Проф. Гигов обяви кога започва усилена ваксинация

2426
Проф. Гигов обяви кога започва усилена ваксинация
Снимка: iStock/Guliver

От следващия месец започва усилена имунизация, тъй като се натрупва голямо количество ваксини. Това каза проф. д-р Красимир Гигов, генерален директор на БЧК и ръководител на Националния ваксинационен щаб по време на представяне на информационната кампания за COVID-19 „Направи го за тези, които обичаш“, предаде Агенция „Фокус“.

Относно забавянето на доставката на ваксини и как ще реагира щабът и правителството, тъй като страната ни има договорни отношения, които са нарушени, проф. Гигов заяви: „Да не забравяме, че вчера се получиха ваксини, които започнаха да компенсират недостига към момента, в края на месеца също очакваме доставка, както и през февруари. До края на юли ще имаме над 1,5 млн. ваксини.

НСИ: 39% от предприятията са с намалени приходи от продажби през декември 2020 г.

39% от нефинансовите предприятия са регистрирали намаление на приходите от продажба на стоки и услуги през декември 2020 г. спрямо ноем...

„От края на този и от следващия месец започва усилена имунизация, тъй като се натрупва голямо количество ваксини. Нещо повече - от първа фаза ще минем към втора и трета. От първа фаза не всички поискаха да бъдат ваксинирани, от втора фаза също, така ще можем да включим и другите контингенти. Да не забравяме, че трета фаза са структурите и организациите, от които зависи обществото МВР, МО, посолства и др. Ваксината е единственото профилактично средство. Има ли друг избор – не, няма. Когато има повече ваксини, ще има повече избор“, обясни той.

Във връзка с разяснителната кампания за ваксинирането, проф. Гигов заяви, че когато нещо се втълпява прекалено много понякога има обратен ефект. „Ваксините са безопасни, единствено средство. Всяка от тях, в зависимост от състоянието на човек, може да бъде използвана. Много са малко противопоказанията, реално почти няма такива. Това е избор. По-добре с ваксина и леко отклонение, отколкото без и човек да бъде тежко заболял“, коментира той.

Проф. Красимир Гигов заяви, че всеки, който на даден етап от някоя фаза не е пожелал да бъде ваксиниран, ще може с подаване на заявление да го направи.

По думите му борбата срещу COVID 19 е на цялото общество, като към момента мерките оказват своя ефект. Проф. Гигов заяви, че ако не се организираме пандемията ще ни смаже.

СЗО: Нараснало е търсенето на психиатрична помощ по време на пандемията

Търсенето на психиатрична и психологична помощ е нараснала по време на пандемията от коронавирус. Това заяви представителят на Световна...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Чрез мобилно приложение вече научаваме в коя аптека има дадено лекарство

Проф. Ива Христова: Грипът доминира над ковид

Ръст в броя на новите случаи на Ковид у нас за денонощие

Ин витро процедурите в България: Проблеми и решения (ВИДЕО)

България приема около 50 хил. медицински туристи годишно

Коронавирусът отключва заболяване при един от петима души

Забраняват създаването на нови болници до гласуване на новата здравна карта на България

Сблъсъци: Работещи в детското и училищното здравеопазване в София протестират (СНИМКИ)

Болница в Пловдив спечели дело срещу НЗОК

Евростат: България е с най-висока смъртност от COVID-19 в ЕС

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com