-тежък локдаун

8226
Призив към Борисов и Ангелов: Затегнете мерките, не ги разпускайте - ако се бавите, ще трябва по-тежък локдаун
Снимка: iStock

Незабавно затягане на противоепидемичните мерки в България заради коронавируса поискаха три организации - "Родители за безопасно образование", "Учители за безопасно образование" и Facebook групата Science in Crisis (Наука в кризата).

Конкретните искания - прекратяване на присъственото образование в училище, да не бъдат отваряни ресторантите и заведенията, да бъдат затворени школите за танци, а музеите да останат да работят на капацитет от 30%.

"Разбираме, че икономическата обстановка е трудна, но разпускането на мерките в която и да е сфера на живота трябва задължително да е базирано на епидемичната обстановка. Настоящата такава не дава никакво основание да се смята, че е възможно разхлабване на рестрикциите, дори напротив – необходимо е да бъдат въведени нови. Този фактор оказва пряко влияние и върху ваксинационната кампания, която в никакъв случай не бива да бъде провалена. В случай на засилване на епидемията в страната, кампанията ще бъде компрометирана и ще се наложи следващото правителство да прибегне до връщане на мерките и нов локдаун – още по-тежък и труден както за икономиката, така и за обществото", предупреждават трите организации.

И трите организации обосноваха исканията си със статистически данни за разпространението на заразата с COVID-19, но никоя от тях не казва докога трябва да се поддържат по-строги мерки. За сметка на това обобщението за епидемията на предлагащите строги мерки е следното и се базира на официални данни:

Данните за разпространението на вируса в страната е красноречиви:

- За 24.02.2021г. четиринадесетдневната заболяемост е 217.9 души на 100 000 население. Припомняме, че здравният министър проф. Костадин Ангелов заяви, че мерки ще се вземат при прескачане на границата от 200 болни на 100 000 души.

Алибегов изключва ново затваряне на заведенията и ресторантите

На никакъв етап не обсъждаме затваряне. Това би било пагубно за абсолютно всички. Това заяви Ричард Алибегов, председател на Асоциацият...

- 7.18души е четиринадесетдневната смъртност на 100 000 население

- Всеки ден броят на заразените на база 100 000 души се увеличава;

- Увеличава се броят на хоспитализираните и интензивните случаи;

- Увеличава се и броят на смъртните случаи, жертва на Ковид-19;

- За периода от 3 до 23 февруари 2021г. се наблюдава значително покачване на следните показатели както следва: От 3 до 9 февруари общият брой установени случаи е бил 5514, а броят заети места в болници на седмична база 228. За седемдневния период от 10 до 16 февруари случаите са нараснали с 54% до 8465 и хоспитализираните на седмична база с близо 68% до 384. За периода от 17 до 23 февруари общият брой установени случаи е 8295, а хоспитализираните за периода са се увеличили с 37% до 524 на седмична база

При растяща видимо зараза: Сачева със смешна математика, за да оправдае Борисов за ресторантите

Имаме известно намаление на броя на заразените при днешния отчет спрямо вчерашния (1800 спрямо 1925 като абсолютно число и 13,81% спрям...

- По данни на NERVTAG (консултативен орган, който съветва главния медицински съветник/главен медицински директор на правителството на Обединеното кралство, който от своя страна съветва Министерството на здравеопазването и социалните грижи), британската мутация B.1.1.7 е от 30% до 70% по-смъртоносна от първоначалния щам, има до 64% по висок риск от хоспитализация на заболели и се разпространява с 35%-45% по-бързо. Това гласи оценката от доклад на британските учени от 11 февруари 2021 година, който се базира на анализи от различни институции, сред които Имперския колеж в Лондон, Агенцията по Обществено здраве на Англия, Агенцията по Обществено здраве на Шотландия и други.

- Британският вариант на вируса в Дания е отговорен за близо 2/3 от всички нови инфекции.

- По данни от единния информационен портал, броят на заразените децата драстично се увеличава. В научната литература вече има достатъчно данни за тежко протичане на Ковид-19 при децата в резултат от британския вариант. А те са и значително по-податливи от разболяване с него. Друг фактор е недостатъчното тестване на децата, което се отразява на скритата заболяемост.

- Към 21.02.2021г. 19 от 28 области в страна са в червена зона (над 120 болни на 100 000 души), заради повишена 14-дневна заболяемост. До 14.02.2021 г. областите в червена зонаса били 14.

Още: Ръст в броя на заразените с COVID-19, увеличава се и процентът на положителните проби

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Проф. Ива Христова: Грипът доминира над ковид

Ръст в броя на новите случаи на Ковид у нас за денонощие

Ин витро процедурите в България: Проблеми и решения (ВИДЕО)

България приема около 50 хил. медицински туристи годишно

Коронавирусът отключва заболяване при един от петима души

Забраняват създаването на нови болници до гласуване на новата здравна карта на България

Сблъсъци: Работещи в детското и училищното здравеопазване в София протестират (СНИМКИ)

Болница в Пловдив спечели дело срещу НЗОК

Евростат: България е с най-висока смъртност от COVID-19 в ЕС

Коронавирусът в България: За четвърто поредно денонощие няма отчетен смъртен случай

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com