Проф. Чорбанов: Предложените мерки няма да ограничат заболеваемостта от COVID-19

6910
Проф. Чорбанов: Предложените мерки няма да ограничат заболеваемостта от COVID-19
Снимка: БГНЕС

"Смятам, че всеки разумен човек би се съгласил с много тежки мерки, би се съгласил с всякакъв вид ограничения, когато е убеднен, че те ще помогнат. Истината е, че няма да помогнат, вижда се по цял свят. Хубаво е да се сравнят показателите на държави, които бяха затворени в продължение на 2-3 седмици в доста по-сериозна степен – хората излизаха с смс-и, при много важни поводи. Това в никакъв случай не промени картината на броя позитивни хора." Това каза за BTV проф. Андрей Чорбанов от Института по микробиология на БАН по повод почти пълното затваряне на страната, което ще разгледа Министерския съвет, за да ограничи разпространението на коронавируса.

Той даде пример с Испания, Франция, Италия, Великобритания и техните криви на заболеваемост и смъртност, сравнени с тези "на една Швеция, която не затваря нищо". Всеки, който следи статистиката ще види, "едно пълно препокриване, с тази разлика, че шведската смъртност е страшно ниска. Може би това е въпрос на здравна култура и здраве на населението и т.н. Но смъртността - при 6500 души позитивни на ден, които имат, те имат максимум, мисля, че беше завчера - 31 починали, иначе са 10 - 15- 20". И това са достъпни данни, категоричен беше експертът.

Коронавирусът по света: Картината не се променя значително

Потвърдените случаи на коронавирус (болестта COVID-19) в световен мащаб са вече между 59 128 645 и 59 514 808 според аме...

Мерките, предложени от здравния министър проф. Костадин Ангелов в понеделник, са: Извънредна епидемична обстановка до март. Затварят се училища, университети, детски градини и ясли. Няма да работят заведения за хранене и кафенета, нехранителните магазини. Разрешава се само доставката на храна в дома или офиса. Затварят се моловете. Причината  – да се ограничи пандемията и да се намали натиска върху болниците. Ограниченията влизат в сила от петък, ако Министерският съвет ги гласува в сряда.

Здравният министър предложи нови сериозни затваряния

"Познавам много лекари на първа линия, които до един подкрепят моето мнение. Не става дума за самодейна идея или партизанщина, само и само да се обявим против мерките на правителството. Идеята, че едно такова затваряне ще спре контактите между хората е наивно Никой не твърди, че няма пандемия, че няма починали. Но въпросът е, че точно тези мерки няма да ограничат вируса", коментира той.

Доц. Чорбанов смята, че "скриването" на здравото население като деца и студенти ги прави потенциални вирусоносители след това. Той подчерта: "няма как да се скрием от вируса".

Според анализът му мерките може би ще намалят натиска върху лекарите с 15-20% сега, но след това пак ще има проблеми.

Поредни рекорди: 189 починали и над 1 700 оздравели от коронавирус за денонощие

Броят на новите случаи на коронавирус отбеляза ръст и като абсолютно число, и като процент. За 23 ноември са отчетени 3 146 нови случая...

Той прогнозира, че до няколко месеца голяма част от населението ще се срещната с COVID-19, като много дори няма да разберат.

"Много хора са страшно уплашени. Вчера излезе доклад на БАН, който сочи, че най-уплашени са хората, които работят в домовете си. Те четат много неща в интернет без филтър", каза проф. Чорбанов и добави, че трябва да се мисли и за психиката на хората с едно затваряне на държавата.

"Смятам, че здравната система трябва да бъде много по-добре организирана. Аз силно се надявам, че голяма част от тези мерки няма да бъдат приети", заяви той.

По повод ваксината специалистът каза, че тя ще е предимно за рисковите групи. Имунологът каза, че ваксина няма. Готовите вече не са минали през всички етапи.

"Ако бъдат регистрирани, ще бъдат през сериозни компромиси. Тази ваксина, която се прави в момента, няма да е готова. Ще видите, че толкова скоро ваксина няма да има както се говорите. Ще видите, че ще се ваксинират хора, които ще подпишат, че са наясно, че ваксината не е минала всички етапи", обясни специалистът.

МС ще вземе решение по мерките за коронавируса на следващото си заседание

Министерският съвет ще вземе решение по предложените от Националния оперативен щаб мерки за справяне с коронавируса на следващото си за...

"Всеки, който се ваксинира през следващите месеци, с регистрираните по бързия начин ваксини, ще знае, че участва в клинично проучване. Той ще бъде човекът, който ще даде данни за ефикасността", обясни още той

По думите му България не е готова да закупи ваксините, които в момента са на финалната права, и да ги съхранява. Според него препаратът трябва да се приложи с приоритет на рисковите групи – медици и възрастни хора.

ПОДРОБНА ПУБЛИКАЦИЯ, В КОЯТО ДОЦЕНТ ЧОРБАНОВ БИВА ОБОРЕН ТОЧКА ПО ТОЧКА, ПРОЧЕТЕТЕ ТУК!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Проф. Ива Христова: Грипът доминира над ковид

Ръст в броя на новите случаи на Ковид у нас за денонощие

Ин витро процедурите в България: Проблеми и решения (ВИДЕО)

България приема около 50 хил. медицински туристи годишно

Коронавирусът отключва заболяване при един от петима души

Забраняват създаването на нови болници до гласуване на новата здравна карта на България

Сблъсъци: Работещи в детското и училищното здравеопазване в София протестират (СНИМКИ)

Болница в Пловдив спечели дело срещу НЗОК

Евростат: България е с най-висока смъртност от COVID-19 в ЕС

Коронавирусът в България: За четвърто поредно денонощие няма отчетен смъртен случай

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com