Проф. Чорбанов: Няма жив човек, който може да каже колко ще е имунитета от ваксината срещу COVID-19

3627
Проф. Чорбанов: Няма жив човек, който може да каже колко ще е имунитета от ваксината срещу COVID-19
Снимка: Личен архив/Facebook

"Никога досега не е имало такава масова имунизация в световен план. При всяка имунизация има странични реакции". Това каза за предаването на "Лице в лице" по БТВ проф. Андрей Чорбанов, имунолог от БАН.

"Норвежкото правителство не намира връзка между имунизацията и смъртта на възрастните хора. Те имат доста по-висока средна възраст от нас. При възрастните хора имунната система не реагира правилно, това е нормално. Затова в третия свят няма възрастни хора, няма как да оцелеят при естествени условия", каза той по повод изнесените информации, че 23 души в Норвегия са починали след ваксиниране. "В скандинавските страни са имунизирани много възрастни хора, действително починалите са били много възрастни хора. При възрастните хора имунната система изобщо не функционира нормално, не е предвидено хората да живеят по 80-90 години. Затова в развитите общества, където има развита здравна система, има такова хора, а в Третия свят – не“, каза още проф. Чорбанов. Той добави, че затова при възрастните хора се очакват повече странични реакции и те са рискова група при почти всички заболявания.

Проф. Чорбанов: Мерките само удължават пандемията

Не смятам, че тази ваксина срещу коронавирус е опасна и вредна по принцип. Просто не е минала през всички етапи. Има една група странич...

Според него все още не е ясно какъв период ще трае имунитетът след ваксинация срещу COVID-19, но се предполага, че реимунизация ще се налага поне след година. „Изследвания показаха, че вирусът прекарва страшно много време в организма, без да има изразена патогенеза. В много от случаите става въпрос за реактивиране, а не за повторно заразяване“, обясни проф. Чорбанов и допълни, че при до 5% от хората ваксината и вирусът не им влияят. "Няма жив човек, който може да каже колко ще е имунитета от ваксината. Различните ваксини провокират различен имунитет. Срещу Хепатит Б ваксината е 5 години и трябва реимунизация. При тази нова ваксина никой не може да го каже. Надяваме се, че ще бъде поне година. При 3 до 5% от хората имунната система така работи, че те не реагират нито на ваксина, нито на прекарване на вируса. Често тестът за антитела не значи нищо, може да не са достатъчно", добави доц. Чорбанов.

Проф. Чорбанов коментира, че според него ограничаването на контактите между хората не е задължително условие за ниска заболеваемост. Той даде пример с Франция, Великобритания и Израел, където има сериозни ограничения, но в момента бележат пореден пик на новозаразени. "Ограничаването на контакта на улицата не означава нищо. Най-дисциплинираните държави удрят всички рекорди по заболеваемост. Заразяването не става в градския транспорт, навън или в кафенето - става в семеен кръг. В Африкански страни като Египет, Тунис никой не спазва никакви мерки и няма болни хора, може би има, но ако болниците бяха пълни с хора, щяхме да знаем", добави той. "Вирусът е фактор на еволюцията, той не е част от живата природа. Той става по-прилепчив, по-адаптиран и по-малко смъртоносен", каза още имунологът. 

Имунологът обясни, че в момента БАН очаква да получи разрешение за започване на експериментите с българската ваксина върху животни. "В момента очакваме разрешение от съответната агенция, която да ни разреши експериментите с животни на българската ваксина. Когато получим разрешението, веднага започваме. Движим се по графика, определен в проекта", категоричен бе проф. Чорбанов. Той допълни, че ако се имунизират по 10 000 души на ден, 65% от населението на България ще бъде ваксинирано за около 400 дни.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Подобряват психиатричната грижа у нас с промени в Закона за здравето

Коронавирусът в България: Само в 6 области има открити нови случаи

Проф. Григор Димитров: 50% от бюджета на НЗОК е за болнично лечение

Удължават забраната за износ на инсулин и антибиотици за деца

Без европари за Детски център за лъчелечение и протонна терапия - защо, пита Карлос Контрера

Първи случай на лаймска болест у нас

Инфекционист: Трябва да се научим и сами да отстраняваме кърлежите

"Няма основание за паника": Инфекционист напомня, че дозите при ваксината срещу морбили са две

Проф. Ива Христова с подробности за случая на морбили у нас и ухапванията от кърлежи

Няма открити нови случаи на коронавирус у нас за денонощие

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване