Проф. Гайдарски: Мерките са хаос, плашат се хората, няма система

12952
Проф. Гайдарски: Мерките са хаос, плашат се хората, няма система
Снимка: Архив

Мисля, че за всеки, който следи добре развитието на коронавируса в България, става ясно, че става дума за един хаос. Един път разпускаме мерките, следващият път отпускаме, пак затягаме, разпускаме. Сега например дистанционно обучение за всички студенти без да се прави разлика между студенти и студенти . Как ще се обучават дистанционно студенти по медицина? Как ще стане тая работа? Примерно втори курс, изучаваме специално „Патология“. Те трябва да видят, да пипнат, да режат. Айде и зъболекарите – как ще стане тая работа? Той трябва да види зъба да изтегли нерва. Така започна анализа си на ситуацията проф. Радослав Гайдарски – бивш здравен министър и член на ИБ на БСП.

Гимназии и университети минават на онлайн обучение, затварят нощни клубове и дискотеки

Важните въпроси за коронавируса, на които не получаваме задоволителен отговор

Вече месеци наред продължава кризата с коронавируса. Броят се положителни тестове и се определят за "случаи" хора, които нямат симптоми...

Аз съм съгласен с това студентите да минат онлайн, но тук трябва да има презициране – тук няма избирателност, няма специфичност в мерките, подчерта той.

Хаосът в мерките всява страх у хората, и дори у докторите

Точно този хаос – отпускаме- затягаме мерките, и затова не можа да се създаде една стройна организация, а такава е предвидена още 2006г. в един пандемичен план във връзка с борбата с птичия грип, свинския, преди имаше луда крава и прочие. Там е разработено в такива детайли, включени са всички министри и техните ведомства. Разписани са стъпки. Цял научен труд – над 120 страници направихме. Между другото доц. Ангел Кунчев участваше в разработването на този материал. Питайте го него, каза Гайдарски.

Това е извинението, че виждате ли това е някакъв друг вирус. Вирусът си е вирус. Борбата се провежда по същия начин. Птичият грип не беше по-малко опасен отколкото сега. Но тука вече, специално в този вирус се намесиха и други сили. Тук вече има политически, икономически и финансови претенции и услуги. Вижте в Америка. Нали непрекъснато ги сочим за пример за подражание. Виждате, че Байдън и Тръмп основната им битка е за вируса. Те казват вижте Испания и Англия. Да, в Англия е BREXIT. В Испания – имат най-високия дълг. Затова и ние заедно барабар с тях, освен здравните въпроси вкарваме в проблема финансови, икономически и политически въпроси,  коментира Гайдарски, давайки за пример премиера Бойко Борисов: "Самият министър-председател каза Как ще оставя държавата сега? Тя ще се счупи."

Ситуацията в болниците е критична

Коронавирусът по света: САЩ пак е на границата от 80 000 заразени на ден

Потвърдените случаи на коронавирус (болестта COVID-19) в световен мащаб са вече между 43 906 632 и 44 251 951 според американ...

Ситуацията в българските болници е критична , смята Гайдарски. Тази критичност идва от факта, че нямаме достатъчно подготвени специалисти в областта на вирусологията. Защото досега никога не е ставало въпрос да се подготвят масово специалисти в тази област. Инфекциозни отделения има в почти всяка болница в страната, но те са много малки – от 10 до 20, много рядко в големите болници – 30 легла. И тъй като подготовката на тези кадри е ограничена, се налага да се вземат интернисти, които обаче нямат опит с лечението на вирусни заболявания. Освен това виждате – тази суматоха, която се създава плаши хората. Даже докторите започнаха да се плашат и сестрите се плашат. Много - много няма желаещи да работят в тези COVID отделения. И ето от тук идва едно голямо напрежение. Не знам защо трябва да се плашат хората? , запита се той

В същото време, нашите доктори получават едни от най-ниските заплащания в Европа. И ще му дадеш 1000 лв. и какво? Той получава 1000, ще станат 2000 лв. И какво? НО той знае, че отива там, за да рискува живота си, и затова се получават тези аномалии, подчерта Гайдарски.

Съмнение за PCR тестовете

Проф. Гайдарски изрази съмнение за броя на направените тестове в страната на ден. По думите му в това се съмнява и директорката на една от най-големите лаборатории в България . „Няма да й цитирам името, да не направя някаква беля на жената. Тя е директорка там.“, обясни Гайдарски.

Той обясни притесненията ѝ, които подкрепя: "Ние можем да направим между 130 и 150 PCR теста на ден. Това максимално, при условие, че става въпрос за най- модерни лаборатории. Другите могат да правят по 60-80. Да вземем средно 120. Те бяха 36 лаборатории, сега са 60. Горе долу се губи между 7-8 минути средно между отделните тестове – човек чака. Тя казва 120, максимално 130 – при много модерни лаборатории. В момента са 60 лаборатории. Да сметнем. 60 по 120 – колко са? Как се получават 7200. Как стават 11 000, ето тази сутрин съобщиха 11 200. Ето това показва, че тя самата се съмнява, че има нещо нередно в броя на случаите, каза Гайдарски.

Бойко Борисов: Коронавирусът се завърна, от нас зависи да минем по по-лекия път

"Лекарите, медицинските сестри и санитарите отново излязоха пред болниците. Защото коронавирусът се завърна с нова сила. Екипит...

Хората са разумни, спазват мерките

Мисля, че хората са достатъчно разумни, идвайки насам пеша видях, че почти всички хора носеха маски. Това, че се говори, че българинът е недисциплиниран, това не е вярно, напротив. Влизам в магазина – всички с маски. Пред магазина има дезинфектанти.

От нищо се прави нещо, 90 или 95% от хората са разумни и разбират опасността и спазват мерките, така той коментира случаят с полицай – ударил момче без маска в метрото.

Маските

Маските са ефективни, само че тези, които ги носят под носа не са прави. Млади момичета – външният им тоалет съответства на маската - те я приемат като аксесоар към облеклото си. Ако такава маска я носиш – 2 или 3 дни , тя не става вече за нищо. Хубави са тези маски – нашите медицинските. Те са с тройно покритие, и разбира се, като я носиш 24 ч. повече не трябва, категоричен беше той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Проф. Ива Христова: Грипът доминира над ковид

Ръст в броя на новите случаи на Ковид у нас за денонощие

Ин витро процедурите в България: Проблеми и решения (ВИДЕО)

България приема около 50 хил. медицински туристи годишно

Коронавирусът отключва заболяване при един от петима души

Забраняват създаването на нови болници до гласуване на новата здравна карта на България

Сблъсъци: Работещи в детското и училищното здравеопазване в София протестират (СНИМКИ)

Болница в Пловдив спечели дело срещу НЗОК

Евростат: България е с най-висока смъртност от COVID-19 в ЕС

Коронавирусът в България: За четвърто поредно денонощие няма отчетен смъртен случай

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com