Проф. Ангелов: В състояние на криза реформа на здравната система няма как да се прави

1714
Проф. Ангелов: В състояние на криза реформа на здравната система няма как да се прави
Снимка: БГНЕС

"В състояние на криза, каквато е пандемията от COVID-19, реформа няма как да се прави. Да се започне да се реформира една здравна система тогава, когато тя трябва да работи „под пара“ със 100% от оборота, стрелката да свети в червено, е много много трудно. Бих казал, че дори е немислимо да се стартират реформи или да се мисли за реформи в този момент".

Това каза министърът на здравеопазването Костадин Ангелов по време на Националния конгрес на пациентските организации, цитиран от агенция „Фокус“.

Той обясни, че се надява реформа все пак да бъде извършена максимално скоро, но уточни, че към момента е време да се работи и извършват анализи. „Сега е времето, в което ние можем да работим, да се извършват системни анализи на системата, да се синхронизират всички нормативни актове в системата, защото според мен това е една слабост, за която също трябва да бъде намерено решение“, каза още здравният министър.

Здравният министър обясни кой е виновен да сме първи по смъртност в света

Защо позволихте България да заеме челни позиции по смъртност от коронавирус в света? "Не сме го позволили. От самото начало на епидемия...

Костадин Ангелов посочи, че система, която не е претърпяла реформа, няма как да бъде достатъчно ефективна и да дава продукта, който хората очакват. 

По отношение на достъпността на системата, министър Ангелов подчерта, че според него тя не е изключително недостъпна. „Можем да говорим за различни примери за достъпност в различни европейски държави, където хората чакат доста дълго време, за да се стигне до специалист. Това към настоящия момент са само мои лични наблюдения, които са споделени с мен от различни мои колеги или приятели, които имат такива проблеми в Европа“, допълни той. 

По отношение на електронизацията на системата министър Ангелов посочи: „Освен че си говорим много по тези въпроси, ние правим и доста много в момента. Основен партньор на Министерството на здравеопазването е „Информационно обслужване“, което създава цялата база от данни, целия хардуер и софтуер, за да може тази система да заработи. Резултатите ще бъдат много полезни за българските граждани. Те ще доведат до една строга отчетност и координираност на процесите, както и възможност за проследяване на всички процеси. Не срещаме от всички участници в този процес абсолютно разбиране, защото контролът е нещо, което не е особено желано от всички. Амбицията на Министерството е ние да имаме реален поглед на момента за всички процеси, които стават в системата“. „Стъпка по стъпка Националната здравна информационна система ще бъде направена“, каза още здравният министър.

Темата продължава и в тези материали.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Подобряват психиатричната грижа у нас с промени в Закона за здравето

Коронавирусът в България: Само в 6 области има открити нови случаи

Проф. Григор Димитров: 50% от бюджета на НЗОК е за болнично лечение

Удължават забраната за износ на инсулин и антибиотици за деца

Без европари за Детски център за лъчелечение и протонна терапия - защо, пита Карлос Контрера

Първи случай на лаймска болест у нас

Инфекционист: Трябва да се научим и сами да отстраняваме кърлежите

"Няма основание за паника": Инфекционист напомня, че дозите при ваксината срещу морбили са две

Проф. Ива Христова с подробности за случая на морбили у нас и ухапванията от кърлежи

Няма открити нови случаи на коронавирус у нас за денонощие

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване