Проф. Илко Гетов: COVID ваксини за деца над 5 години от пролетта

3241
Проф. Илко Гетов: COVID ваксини за деца над 5 години от пролетта
Снимка: Actualno.com

В началото на 2022 година се очаква да започне ваксинирането на деца над 5-годишна възраст срещу COVID-19. Това заяви за „Монитор“ представителят на България в Европейската агенция по лекарствата проф. Илко Гетов.

„Близо сме до този момент от развитието на ваксините“, коментира фармацевтът. Той обясни, че вече излязоха положителни данни и резултати за ваксината на Pfizer от от клинични изпитвания при деца от 5 до 11 години. При тях ще се прилага една трета от поставяната доза за възрастните. При възрастните се прилага 0,3 микролитра, а при децата количеството ще бъде 0,1 микролитра, обясни още представителят ни в евроагенцията по лекарствата.

Проф. Гетов: България катастрофира по отношение на ваксинационното покритие

"Ваксинираната част от българското население е защитена. Ако 100% от населението беше защитено, днес нямаше да има починали от коронави...

Той обясни, че от Pfizer първо трябва да подадат заявление за разширяване на употребата на ваксината и при тази възрастова група - децата. „Предполагам, че реално приложението ще стане факт в началото на 2022 година“, каза проф. Гетов. Той уточни, че самото разрешаване и даването на положително становище от Европейската агенция отнема технологично време.

"Трябва и лекарите да бъдат запознати, трябва да се преведат всички документи, да има стандартен подход, да се изработи информирано съгласие. Всичко това отнема време, но мисля, че през първото тримесечие на следващата година ще има ваксина срещу COVID-19 и за по-малките деца", смята специалистът.

Проф. Гетов обясни, че за лекарствената евроагенция предстои да разгледа приложението за третата доза. "Обсъжда се на кои групи хора да се поставя, в какъв момент след завършването на пълния ваксинационен курс с две дози“, обясни представителят ни в ЕМА. Той поясни, че в това отношение в различните държави има различен подход. При едни е за трансплантирани, имунокомпрометирани, ХИВ позитивни, при други е за възрастни хора с намалена имунна система, трети препоръчват за онкоболните.

"Към момента категорично не се върви към решение да се прилага третата доза масово за всички", каза проф. Гетов. Предстои да се обсъди и реши финално как ще бъде разрешено, препоръчано и записано в продуктовата информация прилагането на третата доза. По думите му важното е, че отново отделните страни ще могат да взимат свои решения за прилагането на третата доза. Така например страната ни реши през изминалата седмица да прилага трета бустерна доза за лица с намален имунитет, възрастни хора над 65 години, медицински лица и хора, работещи в домове. Препоръката на експертния съвет по имунопрофилактика е тя да се прилага поне 6 месеца след завършване на имунизационния цикъл. Решението е да се прилага като бустерна доза Pfizer, защото тази компания е най-напреднала в изследвания в тази насока.

Проф. Илко Гетов: Ваксинираните в началото на годината могат да бъдат спокойни

По всяка вероятност до края на годината ще имаме лекарство срещу COVID-19, вече имаме препоръка от ЕМА за използване на някои моноклона...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

9 от 10 българи нямат достъп до здравното си досие: Идея как да стане по-лесно

Доктори разкриват: Уникална научна разработка успява да съхрани стабилността на витамините в своята формула

Ръст в броя на заразените с Ковид за денонощие

Здравното министерство: От 1 април хартиените рецепти за антибиотици отпадат напълно

Поставят основите на институт за иновативна медицинска наука

Българин разработва робот зъболекар за домашно ползване

Улеснение за лекарите: Е-рецепти и без интернет

Медицинският хеликоптер с първи тренировъчен полет (СНИМКИ)

"Тренировка за спасителна мисия": Медицинският ни хеликоптер излиза на терен

Коронавирусът в България: Едва 1 случай е открит за денонощие

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване

Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока
Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока

Цената на природния газ в Европа започна да поскъпва в края на зимата, най-вече в резултат на притеснения, свързани с доставките на синьо гориво. Ремонти...