Проф. Кантарджиев очаква слабо увеличение на случаите на коронавирус

3800
Проф. Кантарджиев очаква слабо увеличение на случаите на коронавирус
Снимка: БГНЕС

"Това, което става в училищата или детските градини, които започнаха по-рано, са случаи на хора, които не са се заразили в училищата. От тази седмица очакваме увеличаване на случаите при контакт на учениците. Но мисля, че МОН заедно с комисията с МЗ направиха много. И това, че се даде възможност проблемите да се решават по места, според мен, е най-добрата крачка в ограничаването на случаите на коронавирус, защото всеки регион е различен и всяка детска градина е различна и до голяма сепен зависи от опита, сърцето и интелекта на директора какви мерки ще предприеме." Това каза пред BTV проф. Тодор Кантарджиев, директор на Национален център за заразни и паразитни болести.

"Ние направихме последните месеци най-важното - даваме съвет, а на места хората правят, това, което смятат за разумно, за да предпазят децата и близките си.", каза още той.

Кантарджиев за коронавируса: Смъртността винаги става висока, когато заразата утихва

Смъртността винаги става висока, когато заразата утихва. България е една от държавите с най-висока смъртност изобщо в Европа. Как искат...

"Очаквам едно увеличение на случаите, защото каквито и мерки да се правят, колкото и интелигентни да са те, колкото и хората да се стараят, ще има едно увеличение, но ще е слабо", прогнозира професорът.

След това той представи данните за България през последните месеци и кривата на заболяването от началото на пандемията в страната.

"От юни има рязко увеличение на случаите, но бяха пуснати балове, спортни мероприятия и нощните заведения - много важен клон на нашата икономика и вижте какво стана през юни, юли и август - има пик на заразените - вижда се от графиката. През септември случаите на коронавирус намаляват. По показател брой на случаите на 100 000 население спрамо другите държави - тенденцията е да държим кривата равна или да намалява, а това означава, че държавните органи вършим това, което трябва.", констатира експертът и обясни, че в момента в референтната лаборатория на Центъра под 15% от проверяваните проби са положителни. "Там където си има случаи, си има", каза той.

"В момента тенденцията е към слабо намаляване на заболеваемостта от коронавирус, в началото на септември беше силно намаляване, а сега е по-слабо намаляването", обобщи той.

"В момента правим малко повече от Балканските държави PCR тестове, но малко - по-малко от останалите европейски държави в момента", коментира Кантарджиев.

Кантарджиев каза каква е силата на заразата сега - 10 души с коронавирус заразяват 12

1,2 е ефективното репродуктивно число на зараза с коронавирус – т.е. 10 души заразяват 12. Причината е неспазване на противоепиде...

Ако се правеха повече тестове през март и април щеше ли да го има този пик? 'Нямаше да имаме толкоз голям брой случаи, защото тестовете през март и април бяха насочени към хора с прояви на заболяването, на хора в огнища", подчерта той.

Извънредната епидемична обстановка трябва да продължи, каза още проф. Кантарджиев. Смятам,че няма да се стигне до затваряне на училища, допълни той.

Инфекцията си е тежка и особено ако засегне белия дроб е с тежки последици, подчерта той, коментирайки последният случай на медик, загубил битката с коронавируса. Най-лошото е, че когато лекар лекува, той поставя на риск дори животът на най-близките си - на семейството си, каза още той.

"И затова тия приказки, особено пък на колеги, това безотговорно говорене - че вирусът е слаб, че няма нужда от предпазване с маска и прочие... когато го чувам не от лекари, го разбирам, но когато лекари говорят срещу маските... Проучване на Royal Society в САЩ показва, че ако има заболеваемост 1:2, т.е. един човек заразява двама. Носят ли се маски, индексът спада на 1:1. Не се спасява напълно положението, но се намалява броя" , обясни той.

Изпускането на маски в коридора и размяната им между ученици - "това са приемливи рискове, по-важно е да се удържи броят на заразените", коментира той.

"Миналата седмица директорът на CDC Atlanta - това е най-голямата институция за контрол на заболяванията в света, в САЩ. Нейният директор д-р Робърт Редфийлд каза пред Сената на САЩ - "Маските са толкоз важни, те не могат да ликвидират епидемията, но са толкова важни, че тяхното значение е почти равно на ваксината", която все още не е въведена. И изведнъж българската публика - "абе кой е той." Е как? Това е човекът с може би най-голямата експертиза в света", възмути се Кантарджиев.

Нови разкрития за коронавируса

Професор Тодор Кантарджиев от Националния оперативен щаб е едно от най-популярните лица в България в тежките дни на епидемията от корон...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Експерт: Има бум на коклюш, но ваксинираните го изкарват по-леко

Симидчиев за НЗОК: ГЕРБ овладява напълно здравеопазването

Пред епидемия от коклюш ли е страната ни и кои са най-застрашени: Отговорите от Ангел Кунчев

Бебета в България са починали от коклюш

5400 лева струва фиктивната операция на жената в Бургас

Коронавирусът в България: Едва 2 са новите случаи за денонощие

Депутатите одобриха Националната здравна стратегия до 2030 г.

След сигнал: „Медицински надзор“ проверява частна болница в Бургас

Само на хартия: Жена се оплака от фиктивна операция в Бургас

Стартира велопоход "Заедно" в подкрепа на хората с хемофилия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com