Проф. Балтов: Пия си хапчетата. Той призна, че докладвал на ДАНС за протести в болницата

10128
Проф. Балтов: Пия си хапчетата. Той призна, че докладвал на ДАНС за протести в болницата
Снимка: БГНЕС

Засега съм добре, лекувам се, възстанових се, пия хапчета редовно – заради тежка хипертонична криза. Това заяви вече бившият директор на "Пирогов" проф. Асен Балтов.

По думите му, той е бил уволнен дисциплинарно като редови лекари-ортопед от "Пирогов" от новия директор на болницата, д-р Иван Поромански. В този ден, по думите му, той е стигнал до жестока хипертонична криза и е бил приет на лечение в болницата. Самият Балтов мислел, че ще е за 3-4 часа, но се наложило да остане 3-4 дни. Балтов определи като "съвпадение" удара на хипертоничната криза, вероятно заради голямото напрежение, според него.

Шефът на Пирогов: Балтов да покаже цялата заповед за уволнението си

„Уволних проф. Балтов за неспазване на етичните норми и трудовия кодекс“, заяви проф. Иван Поромански По думите на новия д...

За самия ден, Балтов разказа, че дошъл на работа, направил 2 операции, към 11:30 часа му връчили документ с 6 въпроса, с които са искали да го уволнят дисциплинарно – по думите на Балтов пред bTV. Като изпълнителен директор съм подписал сам себе си за от длъжността "Началник на клиника" към изпълнителен директор през 2018 година – това беше обяснението на Балтов защо е уволнен. Не съм се назначил сам себе си за началник на операционния блок, тази длъжност се заема след конкурс. А "Началник клиника" отпадна като длъжност и при назначението на поста изпълнителен директор се запазва място-щат в съответната клиника, в която си бил досега, по думите на Балтов.

Истинската заповед за уволнение е 3 страници, нека покаже цялата заповед, не да публикува една малка част, призова д-р Поромански. Мен ме уволняват за това, че съм нарушил морално-етични норми, докато съм бил изпълнителен директор, но съм уволнен от поста "лекар-ортопед". Мисля, че няма такива случаи – така проф. Балтов отговори на въпрос нарушавал ли е етични норми. Като те уволнят като лекар, трябва или да си нарушил Кодекса на труда, или да има някакво много сериозно оплакване от теб. За мен това уволнение си напълно политическо – не става въпрос за лични отношения, аз преди това с проф. Поромански работех много добре, сигурен е Балтов.

Проф. Балтов директно посочи служебния здравен министър д-р Стойчо Кацаров и възложен от него одитен доклад с цел да бъдат намерени пробиви в управлението, но там нямало нищо за управлението му. Той цитира как за 3 години се стигнало до печалба от над 3 млн. лева, след като е почнал на ниво "загуба".

Донос или не? Политика или не?

Асен Балтов: Уволнен! След 21 години работа в "Пирогов"

Бившият директор на спешната болница "Пирогов" проф. Асен Балтов официално съобщи, че е уволнен от лечебното заведение. "Уволнен! След...

Да, писал съм до ДАНС, защото с постановление на Министерския съвет "Пирогов" е стратегически обект за националната сигурност. Длъжен съм да подам сигнал, обясни проф. Балтов, визирайки "подривни действия" на някои лекари в болницата заради протести. Тези протести уж бяха на синдикална организация, а зад нея нямаше синдикални искания, уточни професорът. Поне веднъж на 3 месеца ДАНС идва на проверка в болницата и от нас се изисква да се съобщава за проблеми, посочи Балтов. Един от уволнените е д-р Стоян Сопотенски, но той беше възстановен. Протестите тогава бяха целенасочено направени, когато аз бях в годишен отпуск в чужбина, а протестите в моя защита също са нелегитимни, но е различно, даде пример Балтов. Според него, сега има много конкурси за нови позиции в болницата и ще стане така, че тези негови колеги, които го подкрепят, няма да ги спечелят.

Националната сигурност не беше нарушена, но ставаше въпрос за тотален срив на организацията в "Пирогов" след 2-3 месеца. "Това си е техен проблем, това е мое задължение, не е донос" – така Балтов отговори на въпрос как негови колеги считат направеното от него за "донос".

За медицинския център в Царево, проф. Балтов обясни, че над 250 000 туристи са минали само през тази година, като 50 000 са чужденци. Дали нямат нужда от медицински център, попита той и отрече, че е лобирал за медицински център. Но обясни, че общинската власт в Царево го питала за меморандум "Пирогов" да помогне, след като центърът бъде изграден.

За финал Балтов отрече, че ще продължава в политиката. И разкритикува служебното правителство, че не е поело отговорност да има силна ваксинационна кампания срещу коронавируса.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Проф. Ива Христова: Грипът доминира над ковид

Ръст в броя на новите случаи на Ковид у нас за денонощие

Ин витро процедурите в България: Проблеми и решения (ВИДЕО)

България приема около 50 хил. медицински туристи годишно

Коронавирусът отключва заболяване при един от петима души

Забраняват създаването на нови болници до гласуване на новата здравна карта на България

Сблъсъци: Работещи в детското и училищното здравеопазване в София протестират (СНИМКИ)

Болница в Пловдив спечели дело срещу НЗОК

Евростат: България е с най-висока смъртност от COVID-19 в ЕС

Коронавирусът в България: За четвърто поредно денонощие няма отчетен смъртен случай

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com