Проф. Гигов обяви кога започва усилена ваксинация

2445
Проф. Гигов обяви кога започва усилена ваксинация
Снимка: iStock/Guliver

От следващия месец започва усилена имунизация, тъй като се натрупва голямо количество ваксини. Това каза проф. д-р Красимир Гигов, генерален директор на БЧК и ръководител на Националния ваксинационен щаб по време на представяне на информационната кампания за COVID-19 „Направи го за тези, които обичаш“, предаде Агенция „Фокус“.

Относно забавянето на доставката на ваксини и как ще реагира щабът и правителството, тъй като страната ни има договорни отношения, които са нарушени, проф. Гигов заяви: „Да не забравяме, че вчера се получиха ваксини, които започнаха да компенсират недостига към момента, в края на месеца също очакваме доставка, както и през февруари. До края на юли ще имаме над 1,5 млн. ваксини.

НСИ: 39% от предприятията са с намалени приходи от продажби през декември 2020 г.

39% от нефинансовите предприятия са регистрирали намаление на приходите от продажба на стоки и услуги през декември 2020 г. спрямо ноем...

„От края на този и от следващия месец започва усилена имунизация, тъй като се натрупва голямо количество ваксини. Нещо повече - от първа фаза ще минем към втора и трета. От първа фаза не всички поискаха да бъдат ваксинирани, от втора фаза също, така ще можем да включим и другите контингенти. Да не забравяме, че трета фаза са структурите и организациите, от които зависи обществото МВР, МО, посолства и др. Ваксината е единственото профилактично средство. Има ли друг избор – не, няма. Когато има повече ваксини, ще има повече избор“, обясни той.

Във връзка с разяснителната кампания за ваксинирането, проф. Гигов заяви, че когато нещо се втълпява прекалено много понякога има обратен ефект. „Ваксините са безопасни, единствено средство. Всяка от тях, в зависимост от състоянието на човек, може да бъде използвана. Много са малко противопоказанията, реално почти няма такива. Това е избор. По-добре с ваксина и леко отклонение, отколкото без и човек да бъде тежко заболял“, коментира той.

Проф. Красимир Гигов заяви, че всеки, който на даден етап от някоя фаза не е пожелал да бъде ваксиниран, ще може с подаване на заявление да го направи.

По думите му борбата срещу COVID 19 е на цялото общество, като към момента мерките оказват своя ефект. Проф. Гигов заяви, че ако не се организираме пандемията ще ни смаже.

СЗО: Нараснало е търсенето на психиатрична помощ по време на пандемията

Търсенето на психиатрична и психологична помощ е нараснала по време на пандемията от коронавирус. Това заяви представителят на Световна...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Експерт: Има бум на коклюш, но ваксинираните го изкарват по-леко

Симидчиев за НЗОК: ГЕРБ овладява напълно здравеопазването

Пред епидемия от коклюш ли е страната ни и кои са най-застрашени: Отговорите от Ангел Кунчев

Бебета в България са починали от коклюш

5400 лева струва фиктивната операция на жената в Бургас

Коронавирусът в България: Едва 2 са новите случаи за денонощие

Депутатите одобриха Националната здравна стратегия до 2030 г.

След сигнал: „Медицински надзор“ проверява частна болница в Бургас

Само на хартия: Жена се оплака от фиктивна операция в Бургас

Стартира велопоход "Заедно" в подкрепа на хората с хемофилия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com